Csatát nyert a demagógia?
2010. dec. 4.

<p>Kérdezem: Csatát nyert a demagógia, az értelem felett?</p>

Tizedik éve zúgolódok az expolgármester részéről, a várost ért incidensek miatt. Tizedik éve van száműzve a demokrácia a városból! Már hosszú ideje csak „egyesek” írhattak, és szólalhattak meg például a Hídlapban is. Azok, akik elfogadhatók voltak a hatalom részéről! Még meg-meg jelent az újságba egy-egy olvasói levél, de aztán már az sem! Csak hozsannázó írások, és persze a hatalom részéről nyilatkozók! Nagyon érdekes, hogy azon személyek, akiknek írása megjelenhetett, nem emelték fel a szavukat, a város adósságállományának a méretei miatt! Nem emelték fel a szavukat, a Szent Miklós alap eltüntetett pénzei miatt, nem emelték fel a szavukat, az alapba történő be nem fizetés miatt, nem emelték fel a szavukat a Szent Miklós alap megmaradt összegének a lombard hitel miatti elzálogosítása miatt sem! Nem beszéltek ezek az emberek, a város működési költségeinek ki nem fizetése miatt felhalmozódott több mint egy milliárd forint adósság miatt sem! Nem beszélnek ezek az emberek, arról sem, hogy a nyári szórakozás, az augusztus hónapi rendezvények számlái, hová is sodorták a várost! Nem beszéltek ezek az emberek, a ki nem fizetett villanyszámláról! Nem is kell! Minek? Úgy vannak ezzel, mint a részeg ember barátja! „ Figyelj haver! Barátod vagyok az utolsó filléredig!” Most elérkeztünk az utolsó utáni pillanatig! Most fizetni kell! Szép meséim vannak nekem is a Mikulásról! Csak írni kell neki, aztán hozza csomagban az „ajándékot”. Egy szaloncukrot, meg egy csillagszórót, és mindezt szép levél kíséretében! Milyen megható is volt! Hajj milyen boldogság is volt!! Csak kívánni kell! Ja, és persze „JÓNAK” kell lenni! Nem szólni, nem gondolkodni, és akkor mulathatnak, szórakozhatnak, mert a gondos polgármester úr gondoskodott az alattvalókról! Akik meg szóltak, nem jól megy ez így, azok kommunisták, még ha nem azok is!  Valahogy ezek az emberek, mintha nem olvasták, vagy hallották volna, a „Tücsök meg a hangyák” című másik mesét!

Na ezektől az emberektől kérdezem: tényleg, győzött a demagógia az értelem felett? Remélem nem. Tél van, de sajnos megint csak a hangyák dolgoznak, a tücsök méltatlankodik, hogy sötét van.

De én sem szeretnék cinikus lenni! Én igenis ujjal mutogatok a felelősökre. Igen! Az esztergomiakra nehéz idők várnak! Igen, böjtölnünk kell, mintha Húsvét közeledne! És IGEN, van értelme a múlt feltárásának, mert a felelősök, még mindig köztünk vannak, és tovább szeretnék bomlasztani a várost!

Még sötét van, de nem félelem van, hanem bizakodás! Reménység van, mert végre emberszámba veszik azt is, akinek más fogalma van a munkáról, a tisztességről! Reménység van, mert elfogadja a város, a segíteni szándékozók kezét, és tenniakarását! Igen, az emberi összefogás segíthet, és ez a csoda! Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy csak „jónak” kell lenni, és majd beszáll a száján a sült galamb, azon nincs segítség!