Csúsztat, hazudik, nem őszinte, mi az?
2010. nov. 25.

<p>Egy olvasónk levele, melyben az esztergomi Fidesz szervezet közleményét cincálja szét darabokra. Narancssárgával a fideszes közlemény sorait idézzük.</p>

Tétényi Éva ellehetetleníti az esztergomiakat

Adósságrendezési eljárást kezdeményezett Tétényi Éva Esztergom ellen, melynek következményeként bezárhat a városi kórház

A kórház fenntartásához csak akkora összeggel járult az utóbbi években az önkormányzat, amekkora terhet a felelőtlen és gazdaságtalan magánerős beruházás jelent az intézménynek.

megszűnhetnek a középiskolák, a zenei és művészeti képzés

Ezek megyei kötelező feladatok, nem a megszüntetés a valószínű, hanem a megyéhez való átadás. A megszüntetés már csak azért is valószínűtlen, mert ha a megye nem is fogja átvenni őket, megszüntetni csak akkor lehet, ha 50% alatti a kihasználtságuk, ami nem áll fenn.

és minden, a Szent Miklós programon keresztül eddig járó támogatás a következő évekre

A Szent Miklós program minden eleme önként vállalt feladat. A Fidesz frakció hogyan képzeli el a reorganizációt ezek fenntartásával?

A polgármester a hitelállományra hivatkozva kérte az eljárást, annak ellenére, hogy a bank hajlandó a rendelkezésre álló 1,3 milliárdos összeget átstrukturálni, és azonnali segítséget nyújtana több százmillió forintig.

És mi lesz azután, ha ez az 1,3 mrd forint is elfogy 2-3 hónap múlva? Akkor honnan venne a Fidesz frakció pénzt és az 1,3 milliárd plusz kamatai visszafizetésére honnan teremtene pénzt? Pontosan egy évvel ezelőtt a Szent Miklós Alapra vett fel hitelt a Fidesz frakció. Semmit nem oldott meg az a hitelfelvétel sem, csak tovább nyújtotta a város pénzügyi fuldoklását.

Amúgy az is a Fidesz frakciót minősíti, hogy múlt héten nem sikerült olyan határozatokat hozniuk, ami alapján a bank meg tudta volna nyitni ezt a keretet, tehát ők tartották fenn azt a helyzetet, amiben Tétényi Évának törvényi kötelessége volt az eljárást kezdeményezni.

A Tétényi Éva által kezdeményezett adósságrendezési eljárás következtében Esztergom polgárainak:

  • bezárhat a Vaszary Kolos Kórház, ezáltal máshova kell majd vinniük gyermekeiket, ha megbetegednek, vagy baleset éri őket,

A korábbi képviselőtestület ténykedése miatt már most is máshova kell vinnünk a gyerekeinket. Tatabányára, Győrbe, Székesfehérvárra kerülnek az 1 napos infúziós kezelést igénylő kiszáradásos esetek is. Meggyes Tamás gyermekeit vajon tavasszal miért kellett Telkibe vinni?

  • a diákoknak akár több órát is igénybe vehet majd az iskolába járás, mert megszűnhetnek a középiskolák,

Van olyan, amelyik 50%-os kihasználtság alatt működik? Ha nincs, akkor nem szűnhet meg középiskola.

  • bezárhat a zeneiskola, ezért más városba kell majd járniuk a gyermekeknek művészeti oktatásra,

50% kihasználtság alatti a zeneiskola? Ha eljátszunk a gondolattal, hogy - netán - a megyéhez kerül, a megye esetleg összevonja - az esztergomi gyerekek egy része által amúgy is szívesen látogatott - dorogi zeneiskolával, akkor is csak az igazgatónak van félnivalója. Dorogon ennyi gyereknek nem lesz hely, az esztergomi tehát fennmarad, mint tagintézmény.

  • megszűnhet a Szent István Fürdő és az esztergomi Aquasziget, így más településre kell majd úszásoktatásra járniuk,

Válasszuk szét:

- ha továbbra is a Szt István kezelésében marad a Pala, annak a haszna csökkentheti a fenntartói támogatási igényt. A kihasználtsága nem vitás és fenntartása olcsóbb, mint más településre szállítani vízi testnevelés órákra a diákokat.

- az élményfürdő külső üzemeltetésbe adásáról az előző képviselő testület döntött, ezt a határozatot végre kell hajtani.

  • nem számíthatnak a következő két évben uniós pályázatokra,

Mivel az önrészt amúgy sem tudjuk biztosítani, ez enélkül sem kérdés. De a Fidesz frakció együttműködése esetén a következő programozási időszakban stabil költségvetési háttérrel indulhat Esztergom.

  • félig kész beruházások fogadhatják majd őket, ha beérnek a városba, mert ezek nem folytathatóak,

Kiket? Most is azok fogadnak mindenkit.

A jelenleg álló beruházások, félkész, vagy romos épületek "befejezése", termelő beruházássá "varázsolása" több esetben nem az önkormányzati források rendelkezésre állásán múltak eddig sem (Pl.: Regia Civitas, Mária Valéria Hotel, Aquapallace Hotel, Granvisus, volt ÉDÁSZ, stb.)

Egyedül a Déli Kanonoksorról lehet elmondani, hogy önkormányzati forrás hiányában meg fog akadni a folyamat kb. 2 évre. De utána lehet olyan EU-s forrás, ami biztosítja majd, hogy ne a város önerejéből kelljen finanszírozni a felújítását.

  • az összes eddigi szociális, jóléti támogatást elvehetik tőlük,

A szociális törvény alapján járóakra gondol a Fidesz? Hm, érdekes megközelítés.

  • elveszíthetik a város minden értékesíthető vagyonát,

Már az magában érdekes, hogy a Fidesz helyi frakciója ebben a kérdésben 3. személyben fogalmaz. Talán nem érzi a magáénak ezt a problémát? Nem érzik magukat a város részének?

Ha és amennyiben a Fidesz frakció együttműködik a pénzügyi gondnokkal, akkor megszülethet a hitelezői egyezség és a reorganizációs terv. Elkerülhető a vagyon bírósági felosztása és néhány hónap alatt az önkormányzat kilábal ebből a nehéz helyzetből jelentősebb vagyonvesztés nélkül.

Ha azonban a Fidesz frakció a pénzügyi gondnokkal is úgy bánik, mint most a Polgármesterrel, akkor nem lesz egyezség, nem lesz reorganizációs terv és bizony a hitelezők és spekulánsok 25-50 %-os értéken szerzik meg az önkormányzat minden mozdítható, mobilizálható vagyonát. A döntés a Fidesz kezében van.

  • megszűnhetnek a kulturális programok.

Azok már megszűntek. A cég május óta nem fizette ki a fellépőket, mert az önkormányzat a tavalyi finaszírozásból több, mint 50 millió forinttal, és az ideiből is hasonló összeggel tartozik. Ez is Fidesz örökség, ne toljuk már az új polgármesterre.

Az esztergomi Fidesz látja a megoldást, építeni kívánja Esztergomot,

Akkor miért nem a fenntartható fejlődésre helyezte a hangsúlyt?

Miért halmozott fel kezelhetetlen adósságállományt?

A fenti mondat valóságtartalma kiderül a válságköltségvetés, a hitelezői egyezség és a reorganizációs terv szavazásakor.

és nem érti Tétényi Évának miért érdeke, hogy csődbe vigye a várost.

A Fidesz és Meggyes Tamás vitte csődbe a várost.

Tétényi Éva intézkedése azt tükrözi, hogy az egész országot csődbe kellene vinni, hiszen minden magyarra a gyermekeket és az időseket is beleértve 2 millió forint adósság jut fejenként, míg Esztergomban 600ezer forint az egy főre jutó adósságállomány. Az elmúlt időszak bizonyítja, hogy a Fidesz kormány képes volt kezelni az ország adósságproblémáját, mert megvan a tapasztalata, a szakember gárdája, és bátorsága, hogy a 21. század gazdasági kihívásaival szembenézzen.
A Fidesz esztergomi szervezete a múltban is képes volt kezelni Esztergom gazdasági helyzetét, a jelenben is képes lenne, és a jövőben is képes lesz kezelni.

Viccesek ezek a fideszesek. Olyan nagy szakértők, hogy nem tudtak olyan határozatot hozni, hogy az adósságrendezési eljárás megkezdésére okot adó helyzet ne álljon fenn. 1 határozatot kellett volna csak hozzátenni a 11-hez. Ennyire sem voltak képesek.

Mindezekre tekintettel felkérjük Tétényi Éva polgármesterasszonyt, hogy az önkormányzati törvény szellemével összhangban működjön együtt a képviselő- testülettel, a város elmúlt évtizedben kiharcolt vívmányainak megőrzése és Esztergom lakossága érdekében.

Kíváncsian várjuk a Fidesz frakció által beterjesztett válságköltségvetést, melyet már kétszer vontak vissza.