Vége a Meggyes-tesinek?
Közélet
2010. nov. 23.

<p>Néhány Esztergomi iskolában visszaállhat a régi rend. Döntés csütörtökön.</p>

Esztergom korábbi városvezetése idén nyáron hozta azt a rendeletet, mely szerint a városi fenntartású oktatási intézményekben kötelező a diákoknak hetente 10 testnevelésórán résztvenniük. A döntéssel kapcsolatban rengeteg szülői észrevétel érkezett az iskolaigazgatókhoz, a városvezetéshez, sőt még az illetékes minisztériumhoz és egyéb szervezetekhez is. A többségi álláspont alapján a heti tíz testnevelésóra bevezetését sem a diákok, sem a tanárok nem támogatták.


Tétényi Éva polgármester megadná a lehetőséget arra, hogy amennyiben az intézményvezetők eddigi tapasztalataik, valamint az intézményi vélemények alapján a rendszer visszaállítását kérik, adja meg ezt a lehetőséget nekik a képviselő-testület.


Az általános iskolák vezetői szerint a tanulók megszokták a megemelt testnevelés-óraszámokat, a rendszer jól működik. Ezen a véleményen volt a Szent Imre Iskola vezetője is.
A három középiskola közül kettőben - a Dobó Katalin Gináziumban és a Balassa Bálint Szakközépiskolában - azonban visszaállítanák a korábbi rendszert olymódon, hogy közben a délutáni sportfoglalkozásokat önkéntes jelentkezés alapján ők is megtartanák.


Az előterjesztést a polgármester már a november 18-i ülésre is benyújtotta, a Fidesz-KDNP frakció azonban levette azt a napirendről. A vita a november 25-i ülésre tolódik.


A facebookon a múlt héten csoport alakult a testület döntését elősegítendő. A beszédes nevű "ELÉG VOLT a heti 10 testnevelés órából!" oldal moderátorai mozgósítanak - minden érintettet várnak a csütörtöki ülés idejére a Széchenyi téri kivetítőhöz.

(forrás)