Adósságrendezési eljárást indított Tétényi Éva
Közélet
2010. nov. 23.

<p>A város fizetőképességének helyreállítása érdekében adósságrendezési eljárást kért Esztergom polgármestere és megvétózta a Fidesz-többségű képviselő-testület határozatát, amely szerint további hitelfelvételekkel tegyék rendbe a település gazdálkodását.</p>

A kétharmados többséggel, függetlenként megválasztott Tétényi Éva polgármester szerint a város költségvetésében idén mintegy kétmilliárd forinttal több a kiadás, mint a bevétel. Az önkormányzatnak még másfél milliárd forintnyi szabadon felhasználható kötvénye van, ezt nem hajlandó a korábbi vezetéstől örökölt pazarló rendszer fenntartására fordítani.

A polgármester úgy vélte, azért van szükség külső pénzügyi biztos segítségére, mert a helyi Fidesz-frakció nem hajlandó együttműködni a jelenleg hiányt termelő büdzsé helyett a város alapfeladataira összpontosító, takarékos költségvetés elkészítésében, sőt újabb kölcsönökkel akarja elfedni a problémákat.

Tétényi Éva a legutóbbi testületi ülésen számot akart adni az önkormányzat helyzetéről, de a képviselő-testület fideszes tagjai nem engedték napirendre venni a kérdést. A polgármester ezért szóban tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 1,2 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 milliót nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladtak.

Az ülésen megszavazták a hozzászólási időkorlát eltörlését, majd a várost korábban tíz évig vezető Meggyes Tamás (Fidesz) felszólalásában azt mondta: 2009 óta "kötéltáncot jártak" a költségvetés összeállításakor.

Az adósságrendezési eljárásról szóló törvény: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600025.TV&jab=1

(forrás)