Adósságrendezési eljárást indított Tétényi Éva

Adósságrendezési eljárást indított Tétényi Éva

2010. 11. 23. 13:01

A város fizetőképességének helyreállítása érdekében adósságrendezési eljárást kért Esztergom polgármestere és megvétózta a Fidesz-többségű képviselő-testület határozatát, amely szerint további hitelfelvételekkel tegyék rendbe a település gazdálkodását.

A kétharmados többséggel, függetlenként megválasztott Tétényi Éva polgármester szerint a város költségvetésében idén mintegy kétmilliárd forinttal több a kiadás, mint a bevétel. Az önkormányzatnak még másfél milliárd forintnyi szabadon felhasználható kötvénye van, ezt nem hajlandó a korábbi vezetéstől örökölt pazarló rendszer fenntartására fordítani.

A polgármester úgy vélte, azért van szükség külső pénzügyi biztos segítségére, mert a helyi Fidesz-frakció nem hajlandó együttműködni a jelenleg hiányt termelő büdzsé helyett a város alapfeladataira összpontosító, takarékos költségvetés elkészítésében, sőt újabb kölcsönökkel akarja elfedni a problémákat.

Tétényi Éva a legutóbbi testületi ülésen számot akart adni az önkormányzat helyzetéről, de a képviselő-testület fideszes tagjai nem engedték napirendre venni a kérdést. A polgármester ezért szóban tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 1,2 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 milliót nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladtak.

Az ülésen megszavazták a hozzászólási időkorlát eltörlését, majd a várost korábban tíz évig vezető Meggyes Tamás (Fidesz) felszólalásában azt mondta: 2009 óta "kötéltáncot jártak" a költségvetés összeállításakor.

Az adósságrendezési eljárásról szóló törvény: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600025.TV&jab=1

Eredeti méret

2010. 11. 24. 20:45

Trágár szavak?

Olyat hallottam, hogy "ne hazudj!", meg olyat, hogy "hülye vagy!". Ezek közül melyik a trágár? Meglepett

2010. 11. 24. 20:34

A volt polgármester urról az alábbi dal jutott eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=pz7ESdIt8PA

2010. 11. 24. 20:33

Na jó, de az emberek nézhessék a testületit valahol, ha már nem férnek be a terembe. Abban mondjuk igazat adok, hogy ordibálva, meg trágár szavakat kiabálva nem megy, de hát véleményt nyílvanítani azért csak szabad!!!

2010. 11. 24. 20:31

"Vétkesek közt cinkos, aki néma..." Aki megérdemli, az kerüljön oda! Tisztában volt minden egyes Képviselő, hogy mire hogyan szavazott.

Könnyen voltak, nem a saját pénzüket lopták el, osztogatták ki különböző jogcímeken haveroknak, rokonoknak.

Tényleg nemigazán értem, miért kapaszkodnak egyesek ezekbe a város vagyonát elpocsékoló képviselőkbe.

Hofi szavai jutnak erről eszembe:

 

"Ha ez így megy tovább, lassan a szar húzza le a wc-t!"

2010. 11. 24. 20:31

na jó de akkor megszűnhet az aquasziget? és a hitelezők bukhatnak? ennek nincs valami szabályozása? és ki veheti meg a vagyontárgyakat?

2010. 11. 24. 20:25

Szerintem nyugalom akkor lesz, ha a 10-ből a legnagyobb 3-4 gazember bekerül végre oda ahová való: rács mögé.

2010. 11. 24. 20:24

Csipkerózsika444 (legyen ez az új nicknevem?)

Nekem meg az a véleményem, ami itt mindenkinek (kivéve azt a 10 embert, aki állandóan más nicknéven jelentkezik be), hogy Tétényi Éva nem tehetett mást, ez voltaképpen nem is vita tárgya.

Nyugalom pedig akkor lesz, hogyha az a bizonyos 10 ember már nem lesz tagja a képviselőtestületnek. Itt mindenki erre vár.

2010. 11. 24. 20:18

Na mivan, meggyesnyikeknél új taktika van?

2010. 11. 24. 20:02

Nekem az a véleményem, hogy Tétényi Évának mindenféleképpen el kellett volna kerülnie az adósságrendezési eljárást. Ennél rosszabb egy város életében nem történhet, akár melyik szempontból nézzük.

Nyugalomra van szüksége a városnak, nem fenntartható a jelenlegi áldatlan, ingerült állapot. Sem, ami a testületin van, és az sem, ami a téren zajlik. Rossz végig menni a téren csütörtökönként, és nem párthovatartozás kérdése, csak nem szeretem, ha ilyen ordibálás folyik bárhol a városban, főleg ha a téren.

Nyugalom, véleményem szerint ez a kulcsszó!

2010. 11. 24. 19:59

Nem ő vitte csődbe a várost, hanem az előző testület alakított ki csődközeli helyzetet. Egy éven túli lejárt tartozás van, márpedig 90 napos lejárt tartozás esetén kötelező megindítania a polgármesternek ezt az eljárást.

Most az jön, hogy mindenki, akinek a város tartozik, az bejelentkezhet, hogy neki a város tartozik. Aki most nem jelzi ezt 60 napon belül, annak a következő 2 évben semmilyen jogi eszköze nem lesz arra, hogy a várostól bármilyen formában a jelenleg is fennálló követelését behajtsa.

A 60 nap alatt kiderül, hogy mekkora pontosan a város adóssága. Forintban kell mindenkinek ezt bejelentenie, tehát a bankok a CHF-es kötvényekre is fognak most mondani egy forintos összeget, hogy ennyi a tartozás. Ha szerencsénk van ez még 200 forintos árfolyamon történik meg, és nem a sajtó által már beprognosztizált jövő év eleji 230-as, 250-es szinteken.

Közben megpróbálkozik a pénzügyi biztos megegyezni ezekkel a hitelezőkkel, ez szépen le van írva a törvényben. Az eljárás alatt a város kötelező feladatait (ezt is beidézték már) lehet finanszírozni: Védvárat, Hídlapot, városőrséget, ingatlanadásvételeket, stb. nem. Sőt, az elmúlt 1 év összes szerződését felül lehet vizsgálni.

Ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, vagy ha a képviselőtestület nem működik közre a válságköltégvetés elfogadásánál, akkor indul a vagyonfelosztási folyamat, ami azt jelenti, hogy minden eladható (forgalomképes) önkormányzati vagyontárgyat (Vargyasi kastély, Strigonium Zrt. cégei, Aquasziget, ingatlanok, egyéb vagyoni értékű jogok) megpróbál értékesíteni a biztos. A bejövő pénzből arányosan fizetik ki a hitelezőket - ha sokkal nagyobb a követelés, mint a vagyon értéke, akkor a hitelezők buknak. Minek hiteleztek eddig.

Ezután tiszta lappal megy tovább a város, de két éven át csak a saját bevételeiből kell élnie, nem pályázhat újabb élményfürdőre, vagy mélygarázsra.

2010. 11. 24. 19:51

Kedves hófehérke!

Feltetted álnaív kérdésedet.

A mór megtette kötelességét, a mór mehet...

szia

2010. 11. 24. 19:46

Sziasztok!

Én nem értem ezt az egészet. Most mivel is jár, ha beindul ez az egész eljárás? Mi lesz Esztergommal? Ugye Éva nem fog belebukni? Mert hát csődbe vinni a várost, épp, hogy csak megválasztottuk!

2010. 11. 24. 19:11

Tesz. Lásd inditó cikk. Most isszuk annak a levét, hogy mennyi fölösleges dologra költötte M.T. a város pénzét. Amúgy, ha jól hallottam már 10 mót fizettünk. Tompika ezt korábban miért nem tette meg?

2010. 11. 24. 19:08

Üdv!

A legutóbbi ülésen MT Szigetvárt emlegette elrettentő példaként. Ott idén tavasszal kezdeményeztek ilyen eljárást.

A legutóbbi híreket böngészve nekem az a kisváros működőképesnek tűnik. Elég megnézni a honlapjukat és összehasonlítani az ittenivel.

Tudtommal az ottani polginak és a TESTÜLETNEK sikerült megállapodni a hitelezőkkel.

 

2010. 11. 24. 18:54

Nézze, én elfogadom az ön véleményét, amennyiben kifejtené. Melyik részére gondol, hogy nem hiteles?

Az uszítás helyett a megalkuvást, az összefogást választanám, remélem Ön is.

Engem kifejezetten irritál a zs.idózás, a komcsizás, libsizés, ugyanakkor a másik oldal nácizása is. Az ilyen emberek önálló gondolat nélküliek, nincs véleményük, azt fújják, amit a szájukba adnak.

Nagy igazmondónk szerint forradlom van Magyarországon. Ön is így látja?

2010. 11. 24. 18:41

gézuka, te tényleg gézuka vagy, ide küldtek ismételgetni a hangulatkeltő politikai mosóporreklám hablatyot. lsd. A „Fidesz esztergomi szervezete”, szakértelemtől hemzsegő nyilatkozatát.

Például: „bezárhat a zeneiskola, ezért más városba kell majd járniuk a gyermekeknek művészeti oktatásra”.

Lsd. a törvényben az alapfeladatokat:15. A kollégiumi és ……a felnőttoktatás, az alapfokú művészetoktatás, „ http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=9313

2010. 11. 24. 18:39

Ha elolvastad és megértetted volna, akkor nem írsz ekkora marhaságot, bocs.

2010. 11. 24. 18:37

utolsó kérdésére egyszerűen tud választ kapni,mert itt vannak a Jobbik prominens képviselői , volt möm-s vezető ,égészen biztos tud választ adni.

 

Amit leírt ne haragudjon nem hiteles most 2010 ben.

2010. 11. 24. 18:29

akkor megnyugodtam,

 

ok, megkeresem, kitanulom mostmár a szerkeztőt.

csak gyors be szoktam írni amit hozzáfűzök.

2010. 11. 24. 18:25

lehet törölve lett az eleje azért nem értem, vagy 1 másik komment.

 

Nem lett törölve belőle semmi és nem vagy egyedül a nem értésével. Ha idézni akarsz, javaslom a hozzászólás írásakor  az idézendő szöveget kijelölni és a szövegszerkesztőben látható idézőjelre kattintani.