Így jutalmazd a barátnődet!
Gazdaság
2010. nov. 15.

<p>Kohn bácsi is megmondta, hogy a jó üzlet titka csak annyi: vegyél olcsón és add el drágán. Esztergom városában mindez nem teljesen így működött. A város eredményein meg is látszik, hisz az új polgármester asszony a napokban jelentette be, hogy a város anyagi helyzete olyan, hogy napokon belül megszűnhet a közvilágítás és a jövő hónapban leállhat a helyi közlekedés is.</p>

Pedig a város egykori esze, a Fidesz botrányhőse ösztönzőrendszert dolgozott ki a városi ingatlanbiznyákolás fellendítésére.

Lássuk a technikát!

Először is hozzunk egy polgármesteri-jegyzői közös utasítást és adjunk neki egy hangzatos, jól csengő nevet, ami legyen: "6/2008. (VII.11.) számú Polgármesteri-Jegyzői Együttes Utasítás az ingatlan értékesítését, hasznosítását, valamint a városfejlesztési célt szolgáló feladatok végrehajtását ösztönző érdekeltségi rendszerről".

Másodszor: Kohn bácsi tanácsát felejtsük el, mert az hülyeség! Miért is? Nézzük az esztergomi szabályozást.

30 millió forintig fix jutalékokkal dolgozik a rendszer, amelynek felépítését az alábbi táblázat mutatja meg.

0 - 30 millió
értékesítés vásárlás, hasznosítás, ajándékozás, csere
egyéb ingatlan telek egyéb ingatlan telek
ügyintéző 25000 35000 12500 17500
jegyzői referens 25000 35000 12500 17500
jegyző 6250 8750 3125 4375
városszépítési osztályvezető 12500 17500 6250 8750
vagyingazdálkodási irodavezető 18750 26250 9375 13125

Erre azt mondhatnánk - esetleg - hogy rendben is lenne így. Hogy miért nem mondjuk, arra térjünk vissza kicsit később. Előbb nézzük meg a nagy értékű ingatlanokra vonatkozó ösztönzőrendszert.

30 millió forint felett két részre kell osztani a jutalékszámítást, az elsőbe a bruttó 30 millió forint forgalmi érték feletti ingatlan értékesítése, cseréje, hasznosítása, a bruttó 30-300 millió forint közötti forgalmi értékű ingatlanok megvétele, vagyoni értékű jog megszerzése, valamint bruttó 30 millió forintot meghaladó városfejlesztési célt szolgáló megállapodás megkötése kerül. Az eladási ár, illetve a beruházási érték képezi alapját a jutaléknak. Ezt is táblázatba foglaltuk.

A jutalék mértéke (ezrelék)

ügyintéző 0,25
jegyzői referens 0,25
jegyző 0,25
városszépítési osztályvezető 1
vagyingazdálkodási irodavezető 0,75

A harmadik táblázat a bruttó 300 millió forint forgalmi érték feletti ingatlan megvétele, vagyoni értékű jog megszerzése, valamint ezen ingatlanokkal kapcsolatos megállapodás megkötése esetén kifizetendő jutalékok nagyságát tartalmazza.

A jutalék mértéke (ezrelék)

ügyintéző 0,15
jegyzői referens 0,15
jegyző 0,15
városszépítési osztályvezető 0,5
vagyingazdálkodási irodavezető 0,35

Teccik érteni az egészet, ugye? Ha nem, akkor essünk neki. Átfutjuk gyorsan!

Az anyagi érdekeltségi rendszer személyi hatálya kiterjed a jegyzőre, a Városszépítési Osztály vezetőjére, a Vagyongazdálkodási Iroda vezetőjére, a Vagyongazdálkodási Iroda illetékes ügyintézőire, valamint a jegyzői referensre.

Ha a város elad valamit, akkor abból jutalék képződik a fent felsorolt személyek számára. Ha cserél, ajándékba kap, akkor is. Oké. Ez eddig tiszta.

De!

Az illetékes elvtársak jutalékot kapnak a megvásárolt ingatlanok után is. Mégpedig: minél drágább az adott ingatlanra kialkudott ár, a jutalék mértéke annál magasabb!
Hogy is mondta az öreg Kohn? Vegyél olcsón… de ki az a hülye, aki az árak leszorítására törekedne, ha a saját zsebét akkor tudja kitömni rendesen, ha az ár a lehető legmagasabb?
Mintha a város érdeke és az ügyintézők érdeke szöges ellentétben állna egymással!

De!

Menjünk tovább. Nézzük meg kik is azok, akikre kiterjed ez a fura jutalékosztogatás!

A jegyző, az jegyző. Hogy saját magát jutalmazza egy utasítással, finoman szólva is aggályos, azonban elegánsan továbblépünk ezen.

Van egy jegyzői referensünk. A hivatal telefonkönyvét átfutva, ő nem más, mint dr. Német József. Ha a név némi hasonlóságot mutat Meggyes egykori alpolgármesterének nevével, akkor az nem a véletlen műve. Ő Németh József ex-alpolgármester fia.

A Vagyongazdálkodási Iroda irodavezetője Bognár Krisztián, ő Meggyes jóbarátjaként nyilatkozott Bencze Attila A Polgármester című műsorában, bólogatva erősen arra, hogy milyen jó barát is Esztergom csúfosat bukott volt polgármestere.

A Vagyongazdálkodási Iroda ügyintézői között még egy ismerős név tűnik fel a figyelmes szemlélőnek. Ő Merényi Tamás, a 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz dorogi polgármester-jelöltje volt. Hogy az ingatlanbizniszekben volt-e éppen „illetékes ügyintéző” ő, az majd egyszer talán kiderül.

A vásárlások árának magasan tartásában leginkább érdekelt személy azonban a Városszépítési Osztály osztályvezetője volt. A legnagyobb jutalékot ő kapta az érintettek közül. Ő pedig nem más, mint Búzásné dr. Zimon Andrea. Igen! Meggyes egykori barátnője, jelenlegi élettársa!!!

Az utasítás 2008. július 11-én lépett hatályba, azonban rendelkezéseit április első napjától kellett alkalmazni.

Valamikor pont ebben az időben született meg az a bizonyos adásvételi szerződés, amelynek alapján 1,68 milliárd forintért vásárolt Esztergom mélygarázst. Meggyest akkor sok kritika érte, hiszen egy férőhely ára 5 millió körüli összegbe került, miközben a városban a mélygarázs beállók ára bárki másnak 2,5 millió forintból is realizálható volt.

Az itt feltüntetett jutalékrendszer alapján azonban elmondhatjuk, még a hülyének is megérte dupla áron venni mélygarázst, nemhogy a kedves élettársnak! Ugyanis ha utánnaszámolunk, az 1,68 milliárd 0,5 ezreléke pontosan 840.000 forint!

Azért erre Kohn bácsi is csak annyit mondana: ügyes!

Forrás: meggyesahibas.blog.hu

(forrás)