Negyedmilliárdos pályázat a második tengely folytatására
2007. szept. 15.

<p>A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat benyújtja „Bánomi áttörés II. ütem” című pályázatát a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program Belterületi utak fejlesztése kiírására. A program célja a városon belüli utak felújítása, a város főutcája, a Kiss János altábornagy utca–Hősök tere–Kossuth Lajos utca–Rákóczi Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky Endre utca–Majer István utca–Dobozi Mihály utca–tengely tehermentesítését szolgáló új útvonal kiépítése.</p>

A „második tengely” első szakasza, a 11-es főúttól a Bánomi áttörésen keresztül a Kölcsey Ferenc utcáig már elkészült, a folytatásnak idén lát hozzá a város, az építési munkákat előkészítő eljárások zajlanak. Az engedélyes tervek elkészültek, folynak a kisajátítások, ezt követik majd a közbeszerzések és a kiviteli munkák megkezdése. Ha a terv további szakaszai is elkészülnek, a 11-es úttól, a Pilismaróti vámtól a Bánomi úton, a Kölcsey és Petőfi utcákon át a Dobogókői útig teljesen új útvonalra kerül át a jelenleg belvárosunkat fojtogató átmenő forgalom. A Kölcsey utcát a Bánomi úttal összekötő szakasz megépítésével a mostani főút és a belváros tehermentesítését, a Belváros megközelíthetőségének javítását kívánja elérni Esztergom.

A jelenlegi szűk, egyirányú, balesetveszélyes szakasz szélesebbé tételével, kétirányúsításával, az út építésével egyidejűleg a csapadékelvezetést is korszerűsítik. Emellett erre a szakaszra terelik át a helyijáratok útvonalait. Nő így a Babits Mihály, Irinyi János és Irányi Dániel utcák forgalombiztonsága, és a tömbházak lakóit nem zavarja majd a tömegközlekedés. A tervek figyelmet fordítottak a gyalogos-közlekedés biztonságára és akadálymentesítésére, biztosítva a szegélyeken történő áthaladást, elősegítve a közlekedők esélyegyenlőségét.

Az útszakasz megépülése gazdaságfejlesztő hatással jár, mivel Esztergom északi és déli területeit új közvetlen kapcsolat köti össze. Javul a már elkészült Bánomi áttörés első szakaszának kihasználtsága, ezáltal tehermentesül a belváros. A beruházás új parkolóhelyeket is eredményez, és a tervezés során figyelmet fordítottak a környezet védelmére: az építés által érintett növényzet helyett új telepítést terveztek. Ehhez a beruházáshoz kíván mintegy 60 %-os, 250 milliós külső forrást elnyerni az önkormányzat a benyújtott pályázattal.

Forrás: esztergomtv.hu

(forrás)