Határérték felett a szálló por
Környezetünk
2010. nov. 4.

<p>Az ország területén kialakult jelentős légszennyezettség Komárom-Esztergom megyét sem kerülte el. A megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por koncentrációja. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorogvan, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a szálló por koncentrációja. A légszennyezés változása folyamatosan nyomon követhető a legszennyezes.hu oldalon.</p>

Esztergomban a hétfői napon emelkedett az egészségügyi határérték felé a szálló por koncentrációja, amely azóta folyamatosan emelkedik. A tegnapi nap az egészségügyi határérték 160%-át mérték. A légszennyezőanyag koncentrációja meghaladta az tájékoztatási határértéket.

Dorogon a legkedvezőtlenebb a helyzet megyénkben, itt már múlt szombat óta az egészségügyi határérték felett található a szálló por koncentrációja. A szerdai napon a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta, és értéke elérte az egészségügyi határérték 170%-át.

Tatabányán vasárnap óta mérnek határérték feletti légszennyezettséget. A városban két mérőállomás is működik, itt a legkedvezőtlenebb tegnapi adat, mely az egészségügyi határérték 158%-át mutatta és meghaladta a tájékoztatási határértéket.

A fenti településeken túl Almásfüzítőn, Komáromban, Tatán, Oroszlányban és Lábatlanonműködik légszennyezettségi mérőállomás, ám ezek szálló por koncentrációt nem mérnek.

Egészségügyi hatás

A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztmaés a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valaminta tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szállópor koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is

Mi várható az elkövetkező napokban?

A csütörtöki napon némi javulás várható, de érdemben hétfőn várható változás. Ekkor egyerős légköri front érkezik, amely remélhetőleg véget vet a jelenlegi légszennyezettségi helyzetnek.

Miért alakult ki a jelenlegi helyzet?

A településeken igen jelentős az emberi eredetű légszennyezőanyag kibocsátás, mind az ipar, de főként a közlekedés által, amit fokoz a vegyes tüzelés kibocsátása is. Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy a legmagasabb koncentrációkat az esti fűtési időszakban mérték. Ezek a szennyezőanyagok átlagos meteorológiai körülmények között kiülepednek a légkörből, illetve felhígulnak. A jelenlegi időjárási helyzet, ami hosszú ideje fennáll azonban nem kedvező a légszennyező anyagok hígulását/kiülepedését tekintve. Erre jellemző azalacsony szélsebesség, a csapadék hiánya, és gyakran az un. inverziós helyzet. Az időjárás hatását fokozhatja egyes településeken a kedvezőtlen városszerkezet (pl. szűk utcák, völgyi elhelyezkedés) ami tovább gátolja a szennyezőanyagok felhígulását.

Határértékek, szmogriadó

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartósegészség károsodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely azérzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben három órán keresztül fennáll az állapot (szálló por esetében két napig) alakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló poresetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket.

Javaslat

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, avárandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

 

Bővebb információ:

Szuhi Attila

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

www.legszennyezes.hu

(forrás)