18 milliós betlehem, jászol nélkül

18 milliós betlehem, jászol nélkül

2010. 11. 01. 9:39

2009-ben még úgy tudtuk, 10 millióba került a karácsonyi időszakban a főtéren elhelyezett betlehemi - de jászol nélküli - installáció, de városunk egy 100 m2-es lakás árát, összesen 18 millió forintot költött el  a kőporos vakolattal lemázolt, ókori épületet stilizáló, nyersen megmunkált faszobrokkal "díszitett" alkotásért.

323/2008.(X. 1.) KÜB határozat

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága elfogadja Nagy János (lakcíme: 94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozónak a Széchenyi téren felállításra kerülő betlehem elkészítésére vonatkozó árajánlatát.

2. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési
Szabályzata V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok bekérésétől.

3. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága egyetért azzal, hogy az Önkormányzat Nagy János (lakcíme: 94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozót bízza meg bruttó 8.400.000,- Ft összegért a Széchenyi téren felállításra kerülő betlehem elkészítésével. A fenti összeg fedezete a 22/2008. (III.13.) esztergomi ör. 7/B. számú mellékletének 123. sora.

A Bizottság felhatalmazza a Polgármestert a - határozat mellékletét képező - szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására a döntést követő 8 napon belül
A határozat mellékletét képező vállalkozási szerződés a jegyzőkönyv melléklete!

 

214/2009. (VI. 4.) KÜB határozat
1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága elfogadja Nagy János (lakcíme: 94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozónak az esztergomi Széchenyi téren 2009-ben felállítandó, barokk stílusban fából faragott betlehem - 2008-ban elkészült elmeihez illeszkedő - további 2 szobrának és 1 puttójának elkészítését és helyszínen történő felállítására vonatkozó árajánlatát.

2. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok bekérésétől.

3. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága egyetért azzal, hogy az Önkormányzat Nagy János
(lakcíme: 94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozót bízza meg az 1. pontban szereplő munka elvégzésével bruttó 5.300.000 Ft összegért.

4. A fenti összeg fedezete a 7/2009. (III.10.) esztergomi ör. 7/B. számú mellékletének 135. sora „Betlehem bővítése új szobrokkal".

5. A Bizottság felhatalmazza a Polgármestert a - határozat mellékletét képező - szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására a döntést követő 8 napon belül

 

86/2010. (V. 20.) KÜB határozat
1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága elfogadja Nagy János (94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozónak az esztergomi Széchenyi téren felállítandó, barokk stílusban fából faragott betlehem - 2008-ban és 2009-ben elkészült elmeihez illeszkedő - további 2 szobrának elkészítésére és
helyszínen történő felállítására vonatkozó árajánlatát.

2. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok bekérésétől.

3. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága egyetért azzal, hogy az Önkormányzat Nagy János (94366 Chlaba 193., Szlovákia) vállalkozót bízza meg az 1. pontban szereplő munka elvégzésével bruttó 4.400.000 Ft összegért.

4. A 3. pontban szereplő összeg fedezete a 9/2010.(III.4.) esztergomi ör. 7/B. számú mellékletének beruházási tartalék sora.

5. A Bizottság felhatalmazza a Polgármestert a - határozat mellékletét képező - szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására a döntést követő 8 napon belül

 

2011. 12. 05. 23:05

Elvitték a búbánatba.... :)

2011. 12. 05. 21:58

Idén nem rakják ki? Vagy ezt is elvitték a hitelezők?

2010. 11. 10. 11:30

Ezt nevezhetnénk akár AZ ÉV POÉNJÁNAK is! Nevetés

GRATULA!

 

Iridium

2010. 11. 05. 10:39

Korábban, az esztergom.hu-val kapcsolatban kérdeztem egy költőit, hogy miért nem vonják be a helyi iskolásokat ilyen és hasonló "közmunkára"? Szerintem igen sok tehetséges diák van a városban, akik rongyokból, lécekből, kis segítséggel gyönyörű betlehemet tudtak volna alkotni, nem mellékesen jóval olcsóbban is. Az önkormányzat meg mondjuk beszállhatna az elkészült mű kivilágításának, őrzésének megszervezésével. Pár tíz- vagy százezer forintból bőven kijött volna az egész, a diákok és családtagjaik pedig ugyanúgy büszkék lehettek volna az elkészült műre, mint valamennyi más esztergomi lakos.

Persze, ha tele van zsével az önkormányzat, ott 18 millió nem tétel...

2010. 11. 04. 9:54

Kedves pepe!

Ezek szerint nem ismered a mai magyar politikusi motivációt:-)) Már régen nem a kereslet, a társadalmi igény határozza meg a beruházást, hanem hogy miből lehet a legtöbbet lopni. Valószínűleg ezek a szobrok voltak készen, elfekvőben, meg volt egy kis hungarocell. Ha faragott nyulak lettek volna, valószínű, hogy húsvétkor "sütik el" őket...

2010. 11. 04. 7:11

Nem vagyok krtikus, DE! Ha emlékeim nem csalnak: Kis Jézus egy istállóban született. A téren egy rideg, letisztult római valami van. A Betlehemi ábrázolásokon szerepel a Szent Család, a Három Király, és egy Pásztor. (A fideszes képviselők allegorikus ábrázolásától most tekintsünk el). Tehát egy bensőséges, egyszerűséget sugalló jelenet. Ezzel szemben a -kétség kívül- "művészi" alkotás........? Talán nem fért a  költségvetési keretbe a többi szereplő? Vagy netán nem ismeri a Biblia idevonatkozó részét? Akkor nem kellett volna konzultálni egy Katolikus Pappal? Vagy netán ezt is "szabályozták", akárcsak a "technika háza" használatát? Mindenesetre ezért 18 millió: nálam kimeríti a pazarlás kategóriáját. És engem mint Katolikust, sért ez a megjelenítési stílus.

2010. 11. 01. 22:54

A Vp-s képviselő is ugyanúgy kapaszkodik a székébe mint a többi...

Ő is tudja hogy a választók szavazatával sose jutna be, csak ilyen potyalistáról.

A húsos fazekat nehéz otthagyni....

2010. 11. 01. 22:14

Azért meghallgatnám a művész véleményét arról, hogy mennyire volt számára elfogadható a pozdorja-lemez körítés szobrai körül?!

Mert egy szobor felállításánál ugyanolyan fontos a talapzat, a háttér, a környezet, a parkosítás stb.szerepe...

2010. 11. 01. 21:51

Úgy látom a gyarapodás program szellemi atyja, próbálja a mundér becsületét védeni.

Próbálunk ugyan nem megvadulni, de azt sem szeretjük, ha egy eladósodott város, betlehemekre szórja a nullákat.

A kősivatagba, a Győzike -szökőkút mellé a bódévárosba, már csak egy betlehemre vágytunk. /18 millióért/

A jelentéktelenebb beruházások, utak, járdák, majd később.

2010. 11. 01. 21:37

Világos. Csak annyit szerettem volna jelezni, hogy a testületi döntéssel kapcsolatos rossz érzésünk nyomán ne ugorjunk rá egy elismert művészre. 

Esztétikai kérdésekről éppúgy parttalan dolog vitázni, mint hitbéliekről, úgyhogy ebbe nem is mennék bele. Nem gondolom, hogy izlésficamod lenne, ha nem tetszik a betlehem, mint ahogy az én izlésemet sem tartom egyetemesen érvényesnek. Bár abban talán igaza volt Kantnak, amikor a szépet úgy definiálta mint valamit, ami érdek nélkül tetszik. Vigyor

Azt sem állítottam, hogy meg vagyok elégedve a döntéssel és az összeggel. Ezt a kérdést nem tudom megítélni, mivel kevés tapasztalatom van ezen a téren.

Csak annyit szeretnék elérni, hogy Nagy Jánosra ne uszuljunk.

Köszi, ha megérted!

2010. 11. 01. 21:31

Nem lehetne "vezetőpóráz "a kutyákhoz az jobban illik .

2010. 11. 01. 21:29

Kedves alexis

Nagy János munkásságát el nem vitatva ,úgy gondolom ez emlitett pozdorja betlehemmel  (ha mindjárt Nagy János szobrai is áltak benne ) kissé elvetették a sulykot.

Bár Én nagyon sok nullát láttam már életemben,ehhez foghatóval nem igen találkoztam .

Tudom hogy ez is izlés dolga és még az is lehet hogy komoly izlésficamom van de nekem nem tetszett. Ennyiért meg egyenesen rondának izléstelennek és oda nem illőnek tartottam .

Persze közpénzböl biznyára van akinek semmi sem drága ,és minden nagyon szép és "mindennel meg vagyok elégedve "

2010. 11. 01. 21:24

"Jön még kutyára dér" Nevetés

2010. 11. 01. 20:59

Én is úgy gondolom hogy ilyen nyilvánvaló esetekben is nehéz bizonyítani a roszhiszeműséget .A kollektív döntés mögé bujva  senki nem fogja elvinni a balhét .

Amig ki nem derül valami nyivánvaló visszaélés vagy törvénytelenség addig nincs mitöl tartaniuk .Sajnos megmagyarázniuk sem kell semmit .Akkor így látták jónak így döntöttek ,a Meggyes meg kénytelen volt elfogadni a döntést .Ki van ez találva .

Ezt valóban a választésok idején kellet volna átgondolni.

2010. 11. 01. 20:54

Esztergom Anno ismeri az esztergomi köztéri alkotásokat. Tudnia kellene (biztosan tudja is), hogy számos ilyen Nagy János keze munkája nálunk. Így pl. az Erzsébet parkban ő készítette el a Sobieski emlékmű mását, ő alkotta a Sötétkapu melletti szabadságharcos emlékművet, de a Katona utcai Balassa-emléktáblát is.

Nagy János az egyik legelismertebb magyar művész a köztéri szobrászat és a kisplasztika terén a Kárpát-medencében. A Felvidék első lovasszobrát is ő alkotta.

Fogalmam sincs, hogy mennyibe kerül egy betlehem megalkotása, a párkányi Sobieski-szobor mindesetre 40 millió forintból készült (ezt paradox módon nem tőle rendelték meg).

 

Próbáljunk meg nem megvadulni, ha sok nullát látunk - ha ez nem is könnyű.

 

Tisztelettel:

 

Ocskay

2010. 11. 01. 20:36

Most még az lenne a legszebb az egészben, ha a végén még az is kiderülne, hogy a megnevezett szlovákiai vállalkozó véletlenül a mi KolomPál Gyurink felvidéki rokona, esetleg üzlettársa az úszómester bizniszben :(

2010. 11. 01. 15:10

Na ha most egy kicsit gondolkodunk: zushlag 8,5 évet kapott, valamint vagyonelkobzást, úgy, hogy visszafizette a pénzt amit ellopott és nem állt meg a bűnszervezet vádja. meggyes esetében szerintem még a bűnszervezet (fidesz) is megáll, valamint az összeg is nagyságrenddel magasabb és valószínűsítem, hogy nem akarja visszafizetni. Kíváncsian várom a fejleményeket!

2010. 11. 01. 13:28

Nekem még valami hányzik! Hol lehet megtudni ezen ügyek megszavazóinak névsorát? Nem Meggyest védeném, de mások is felelősek ebben a dologban. Ocsmányság volt a régebbi betlehemet ilyen lélektelen alkotásra cserélni! A valótlan állítások csontvázai kezdenek fehérleni. A bűnösök közt nemcsak cinkos, de bűnös az is, aki akár tudatosan vagy tudattalanul az igen gombokat nyomkodta!

2010. 11. 01. 12:24

Ékezettelen "barátunk" visszavág.

2010. 11. 01. 12:21

Ez bicskanyitogato, verlazito pofatlansag, gusztustalan disznosag. Viszont majdnem biztos, hogy nem buncselekmeny. Rendkivul sok dologban van igazatok, de a stilusotok nem szalonkepes. Nalatok "jobb" ellenzeket politikai csoport nem is kivanhat.