Kell-e nekünk egyetemi épület 2,8 milliárd forintért?

Kell-e nekünk egyetemi épület 2,8 milliárd forintért?

2010. 10. 31. 23:52
Válasz Szavazatok
Nem, értelmetlen ilyen célokra költeni az adófizetők pénzét Esztergomban
34%
Igen, nagyon fontos, hogy a déli kanonoksort felújítsa a város
5%
A város jelenlegi pénzügyi helyzetében le kell állítani a beruházást
60%

2010. 11. 04. 7:34

Azt hallani, hogy a felsőoktatási törvény módosítása után nagyon nehéz helyzetbe fognak kerülni a nem budapesti kis főiskolák!

2010. 11. 04. 7:23

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy teljesen elhibázott koncepció volt egy informatikai főiskolai képzést itt létrehozni.

2010. 11. 02. 21:44

"A „professzori" lakások kialakítását is vissza kell mondani,"

 

Történt felmérés, hogy hány professzor költözne a városba véglegesen?

Ismerve a felsőoktatásban részt vevő oktatókat, azok általában 2-3 egyetemen tanítanak (a megélhetés érdekében) egyszerre, tehát ha valaki itt (is) tanít, az nem itt fog lakni, mert ő máshova is rohangálna oktatni...

2010. 11. 02. 21:40

Tökéletesen egyetértek az előttem szólóval, és még egy adalék: a jelenlegi utazási feltételek mellett (száz éve is talán jobb volt) Esztergomba egyszerűen nem éri meg naponta kijárni Budapestről. A piliscsabai kar azért lehet sikeres, mert az még pont olyan távolságra van, ami elfogadható az ingázók számára. Esztergomba a tanárok sem szívesen járnának ki (itt pedig nem túl sokan akarnának lakni), ezt nyugodtan állíthatom. Nem bennfentesként a városházi helyzetben is úgy vélem, hogy, ahogy Kerti is írja, csakis a nagyon komoly felajánlások a város részéről vehették rá az egyetemi illetékeseket arra, hogy idehozzák a kart. Vagyis, ahogy szintén említi Kerti, ha feltárnák előttük a helyzetet, hogy a város gyakorlatilag úgy sem tud fizetni, nem valószínű, hogy rendkívül ragaszkodnának a korábbi forgatókönyvhöz, azaz a szerződés talán így is felbontható lenne.

2010. 11. 02. 20:30

Az egyetemi kar városba telepítésének hosszú története van. Lényegében a „ex-vezér" politikai megrendelésére történt. Aki közelebbről ismeri a régebbi történéseket az tudja, hogy valójában ide ráncigálták az egyetem képviselőit annak érdekében, hogy ha törik, ha szakad, ide kell települnie az informatika karnak. A „ráncigálás" azért jó kifejezés, mert vagy 2 évig próbálták előzőleg rávenni az egyetemet arra, hogy ide költözzön valamelyik kara. De nem akartak jönni. Ekkor lépett közbe az „ex-vezér" és mindent feláldozott célja megvalósítása érdekében. Ebben az esetben is igaz, hogy nem volt érdekes mekkora árat kell ezért fizetni. Tudvalevő, hogy az egyetemnek van már felsőoktatási kara, és két kollégiuma a városban, tehát ha nagyon ide szeretett volna jönni valamilyen képzéssel, akkor már régen megtehette volna. Csak hát akkor a „ex-vezér" nem mondhatta volna el, hogy ezt is ő hozta létre, teremtette meg az „elitképzés" részeként.

Egyszerűen le kell az egyetemmel ülni és azt mondani, ehhez nincs a városnak 3 milliárd forintja, és még ahhoz sincs pénze, hogy ezen felül évi 100 millióval támogassa ezt a képzést. (De tudjuk, hogy általában 3 milliárdnál nem áll meg az építési költség, lesz az legalább 4-5 milliárd is, mire elkészül(ne)!) Sajnos ez a „látvány befektetés" is beleillik a „mega", vagy inkább „terra" beruházások körébe.

A képzés jelenleg 2 évfolyamon kb. 40 (!) hallgatóval folyik! Nem véletlenül, hiszen aki teheti, inkább a fővárosba hallgatja ugyanezt a képzést. A kezdő létszámból nem kevés azoknak a száma sem, akik kimaradtak valamilyen okból. Vagyis nem várható eget rengető túlzsúfoltság ezen az esztergomi karon az elkövetkező időszakban sem.

A jövő évi felsőoktatási törvény előirányozza nem csak a ponthatárok felemelését, hanem a fejkvóta rendszerének megszüntetését a felsőoktatásban. Mindkettő a hallgatói létszámot nagymértékben csökkenti, hiszen pl. nem a hallgatói létszám függvénye lesz a költségvetési támogatás mértéke. Sőt tervezik az egy oktatóra jutó maximális hallgatói létszám bevezetését is, ami szintén a létszámok kordában tartását irányozza elő. A vizsgáztatás rendjét is szigorítani fogják, vagyis nem lehet a végtelenségig az állam pénzén hallgató valaki. Remélhetően ennek hatására végre a minőségi felsőoktatás irányába történik majd elmozdulás.

Egyszóval nem szükséges ide telepíteni az egyetemi kart. Ráadásul még egy középiskolai kollégiumot is 50 (!) évre  ingyen (!) az egyetemnek ajándékoztak, melyet annak idején központi költségvetési pénzből újítottak fel, a középiskolások számára. Vissza kell adni nekik, hiszen nekik épült. A „professzori" lakások kialakítását is vissza kell mondani, hiszen a városi lakáshelyzetet ismerve, nagyobb szükség volna az itt élők számára lakások építésére, felújítására. Jobb lenne tehát ebben az esetben is a realitások talaján maradni. Az egyház minden bizonnyal szívesen kihátrálna ebből a ráerőltetett helyzetből. Tisztességesebb megoldást jelentene a város és az egyetem számára egyaránt.

 

2010. 11. 02. 13:16

Hát teljesen logikátlan, az biztos! Rosszall

 

2010. 11. 02. 11:58

A Bazilika mellé szerintem is inkább turisztikai célú fejlesztést lenne érdemes tervezni, ami jól kiegészítené a Prímás Pince kínálatát. De mi valamiért mindig a sportcélokra használt szigetre tervezzük a turizmust, a turizmust vonzó várhegyre meg sporcsarnokot és iskolát építünk. Ki érti ezt?

2010. 11. 02. 11:10

Nem egyetemi kart, hanem főiskolai kart akarnak ide telepíteni... Rosszall

gömbicica

2010. 11. 02. 10:59

Lehet, hogy most jól kikapok, de az egyetemekre sokan azért járnak, (Nagyon sok elhivatott, valóban tanulni AKARKÓ gyerek van) hogy legyen hol elbliccelni a fiatalság szép napjait aránylag gondtalanul. Informatikust meg  szerintem több helyen is képeznek. Egy normális nagy tudásu szakmunkást meg lassan lasszóval kell megfogni. Nem haragszom a diplomásokra, (nagyszerü dolog lehet  egy diplomával a kézben kisétálni a nagybetüs életbe) miért is tenném, de a kétkezi munka lassan mindenki számára mumus lesz. Papirtologatásból, meg billentyünyomkodásból kézzel foghatót nem lehet teremteni. Azt is tudom, hogy sok helyen nélkülözhetetlen az informatikai tudás,de csak azért EGYETEMI KART inditani, hogy elmondhassuk, hogy nekünk már ez is van, és nem tartom jó ötletnek. Sok-sok másban lehetnénk minta, és lehetnénk elsők. Ezt az "egyetemi" épületet én valami más funkcióval tölteném meg. Szállodaként is el tudnám képzelni ebben a szép történelmi környezetben, inkább, mint azt a két betontömböt a szigeten. Tenni azonban tényleg kellene vele valamit, mert egyre inkább "háborus övetzethez" kezd hasonlitani ez a része is a városnak. :-(

2010. 11. 02. 8:57

Szerintem is gyalázatosan néz ki a megbontott és már eleve rossz állapotban levő épület. Egy újabb Fürdő szálló, viszont most már egyenesen a Bazilika mellett, holott a turizmus Esztergomnak mégiscsak létfontosságú. Valamit kezdeni kellene vele, mielőtt teljesen lerohad. (Azt nyilván János tudja jobban, hogy informatikusokkal mennyire lehet jelenleg Dunát rekeszteni. De a Pázmány informatika kar, azt hiszem, jól megy.)

Viszont az most már mindenkinek világos, hogy katasztrófális a város anyagi helyzete.

Én is azért nem szavaznék, mert nem látom át, mit lehetne tenni egy ilyen patt helyzetben. De hát Tétényi Éva végtére is építész, ő az illetékes.

2010. 11. 02. 6:40

Off

 

Drezdában rémlik fel előttem az a füstös, lebombázott templomrom, melyet MEMENTÓNAK hagytak a város közepén

 

Ha a lebombázott  Frauenkirche-re gondolsz, akkor javaslom újra elutazni Drezdába és újra megnézni az egész várost és újra  megnézni a Frauenkirche-t . Előtte az állak felkötése ajánlott!Nevetés

 

On

2010. 11. 01. 22:35

Van egy Reneszánsz építőipari cég (magánkézben lévő) meg van egy Esztergomi Fürdő Építőipari cég (városi kézben), ami akkor alakult, amikor nem volt aki építse tovább a csodafürdőt. A kettő eme projekt erejéig összefogott és lett Konzorcium. A Reneszánsz meg egy eredendően süttői cég, ott van a telephelye Süttő és Lábatlan határánál. Ezért lett Süttő. Szerintem.

2010. 11. 01. 15:20

Gondolom, azt jelenti, hogy Süttőn adózik a cég, nem Esztergomban...

Valószínűleg ott kedvezőbbek az adózás paraméterei...

 

2010. 11. 01. 12:11

Reneszánsz-Esztergom fürdő Konzorcium (2543 Süttő, Rákóczi út 64.)

 

Ez meg mi a szösz? Persze tudom, hogy akármilyen néven akármilyen helyen be lehet jegyeztetni, de mi az, hogy "Reneszánsz Esztergom fürdő"????

2010. 11. 01. 7:21

Hány és mekkora nagyságú "Meggyes hagyaták" szakadt a város nyakára? Sírós

2010. 11. 01. 6:49

Akkor tehát az induló 2011. évi költségvetést kapásból megterheli egy másfél milliárdos kötelezettség.... az egyik Meggyes hagyaték! Üvöltés

2010. 11. 01. 5:40

Lehet nyomkodni a gombokat felelőtlenül, mint a tíz agyhalott a testületben. De nem ártana ismerni a szerződést, mert a felbontása is jogkövetkezménnyel járhat. Ismerve az előző Tompista testület "semmi nem drága" elvét, rég leosztották már a "kötelezőt"!

2010. 11. 01. 1:07

Köszi az infót!

Nemrég jártam ugyanis arra, és elég tetszetős a felújítása a Szent Adalbert központnak. Bár kötve hiszem, hogy a hotel rész ki lenne használva...

Jómagam nem igazán szeretnék azon a helyen szobát kivenni, kissé elhagyatott hely... Este félelmetes lehet oda "hazamenni"...

Azt meg végképp nem is értem, mire ennyi szálloda Esztergomnak???...

 

"Az informatikai kar el tud működni a Szent Adalbertben, amekkora igény van iránta, még nagy is az az épület."

 

Ebben bizonyára igazságod van...

Én csak a város "külleme" miatt írtam, amit írtam.

Mert ha ilyet látok, folyton Drezdában rémlik fel előttem az a füstös, lebombázott templomrom, melyet MEMENTÓNAK hagytak a város közepén, hogy SOHA eszébe se jusson a németeknek új háború...

Nem hinném, hogy Esztergomban is ilyen "célok" lennének, otthagyva azokat a rémes épületeket... Határozatlan

Tudom, az egyház gazdag, de nem botor... Minek adna pénzt arra, ami nem az övé?...

Kinek a tulajdonai ezek a fent említett épületek?

Nem lenne célszerűbb hasznosítani őket, minthogy romokban állnak?...

 

Szavazni nekem - érintetlenség okán - nem célszerű, mert a TI ügyetek, esztergomiaké. 

/Bár akár országos ügy is lehet az idegenforgalom miatt./

 

2010. 11. 01. 0:54

A 2010-es koltségvetésben előirányzott ki lett már fizetve? Pontosabban a teljesítés megtortént?

2010. 11. 01. 0:24

Erről akár még népszavaztatni is lehet.