Meggyes Tamás beismerte…
Közélet
2010. okt. 28.

<p>"Meggyes újabb támadási felületet nyitott maga ellen, amikor a gyermek elhelyezési perbe a városházát, sőt az önkormányzat kórházát is bevonta. Idén februárban a városházára hívatták a helyi kórház pszichiátriai osztályának főorvosát, Arató Gézát - aki 1990-1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt. Ott két fideszes alpolgármester arra akarta rávenni, hogy a Meggyesék válóperes iratanyaga alapján változtassa meg a polgármesternéről készült szakorvosi leletét. Arató hivatali hatalommal való visszaélésre gyanakodott, és elutasította a kérést."<br /><em>(Heti Válasz 2010. október 21)</em></p>

A cikk elolvasása után az alábbi olvasói levelet írtam, és közlését kértem Borókai Gábor főszerkesztőtől a Heti Válasz következő számában. Nem válaszolt, nem közölte, itt teszem közzé, és egyben mellékelem az Országos Pszichiátriai Központ „Szempontok szakorvosi vélemény készítéséhez" állásfoglalását.

 

Tisztelt Szerkesztőség!

A Heti Válasz 2010. október 21-i számában Élő Anita: Székfoglalás Esztergomban címmel jelentetett meg írást. A maffia felbujtót keres alcímmel ellátott részben számol be a cikk szerzője arról, hogy milyen módon hivattak be a városházára, mint a helyi önkormányzati kórház pszichiáter főorvosát.

Az újságíró fontosnak tartotta, hogy osztályvezető főorvosi titulusom mellett, tudassa az olvasóval azt is, hogy 1990-94 között az SZDSZ országgyűlési képviselője voltam. A mára már szitokszóvá vált SZDSZ emlegetése ebben a vonatkozásban azt sugallhatja, hogy a pszichiátriai szakvéleményt nem szakember, hanem egy politikai ellenfél készítette. Egykori frakciótársaim közül ma többen a Fidesz elismert politikusai, ketten államtitkárok a jelenlegi Orbán kormányban, SZDSZ-es múltjukat senki nem emlegeti. Én viszont 1994-ben saját elhatározásomból visszavonultam a közéleti szerepléstől, és 1996-tól orvosi, pszichiátriai munkámat végzem.

Az olvasók pontosabb tájékoztatása érdekében fontosnak tartom leírni a következőket: Meggyes Tamás 2009. október 16-án, a mellette szervezett szimpátiatüntetésen arról beszélt, hogy a feleségének nincs betegségtudata, pszichiáter, illetve pszichiáterek, akikkel beszélt gyógykezelését látnák szükségesnek. Elmondta, hogy a legjobb orvosokat fogja megkeresni és megfizetni, hogy felesége visszanyerje egészségét. (etvonline.hu-n ma is látható, hallható). A feleség, aki korábban soha nem járt pszichiáternél, ezt követően keresett fel rendelésemen, és saját maga kérte pszichiátriai vizsgálatát. A pszichiátriai és pszichológiai vizsgálat szerint az asszony pszichiátriai betegségben nem szenved, amely véleményt ezt követően két, bíróság által kirendelt igazságügyi pszichológiai és egy igazságügyi pszichiátriai szakértői vizsgálat is megerősítette.

Amikor 2010. február 16-án, Németh József alpolgármester berendeltetett irodájába, Knapp János Pál akkori alpolgármesterrel együttesen arra kértek, hogy olvassam át Meggyes Tamás és felesége válóperes iratanyagát, és miután ezt megtettem, valószínűleg meg fog változni korábbi, személyes vizsgálaton alapuló véleményem Meggyes feleségéről, és ezt majd foglaljam írásba. Jelezték, hogy a későbbiekben a polgármester úr is szeretne velem beszélni. Elmagyaráztam, hogy törvénytelennek és egyben becstelennek tartom eljárásukat, és nem veszek benne részt. Ezek után is erőteljesen próbáltak fellépni, és munkahelyi felettesemtől faxon szereztek be utasítást, hogy az önkormányzat által elém tárt „szakmai" anyagot az adott napon tanulmányozzam és véleményezzem. Természetesen nem tettem meg.

A jogellenes berendeltetésemnél Meggyes feleségét jóval súlyosabb jogsérelem érte, és ezt Meggyes láthatóan szerepzavarral küszködő alpolgármesterei tárták elém. A válóperes iratanyagból felülről leemeltek és elém tettek egy Budapesten készült Szakorvosi Javaslatot, és egy kelet-magyarországi pszichiátriai szakkórházban írt pszichiátriai szakvéleménynek nevezett írást, melyek Meggyes Tamás feleségének személyes vizsgálata nélkül készültek. A korábbi polgármester feltehetően ezekre hivatkozott a szimpátia tüntetésen.

Ezeknek, az egyébként egymásnak is ellentmondó, a „beteg" vizsgálata nélkül készített irományoknak a hatására vették el az asszonytól két héttel 2009 karácsonya előtt úgy a gyerekeket, hogy karácsonykor sem találkozhatott velük. Majd azt követően hónapokon keresztül kéthetente, szombat délelőttönként, a komáromi gyermekjóléti intézményben, mediátori felügyelet mellett tölthetett velük négy órát. A per folyik. A feleség munkahelyét 2010. augusztus 31-én jogutód nélkül megszüntette a leköszönő „képviselőtestület". A családi pótlékot elvonták tőle, mivel Meggyes Tamásnál helyezte el a bíróság ideiglenesen a gyerekeket, ugyanezen okból a főállású anyaságra való jogosultságát elveszítette. És az sem kizárt, hogy majd gyerektartást fizethet Meggyesnek.

És még engem szerepeltet az újságíró a Meggyes elleni Maffiáról írt fejtegetéseiben. Sérelmezem, hogy Magyarországon 2009-ben saját gyerekeire veszélyeztető elmeállapotúnak nyilvánítanak egy olyan asszonyt, akit öt, egymástól is független szakember megvizsgált, és egyikük sem talált, sem elmebetegségre utaló elváltozást, sem veszélyeztető állapotot.

Nagyon komolyan sérelmezem..., és aggódom.

2010-10-25

 

http://193.225.50.35/OPK/hirek/20110129/Allasfoglalas_Szempontok_szakorvosi_velemeny_keszitesehez.pdf

 

Dr.Arató Géza

(különösen érdekes az állásfoglalás 4. pontja)

 

(forrás)