LMP Esztergom - sajtóközlemény
Közélet
2010. okt. 26.

<p style="margin-bottom: 0cm; text-align: center;"><strong>HOVÁ TŰNT A PÉNZ ESZTERGOMBAN?</strong></p>
<p style="margin-bottom: 0cm; text-align: center;"><strong>Avagy egy működésképtelen városvezetés előzményei</strong></p>
<p style="margin-bottom: 0cm;"> </p>
<p style="margin-bottom: 0cm;">Az utóbbi napokban egyre-másra kerülnek nyilvánosságra azok az esztergomi önkormányzati határozatok, amelyek a legkülönbözőbb területeken bíznak meg cégeket bizonyos munkák elvégzésével. Ebben első látásra semmi különös nincs, azonban az előkerült határozatokkal kapcsolatban morális, etikai és törvényességi kérdések sora merül fel.</p>

 

Az előző polgármester és az akkor őt támogató képviselők közpénzekkel való erősen megkérdőjelezhető módon történő sáfárkodásának egyik legszembetűnőbb bizonyítéka az a táblázat, amely az elmúlt három év médiával kapcsolatos kiadásait foglalja össze. A szeretgom.hu esztergomi hírportálon 2010. október 19-én közzétett határozatok alapján Esztergom városa az elmúlt időszakban mintegy 340 millió forintot költött a médiára. Akár még ez is rendben lehetne, és még az is lehet, hogy teljesen törvényesen kerültek megszavazásra és köttettek meg a szerződések. Azonban az LMP esztergomi szervezetének – az esztergomi polgárok nevében is – vannak kérdései a volt polgármester úrhoz és az őt támogató képviselőkhöz ezekről a szerződésekről.

Kérdéseink (a teljesség igénye nélkül):

  • Egy 20 milliárd forint adósságot felhalmozó városnak mi szüksége van bruttó 4.125.000,- forintért „külső médiakapcsolati rendszerének országos és európai szinten való működtetésére és fejlesztésére, exkluzív szerkesztői újságírói kör kialakítására és média szponzorok közreműködésének elősegítésére a 2010. július 1-jétől 2010. december 31-ig terjedő időszakban” (122/2010. (VI. 24.) KÜB határozat)?

  • Pontosan mit takar a „Vállalkozási szerződés keretében országos terjesztésű hetilapban Esztergom és térsége kiadványának megjelentetése” (9/2010. (I. 22.) KÜB határozat) elnevezésű szerződés, és miért kellett erre egy ilyen súlyos adósságteher ismeretében bruttó 46.800.000,- forintot fizetni?

  • Mi indokolja, hogy Esztergom Város képviselő testülete 28.800.000,- forintot szavazott meg a „www.hidlap.net honlap teljes körű üzemeltetésére” (458/2008.(XII. 17.) KÜB határozat), amikor piaci viszonyok között is jóval olcsóbban lehetett volna ugyanezt a munkát, ugyanebben a minőségben elvégeztetni?

  • Mi indokolta, hogy a képviselő testület utólagosan, 2008 februárjában szavazott meg és kötött 5 millió forintos szerződést „A Hídlap on-line-médiafelületének biztosítása 2007. augusztus és december közti időszakban” feladatra (45/2008. (II. 21.) KÜB határozat)?

  • Milyen előkészítés alapján döntött úgy az önkormányzat, hogy 8.000.000,- forint támogatást ad „az Esztergomi Rádió újraindításához, az interneten történő sugárzásához, valamint a technikai feltételek kialakításához” (397/2008.(XI. 6.) KÜB határozat), amely azután látványos kudarcba fulladt? A rádió honlapján egy ideje a következő szöveg olvasható (szó szerint idézve): „Mint olvashattátok, a Rádió esztergom bezárta kapuit 2010. szeptember 1. napján. Ez sokmindentől függött, leginkább talán az érdeklődéshiány miatt.”

  • Mennyire szolgálta a köz érdekeit annak a 8.850.000,- forintnak a megszavazása, amely a városképet egyértelműen elcsúfító „20 db óriásplakát tartószerkezet legyártása és kihelyezése” (74/2009. (III. 19.) KÜB határozat) címen folyt ki az esztergomi önkormányzat kasszájából? Ha az LMP is a Fideszéhez mérhető kampánykerettel rendelkezett volna, akkor vajon az LMP-nek is megjelenhettek volna óriásplakátjai ezeken a médiafelületeken?

 

Fentiek mellett számos hasonló önkormányzati határozat született az előző ciklusokban Esztergomban, amelyeket – az esztergomi LMP szerint – a jövőben tételesen ellenőrizni kell.

 

Az LMP esztergomi szervezete szerint a nyilvánosságra került szerződések alapján az előző polgármester és az őt támogató képviselők – a néhány valóban támogatható kezdeményezés ellenére – nem a „gyarapodás”, hanem a pazarlás programját valósították meg. Egyben felszólítja az esztergomi Fidesz jelenlegi önkormányzati képviselőit, hogy amennyiben az utóbbi évek közpénzeket pazarló programját kívánják folytatni, és így – esküjükkel ellentétben – nem Esztergom városának polgárait, hanem önös érdekeiket kívánják szolgálni, úgy mondjanak le!

 

Esztergom, 2010.10.26.

LMP Esztergom

(forrás)