Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó #976
2010. 10. 24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2017. 06. 02. 17:48

Bocsika, bocsika, Te félreértetted, amit írtam a vakvezető kutyákról.
Valóban nem bernáthegyiek, nem is lehetnek, hisz hárman három félék. Én nem is azt írtam, hanem a kiképző intézmény NEVÉT, mely:
"Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola".
Nos, egyszer régen, sok évvel ezelőtt karácsony előtt küldtek nekem egy adománykérő levelet (már nem emlékszem, hogy került a címem hozzájuk, tán a telefonkönyvből?....), és én adtam fel pénzadományt nekik a mellékelt sárga csekken.
Az adományt megköszönték, és azóta is karácsony táján levélkapcsolatom van velük.
Jön a csekk egy naptárral, és én küldök nekik pénz, mikor mennyit tudok éppen nélkülözni a háztartásból.

Te tudod, hogy én mennyire viszolygom a kutyáktól, KIVÉVE az ilyen "okos" kutyákat (vakvezető, mentő, kábszerkereső és mentő rendőr kutyákat), mert azokat igen nagyra becsülöm.
Most, hogy egy riportműsorban beleláthattam a vakvezető kutyusok kiképzésébe a tv-ben, még jobban elismerem őket, és a kiképzőik áldozatos munkáját. Mert a kölyköket maguknál tartják az otthonukban, úgy foglalkoznak velük bizonyos korukig.
Tudom jól, sok türelem és szeretet kell ehhez.

A tavalyi levelükben a lapozható kutyanaptár mellé néhány történetet is megosztottak velem. Idéznék belőle egy megható esetet:

Vakvezető kutya a babaágy mellett

Ivett látássérült emberként óriási izgalommal készült az anyaságra. Arról is sokat ábrándozott, hogy vajon vakvezető kutyája, Bogi hogyan fogja fogdni a kis jövevényt. Az okos labrador nem okozott csalódást, a kezdeti megilletődés után őszinte szeretettel fodult az újszülött kislány felé. Ivett mesélte: "Ha Luca sír, akkor Bogi kutya hozza a cumit és a játékait, hogy megvígasztalja. Sőt nekem is igyekszik segíteni, nem egyszer volt már, hogy a használt pelust kivitte a konyhába, és letette a szemetes mellé."

Hát nem megható? Egy állat ilyen intelligens tudjon lenni! :)))


2017. 06. 02. 13:39

No, ezek pedig Rottweilerek. Félelmetes kinézetük ellenére (itt most nem a kölykökre gondolok) végtelenül békés jószágok. De ők speciel nem jók vakvezető kutyának. Sőt, nincs is olyan féle eb, amelyik erre speciálisan jó lenne. Ez is egyéni adottság. Ezért is látni különböző fajtájú kutyákat a vakvezetőknél, ugyanúgy, ahogy például a kábítószer keresőknél, vagy a mentő kutyáknál. Egyéni rátermettség, idegrendszer kell hozzá a kutyus részéről...

2017. 06. 02. 11:49

Köszi, hogy megnevezted a fajtájukat, én ebben a témában (sem) vagyok otthon.
Mindenesetre nagyon jó műsor volt, és okosak, s nagyon tanulékonyak ezek a kutyusok.Most még elférünk, de mi lesz, ha megnövünk?! ...
 

2017. 06. 02. 8:47

Hát cicát ilyesmire megtanítani, kötve hiszem, hogy lehetne. Amúgy a kutyusok nem bernáthegyik. Az egyik tán labrador (a fekete) a másik tán golden retriever, a harmadik pedig, nos azt nem tudom..:0)

2017. 05. 30. 1:37

Ma láttam a tv-ben egy fiatalokból álló csoportot, a kölyökkutyákat képezik ki vakvezető kutyának. Én évtizedek óta karácsonykor mindig küldök nekik pénzadományt csekken, mert igen fontos munkát végeznek, megérdemlik. Hálából küldenek egy lapozható falinaptárt.
Bár én kifejezetten macskabarát vagyok, a kutyáktól félek, de az ilyen OKOS kutyákat sokra becsülöm, és azokat is, akik foglalkoznak velük.
Macska ilyenre nem hinném, hogy ilyesfajta segítségnyújtásra képes lenne, bár nagy ritkán előfordulhat...


A képen három, egy villamos megállóban gazdáik lábánál fekvő baráthegyi vakvezető kutya látható.


2017. 05. 29. 8:25

Valóban szép jószág, bár én se tudom, miféle... Amúgy igazad van, van olyan kutya, amelyik beengedi az idegent, de ki ár nem... Ámbár azt hiszem, erre tanítani kell, bár ki tudja. A kutyusok is olyan sokfélék, mint a macsekok, vagy az emberek...

2017. 05. 27. 22:40

Hát nem is tudom... Annyira riasztó történeteket hallani a pittbullokról, hogy nehéz elképzelnem, szelíd kutyusok is lehetnek köztük!
Ami azt illeti, én olyan hárőrző ebekről is hallottam, amelyek be még csak-csak beengedik az idegent, de ki már nem!
Csak ha a gazdi előkerül, annak kell visszaparancsolni a kutyát.
Édesanyám járt így egyszer.
Régen ugye, főleg faluhelyen nem zárták a kapukat. Egyszer édesanyám bement a hentesék udvarába, húst akart rendelni.
Volt nekik egy hatalmas kutyájuk. (A fajtáját nem ismertem...) Nos, anyámat beengedte, de mikor a gazda szólongatására senki sem jött elő, ki akart menni a kapun,
Na, ekkor lépett akcióba a hatalmas kutya! Feltette a melső mancsait anyám vállaira, és sehová sem engedte!
Nem bántotta, de amint megmozdult, morogni kezdett. A morgására került elő a hentes bácsi, és a megbeszélésük után már a gazdi jelenlétében simán kiengedte édesanyámat.
Azt mesélte, még életében nem hűlt meg benne így a vér, de akkor nagyon megjedt! :((((


Nem tudom, milyen fajta, de jól megtermett állat!

2017. 05. 26. 8:33

Ugyan már.. A házörző valóban azért ugat, hogy jelezze neked, az nem a te területed. Oda "csak úgy" be ne tedd a lábad. Azonban azt ők is tudják (jobban mint némely ember), hogy ha a gazda beenged, akkor nekik ott semmiféle szerepük nem lehet. Édesanyám kutyája speciel akkora lármát tud csapni, ha idegen jön, hogy általában a nem kutya ismerők rettegnek bejönni, csak akkor lepődnek meg, amikor a beengedett személyt körbeszagolgatja és két perc múlva az ölébe teszi a fejét, hogy hát talán meg lehetne simogatni.... Ha másként van, az a kutya rosszul van nevelve. A pitbull is ilyen. Ha jól van nevelve, azaz nem örjöngtetik feleslegesen, akkor engedelmes és szelíd kutyus lesz. Ha meg nem, akkor az a gazda hibája. Amúgy azért azt el kell ismerni, hogy elég vérmes jószág. Amit egy dog mondjuk farkcsóválva kibír, arra a pitbull már beindulhat.. 

2017. 05. 25. 22:50

No ez érdekes!
Volt itt a lakótelepen egy szörnyű eset.
Az egyik ház tulajdonosának volt két pittbullja, és egyik nap arra mentek haza, hogy valóságban miszlikre szaggatták egymást az udvaron...
Minden csupa vér volt!
Azóta csak egy kutyájuk van, de nem tanultak az esetből, mert az is pitbull. Utálok is arra menni, pedig még csak oda se jön a kerítéshez, mint más "jámbor" kutyák szoktak, hogy megugassanak: tudjak róla, LÁTNAK, és ne próbálkozzak bemenetellel! :(((
Talán érzik, hogy tartok a kutyáktól ezért olyan bátrak! :(((

Házőrző kutya


2017. 05. 25. 13:45

Hát ugye egy farkas mégsem ehet füvet... Úgyhogy vérengző, vagy nem, de ez van. Amúgy a kutyák nem farkasivadékok. Leginkább sakál, vagy valami hasonló jószág volt az ősük. A farkast eddig nem sikerült háziasítani, csak átmenetileg szelidíteni. Állítólag az "igazi" huskyk farkassal kereszteződve alakultak ki, de a fen jobban tudja, igaz e. A pitbulloknak azonban kutya volt minden ősük a sakáltól fogva. Amúgy pont annyira "vérengzőek" mint egy öleb. Ha jól vannak tartva, nem véregnzőek. Édeasnyám kutyája pár éve mély barátságot ápol egy pitbullal, és lelkesen farokcsóválnak a kerítés két oldalán, mikor a pitbullt sétálni viszik. Hiteles források szerint aez a pitbull elolvad a gyögyörtől, ha a hasát vakargatják, de már egy simogatástól is odavan... 

2017. 05. 23. 16:02

Hmmm...
Hentes-kutyák... Ismét "okosabb" lettem kutya-ügyben! :DDD
De azért nem fogom őket jobban szeretni, mert számomra nagyon is félelmetesek ezek a farkas ivadékok!
Egyik este jól ráfaragtunk, mert megnéztük a Dunán a "Fehér pokol" c. Liam Neeson filmet... Inkább ne néztük volna!
Én annó Jack London vadonban játszódó regényeit se szerettem, főleg, amelyek ezekről a vérengző dögökről szóltak.
De ahogy ezt befejezték?! Háááát, teljesen kiakadtunk a párommal. Nem árulom el a végét, szívja meg más is, ha még eddig nem látta! :(((

Jelenet a filmből - ez még csak hagyján! :(((


2017. 05. 23. 8:56

Pedig nem úgy van, ahogy hiszed... Mert bizony a pitbull az egész egyszerűen a londoni mészárosok "segédszemélyzete" volt, amelyekre akkor volt szükség, ha a vágni való bika, vagy ökör nem akart elhalálozni és ellenállt. Ezek a igen erős és kemény kutyák pedig "rendbe szedték" a renitenskedőt. És bizony kutyaviadalokat és mindenféle viadalokat is rendeztek anno, mert ezek csak mostanában tilosak, akkor szórakozás számba mentek. Még nem is olyan nagyon régen is elfogadott volt európában is és elfogadott ma is a távol-keleten. Akárcsak a kakasviadal.

Amúgy nálunk is volt mindig csirke, kacsa, meg házinyúl. Bár a kacsákat nem keltettük, tán vettük pihés korukban. De a csibék bizony nálunk is kotlós alatt keltek, a nyulak meg ugye szaporodtak, mint a nyulak (négy-öt anyanyúl volt, meg kettő bak általában). Ők képezték a húsféleségeket az asztalon, persze főleg hétvégenként... És így természetesen voltak kakasok is és verekedtek is egymással keményen, amíg el nem dőlt a rangsor. No meg néha minket is megfutattak, mert elég durva dolog egy ilyen kakas támadás, ha az ember nem tudja idejében helyreigazítani, mondjuk egy seprűvel...

2017. 05. 23. 2:02

Ja, még csak annyit, hogy Debrecenben régen volt Pulykakakas vendéglő a Bem téren a kórházzal szemben.
Aztán mikor 2007-ben voltam ott, már nem volt meg. Helyette valami más nevű vendéglő volt.
Pedig az egyetemisták (bátyám is ott járt egyetemre) "Pulykatanszék"-nek nevezték, mert sokszor megfordultak ott csoportosan afőiskolás diákok.
Volt ugye a Kossth Lajos Tudományegyetem Bölcsészkarral, Természettudományi karral, Orvoskarral, és arréb volt az Agrártudományi Egyetem. Ott találkoztak a különféle karok a "Pulykatanszékben"! :DDD
A Debreceni Egyetem főépülete az előtte lévő szökőkutas parkkal:


Az Atommagkutató Intézet, ahol a bátyuskám végzett:


A tanárának emléktáblát állítottak az épületre:

Fájl:Szalay Sándor plaque (Debrecen Bem tér 18c).jpg


2017. 05. 23. 1:20

Most vettem észre, hogy erre az írásodra nem reagáltam, pedig én hoztam fel a kutyusodat, milyen aranyos, és jámbor pofija van.

Ez a pitbull téma meg azért érdekes, mert régebben szó sem volt ilyen kutyafajtáról. 
Sőt!
Kutyaviadalokról se hallottam azelőtt. Mármint hogy emberek még képesek is voltak fogadásokat kötni.
Ha volt is valahol ilyemi, nagy titkban lehetett...
Kakasviadalról hallottam. Már csak azért is, mert benne van a magyar néépdalok valamelyikében is:

Debreceniként különösen ismert számomra a dal:

"Debrecenbe kéne menni,
Pulykakakast kéne venni.
Vigyázz kocsis, lyukas a kas,
Kiugrik a pulykakakas!

Debrecenbe csoda esett:
Két kiskakas összeveszett.
Én a kakasom nem hagyom,
Mert a kendé vágta agyon!"


Falusi kakasok viadala

Gyerekkoromban láttam sokszor ilyet, mikor albérletben laktunk. El kellett keríteni a mi tyúkudvar részünket a házibácsiétól, mert még így is örökké a drótkerítés mellett "kakaskodtak" egymással naphosszat a kakasaink, még levágtuk a szárnytollaikat is, hogy át ne repüljenek egymáshoz. Véresre verték volna egymás taraját!:(((

De régen falun lételem volt a kakas a tyúkok között, mert csak így tudtak az asszonyok kiscsibéket nevelni. Kotlóssal keltették ki a kakasos tojást. Már pedig ez fontos volt, mert imádtuk a rántani való csirkét, és az csak fiatalon volt jó, később rágós lett a húsa, és csak pörköltet lehetett főzni belőle.
Pedig nyáron - a hentesnél a háború után húst nem lehetett kapni!!! - vasárnap vagy rántott csirke volt, vagy paprikáscsirke az ebéd, no és az aprólékokból húsleves.
 

2017. 03. 20. 9:10

Az ilyesmi megesik, főleg, ha nem fajtatiszta jószágról van szó. Mert ugye az anya esetleg kicsi, a kölyök is (az apa meg ismeretlen), oszt később derül ki, hogy az aranyos kicsi jószág, akkora lett, mint egy borjú... Persze attól még szeretetreméltó csak kicsit nehéz... :0)

2017. 03. 20. 9:08

Hát bizony egy ennyire szeretetre méltó és amúgy végtelenül békés jószág ritkaság. Pedig mikor elhoztuk  amenhelyről, kishijján a frász tört ki, mert pont úgy nézett ki, mint egy pitbull... De hát két kutyust akartunk és a tesója egy kis tündér volt (nem is hasonlítottak egymásra se külsőben se belsőben) és az is maradt amúgy, ő volt az énekes, míg a "pibull" a szeretetereméltóság és a gonoskodás mintaképe lett... 

Possibilitarian

2017. 03. 17. 9:33

Majdnem az egész világ kedvence, ma ünnepli a 11. éves szülinapját, BOO, hogy száll az idő! https://www.facebook.com/Boo/photos/a.100690783253.87226.80329313253/10155297843898254/?type=3&theater , lehet benne lapozni, de kiemelem ezt a képet, ahol az egész család szerepel, + a tulaj első újszülöttje Halloweenkor. https://www.facebook.com/Boo/photos/a.100690783253.87226.80329313253/10154834526718254/?type=3&theater (szegény tulajt átverte egy kereskedő Blueberry-vel, aki igen kicsi volt születésekor, de mekkora kutyus lett belőle, ezt senki nem gondolta volna! Happy!

2017. 03. 14. 20:36

Az igaz, hogy nem vagyok eléggé fürge, már a korom miatt is, az izületeim nem igazán szeressék már a felugrálást, innét a géptől se könnyű felugranom, ritkán is, és egyre ritkábban is sikerül! :(((
A terasz lépcsőin is van, mikor egyesével tudok lépkedni. Időjárásfüggő...
Aztán meg ha fekszem, arra gondolok, hátha békibe hagy, és elmegy a razsnakoló macsek egy udvari vacokra, és abbahagyja a dörömbölést!
Persze ezt csak a kisasszony tudja megcsinálni, a kövér kandúrka fel se tud ugrani az ablakpárkányra! :DDD
Így tőle nem köll tartanom. Ő inkább úgy terrorizál, hogy őriznem kell, mikor etetem őket, mert megenné a jánycica kajáját is, ha nem koppintanék a fiú orrára a kanállal!:(((

Na tessék! Már dörömböl is az ajtón! Az előbb raktam ki a szűrét! :(((
Megyek már, a fene egye meg!!! Randa macska!!! :P

Egyébként csuda aranyos lehet az a fehér fejű kutyuskád, bizti a lelke is fehér, ha van nekije...

2017. 03. 14. 8:53

Ezek szerint nem vagy elég fürge... Amúgy az avatarom nem csak magára gondol. Mert a cicával, akivel örök nagy haverok, szintén gondoskodva bánik. Mert az szegény nem tud nyávogni... Így, ha este ki akar menni, vagy be akar jönni, a kutyus csinál műsort, és mikor megyek ajtót nyitni (ki más ugyebár) akkor a kutyus szépen elballag a helyére, én pedig be, avagy ki engedhetem a cicát... Már szinte előre tudom. Nyüsz, nyüsz, kis vinnyogás, nyüsz, nyüsz... No, a macska akar kimenni, a fene essen bele hajnali háromkor... És tény, ahogy nyitom az ajtót, a kutyus spriccel vissza a konvektorhoz, a cica meg dorombolkálva ki, avagy be...

2017. 03. 13. 23:07

Biztos igazad van, de én már így maradok...
Viszont tudok olyanról is, akit soha nem bántott kutya, mégsem szereti őket.
Sőt!
Olyat is hallottam, aki a macskáktól fél.
Én valahogy még sosem találkoztam olyan macsekkal, amelyik meg akart volna támadni...
De van, aki olyasmiről számol be, hogy ilyen eset miatt valósággal retteg a macskáktól.

Az viszont igaz, hogy "kedvenceink" bizony, gyakran terrorizálnak bennünket.
Példa rá, hogy Teneked is ki kellett menni beengedni az "avatar-kutyát"! :DDD
Az én macsekom meg örökké csikorgatja a körmeit az ablaküvegen míg be nem engedjük.
Vagy veri a redőnyt kívül, alaposan összesározva azt.