Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010. 10. 24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2020. 03. 03. 10:24

Pontosan. És még ők vannak megsértve, ha az ember leküldi őket onnan. Hogy tudnak olyankor nézni! Mint akinek most ölték meg anyját, apját és őt kidobták a jeges fergetegbe... 

2020. 03. 02. 16:02

Már tudom miért nem engedte apánk soha sem a kutyatartást gyerekkoromban! 

Képtalálatok a következőre: kutya a fotelban

2020. 03. 02. 10:57

A kutyusok nem a gép elől túrják ki a családot, azt a macskák teszik előszeretettel, hanem a fotelból, ágyból és mindenhonnan, ahova csak le lehet ülni, vagy feküdni... Tapasztalatból tudom :0) 

2020. 03. 02. 10:55

Mondjuk ez minden fűtési rendszerre igaz. Ha nem fűtenek vele, akkor hideg van.. :0)

A gáz áfája is 27%, legalábbis úgy tudom... 

2020. 02. 29. 0:46

Képtalálatok a következőre: kutyás karikatúrák
- Na végre kitúrtam a családot a gép elől!:)))


2020. 02. 29. 0:41

/Képzelj ide egy platánra pisilő kutyát..../
"Útálom a háromlábú kutyákat!!! (kiáltotta az öreg platán)"

Sajnálom! KUTYÁUL érzem magam, ha valami nem sikerül! :'( - Holdfény... Brűűűűűűűűű!
Biztos jogdíjas volt... "Pedig olyan JÓ ötletnek látszott..." (Internet Spektrum csatorna - műsorcím...)

2020. 02. 29. 0:28

Képtalálatok a következőre: kutyás karikatúrák


2020. 02. 28. 16:06

Sajnos, én nem találkoztam cseh hőtárolóssal, de igazán cserélhettek volna a pápaiak velük tapasztalatot, mert jó enne, ha csend lenne. Bár meg kell hagyni, kétféle fokozat van ezeken is, és a 3-ból mind más erősséggel morog...
A 6 kw-os a legzajosabb, de ez megy a legtöbbet, már kétszer volt benne ventillátor csere a 44 év alatt, ami szerintem nem sok...

Egyébként nekünk is gázkonvektort javasolt a polgimester, mikor felemelték a villany áfáját 25%-ra (már rég 27%!!!), és kiakadtam, mi ez a LUXUS áfa?! A gáz nem luxus, csak a villany?!
Mondta, csak konvektort javasolna, mert az kevesebb rumlival járna, mint a kazán.
Hát osztottunk, szoroztunk, a szénpénzt továbbra is kaptuk, így maradtunk a régi verziónál, mert a szomszédasszonynál gázfűtés van, és meleg meg nincs, mert sajnálja rá a pénzt. És ugye ha nem csavarja fel a termosztátot, akkor biza meleg sincs!

2020. 02. 28. 12:57

Ezért van nálunk konvektor... Ahhoz nem kell villany... Amúgy én Szolvákiában találkoztam a hőtárolós villanykályhával, tetszett és az nem zúgott, vagy legalábbis nem vettem észre, pedig télen voltunk ott.

2020. 02. 28. 7:28

Hát ugye már említettem a gáz elleni hisztimet, ezért különösen megörültem a hőtárolós kályhák megjelenésének a tv hirdetésben. Azonnal kezdtem az utána járást. Pesten még a mintaboltban sem tudtak mutatni, csak prospektust!
És érdekes módon az itteni nagyáruház tatabányai raktárában volt, el is tetettem rögtön, mert bizony, OTP részletre vettük, a kölcsön intézése miatt nem tudtuk rögtön elhozni, s így szinte észre se vettük az árának a kifizetését. Ugyanis éppen letelt a házrészlet, és ez váltotta fel. 
A villanybojer miatt az ún. "éjszakai" (ma már irányított) áram is be volt kötve, így az se volt problém.
3 fázis, irányított áram... Minden megvolt tehát a működtetésükhöz.

Később kiderült, a csehek is gyártják, így végkép megnyugodtam, hogy jól választottam, mert a csehek is használják a kisebb lakásokban. Bár sokan nem szeretik, hogy zúg a ventillátora, de még mindig jobb, mint a bűzös olaj, vagy a poros hamu!:(((
Voltak szkeptikusok, akik azzal riogattak, mit csinálok, ha nem lesz villany?
Ejnye már! - mondtam. - A te gázkazánod be tud villany nélkül kapcsolni?
- Hogy nem! - azt mondta.
- Na látod! :)))

2020. 02. 27. 11:10

Szerencsére mi csak két fűtési módot próbáltunk ki. Először (már amikor önálló házba költöztünk) cserépkályha. Igaz először szenes fajta (lignittel fűtöttünk, istenem, de sok hamu és pala maradt utána), majd áttértünk fafűtésre. De utána amikor jött a gáz, egyből váltottunk, mert felvágni kb. száz mázsa fát nyaranta, az nem semmi szórakozás volt, no pláne lent a pincében szépen felrakni. Azóta azután konvektorok vannak. Nekem jók, bár kicsit pazarlóak, mondjuk a központi fűtéshez képest, viszont se szivattyú, se áramkimaradás, se semmi nem zavar be. 

2020. 02. 26. 18:06

Való igaz, hogy a túl nagy méretű lakóházakban (pl. két szintesben) nem praktikus, illetve megoldhatatlan a villanyfűtés, sőt!
A hálózatot működtető villanytársaság se mindig vállalta fel. Nekünk szerencsénk volt, mert itt eme családiház lakótelepen még nem volt senkinek, és a trafó meg itt van a sarkon 2 háznyira, ezért (az ÉDÁSZ-os mondta!) elég erős az áram. A házunk csak 2 szoba összkomfortos: 8,20x8,40-es méretű kis épület. Mikor a gyerek itthon volt, nem mondom, hogy elég nagy volt, de most meg már tán túl nagy is, pedig ugyanakkora...
Én nem értek hozzá, milyen fűtés a jó, a légfűtés, amit terveztek, nem volt mégsem megvalósítható, így aztán átszenvedtünk egy párfajta fűtésmódot, míg megjelent a hőtárolós kályha hirdetése a tv-ben!
A férjemnek meg mindegy volt, mi voltunk a gyerekkel többet itthon, de én nagyon untam már a szenes hordozható cserépkályhát hamuzgatni, és hogy este 32 fok volt, reggel meg csak 16...
Aztán jött az olajkályha korszak... olcsó volt a fűtőolaj, de hiába sikerült az akkor legjobbnak mondott szekszárdi kályhát venni, mindig akkor volt baj az olajjal, ha hideghullám volt. Parafinosodott az olaj, mindig be kellett egy 20 literes marmonkannával hozni a lakásba a 200 literes hordóból, hogy felolvadjon a parafin...
Aztán úgy lett, ahogy Hofi mondta: Teledugták az országot olajkályhával, aztán szépen felemelték a fűtőolaj árát is a gázolajéra! Na, ekkor rágtam én be! Hogy az egyikőnk keresete a fűtésre ment, ez nagyon irritált.
Így álltunk át a villanyra.
Mert tiszta és kényelmes, a gyerek is tudta kezelni: csak egy gomb elfordítás, és már ömlött is a meleg.
És egyáltalán nem bánam meg! Nem adnám őket semmiért, hiába van rajta (elég nagy disznóság!!!) 27%-os luxus áfa, akkor sem.
Ezek a kályhák gyorsan szárítanak a lapos, egyenes és széles felületükön, s még ki is vasalnak!
A debreceni koleszban tanultam meg, hogy lehet vasaló nélkül vasalt zsebkendőhöz jutni: Este rátapasztottuk a csempére a vizes zsebkendőt, és reggel szárazon, kivasalva szedtük le.
Ezt a módszert követem itthon is. Sok holmit nem kell vasalnom, mert a kályha elintézi. (Törülközők, konyharuhák, pólók, fehérneműk, ágyneműk, stb.)
Az idejét nem tudom, mikor vasaltam utóljára! Ugyanis a párom pólós, nem hord inget, azt a férjem is csak akkor vett fel, ha valahol "jelenése" volt. Bálok, ilyesmi.

2020. 02. 25. 15:36

Anno mi is kacérkodtunk a villanykályhával, de pont azért nem vettünk, mert kellett volna a három fázis, meg új kábelezés, no meg a hőtároló képességében se túlzottan bíztunk. Úgyhogy maradt a gáz, amit eddig nem bántunk meg, bár az ára tényleg elég magas.

2020. 02. 24. 19:33

Tényleg nagy marhaság volt az az élire állított lyukacsos blokktégla!:(((
Hát igen, jó tanács, amit mondtál, bár már valóban késő bánat... Viszont itt eleve egyedi volt a probléma, ugyanis épp ott volt a konyha-fürdőszoba közös kéménye, ahová a szagelszívót kellett tenni! Így az átfúrás eleve kivitelezhetetlen volt.
Mert mikor a ház épült, teljesen MÁS fűtési megoldásban gondolkodunk, mint amilyen végül is lett, ugyanis a Pápai Elekhtermax gyár csak 75-ben kezdte forgalmazni a hőtárolós kályhákat, amikre én azonnal ráharaptam, de a ház 69-ben épült 2 kéménnyel...

Szóval ahogy mondják, minden, ami elképzelhető rossz, összejött!:(((

De tény, hogy áldom az eszem a villanykályháim miatt, mert ezek nekem ki is vasalnak!:)))
Egy a hátránya: kissé zajosak a ventillátorok, és zavarják a tv hangját, de az nem fúj állandóan és automata, le is lehet tekerni alacsonabbra.
A legnagyobb, 6 kw-os pont ilyen:
Képtalálatok a következőre: 6 kw hőtárolós kályha
Nagyon szeretem, úgy hívom, ez a lakás lelke!:)))

Az volt a szerncsém, hogy a házba be lett vezetve 69-ben az építéskor a 3 fázis a villanytűzhely miatt, így megkaptuk rá az engedélyt hálózatbővítés nélkül. És a nappali villany is olcsóbb volt nekünk akkor még, lévén a férjem a szénbányánál akkoriban.

Kicsit drágább most már a gáznál, de én amúgyis majréztam mindig a gáztól. És képzeld, bányaipari dolgozó özvegyeként még mindig kapom a szénpénzt is, így kb. egálban vagyok a gázosokkal. Debrecenben is villanytűzhelyünk volt, ahhoz voltam hozzászokva.

 

2020. 02. 24. 10:59

Eeegen... Ismerem a megoldást. Valamiért (de vajh miért?, tán takarékosságból?) A közfalak egy része élire állított téglából lett rakva. Hát az ilyenbe, amit te mutattás, valóban az a megoldás, hogy teljesen át kell fúrni és a túloldalon egy jó nagy alátéttel segítve, csavarral rögzíteni. És még így is rizikós a teherbírása, mert egy bojlert még így se bír el, de tán egy szagelszívót igen. A megoldás egyébként az (bár a tanács már kissé késői), hogy miután befúrta az ember a lyukat, szépen betölti gipsszel, vagy habarccsal. Oszt utána már áll benne a tipli, mint a beton...  Amúgy valóban, tán négy, vagy ötször olyan jól hőszigetel, mint a hagyományos tégla... Csak hát ugye a közfalat se kellett volna vékonyra csinálni...

2020. 02. 21. 15:22

A szagelszívóhoz az utolsót a szervizes csinálta... miből, nemtom, nem is érdekelt, csak működjön. Csak aztán olyan történt, amit nem bírtam felvállani, ami a fő oka volt a levételnek: Ugyanis ez a ház alapból el van rontva! Neszmélyi blokktéglából épült, ilyen fajta - szerencsére! - már nincs is. Asszem, ilyesmi volt, mint ezek itt, de nem egészen:
Képtalálatok a következőre: neszmélyi blokktégla

A mérete asszem 35x25x15 cm. Így a külső főfalak a 35-ösből épültek, a középső főfal a 25-ből, a többi kis közfal az élire rakott 15-ből. Na, ITT lett a baj! És ott, ahol akkora lyukak vannak benne, mint itt a legkisebb blokkon!
Így aztán még a tiplivel se mentünk semmire a közfalra való polcfélék felrakásakor, mert úgy eltűntek a tiplik a likban, mint a sicc! Ezért a férjem a haverjával a csempébe fúrva rakták fel a szagelszívót, de azok kb. 10 egynéhány év múlva elengedtek az egyik oldalon a faltól, s inkább leszedettem, minthogy a tűzhelyre zuhanjon az egész hóbelebanc!:(((
A villanyboyler is úgy lett fölrakva az udvari főfalra, hogy az egész fal át lett fúrva, s csavarokkal rögzítve kint is, bent is.
Hát jól kicseszett velünk a kőműves, hogy rábeszélt erre a MODERN blokktégla félére; hőszigetelős tégla, mondá, oszt egy fenét!
Csak lehetetlen rátenni bármit is a közfalakra, mert rizikós!:(((
Csak olyan kis dolgot lehet, mint egy dísztányér, vagy köcsög, néhány kisebb falikép, falióra, mert azt a malterba ütve elég tűszeggel megoldani.
50 éves ház... még nem öreg épület viszonylatban, de én nem venném meg, az biztos, főleg, hogy a malterból is kispórolták az anyagot, és bizony elég porózus...

2020. 02. 18. 11:02

Hát ja... Mondjuk a szagelszívónál, bár nem tudom milyen márkájú, van olyan, hogy aktív szén felületű szivacs, azán azt méterre lehet kapni és akkorát vág belőle az ember, amekkorát akar. No meg hát lehet rendelni a neten is, ugyebár...

2020. 02. 18. 6:26

Én is szeretem ezt az ETA porszívót, jó erős, (1700 w), és már van vagy 20 éves, talán el is múlt. Ez még csehszlovák, de egy bajom van vele:
Az a sok műanyag bizgentyű, amikkel kinyitni, lezárni kell, azaz FONFOSAK, bizony TÖRÉKENYEK! 
Nem lehetne erősebb műanyagból csinálni, biztos van olyan műanyag! Vagy esetleg vastagabb lenne az a bizgentyű, hátha akkor jobban bírná?
Mert bizony ez az új "pikk-pakk" Back + Decker rúdporszívó, ahogy az egyik véleményező nevezte, bizony, eléggé gyenge az ETÁ-hoz képest. Szóval csak az ún. "cica-takarításra" való csak, ha nagyobb kosz gyűlt már össze, és a szekrények, s az ágyvégek mögé kellene vele beférni, hát kérem szépen, az NEM MEGYEN! Hiába van ráírva, hogy kettő az egyben... Még jó, hogy nem dobtam ki a régi nagy ruhaporzsákos piros katicabogarat! Tegnap azzal takarítottam végig a 2 szobás lakást, és bírta, pedig rémes, mik voltak a bútorok mögött! Jól dugig is lett ugyan a porzsák, de hát a téli 2 hónap alatt csak a roli-toli szőnyegseprűt használtam. Tudod: ahol a papok táncolnak, a macsek miatt...

Igaz, én azt a hagyományosat, és ruhaanyag porzsákos porszívót szerettem volna venni, mint ez az ETA, amit a Tesco akciózott most karácsony előtt Rowenta márkában, de sajnos MEG LETTEM LEPVE a rúdporszívóval! És sikerült a meglepetés... Bizony, ez nem sokkal jobb a szőnyegseprűnél!... Sőt! Kitakarítani nehezebb SOKKAL!!!:(((
És az akku feltöltés! Brrrrrrr!!!:(((

Sajnos, a magyar használati utasítása se kecsegtet valami könnyű kezeléssel... KEVÉS kosz fér a tartójába, és VÍZZEL (!?) kell kimosni! Ráadásul a szűrőt cserélni kell a használati gyakoriságtól függően, ki tudja, mennyi időközönként, és CSAK a saját márkájú jó bele, és mivel online lett véve, nem hinném, hogy itt a dorogi kis szervízben kapható lenne hozzá alkatrész, hisz a konyhai szagelszívót is likvidálni kellett  pár éve, mert hiába vettük náluk, két év múlva már nem lehetett bele aktív szenet kapni. Most NINCS SEMMILYEN, meg is látszott tavaly télen a nedves időjárástól: penész itt, penész ott a lakásban, nem volt ez azelőtt!... Nem győztem venni a penészirtó bűzbombát!:(((

Utálom ezt a "fogyasztói társadalmat", nem nekünk, nyuggereknek találták ki, az biztos!
Mikor valaki még az "átkosban" mesélte, hogy németben senki nem javíttat semmit, inkább újat vesznek, mert úgy olcsóbb, nem akartam elhinni... MA MÁR ELHISZEM!:(((

Egy biztos: "Nem eszi meg a kutya a telet!":(((
Képtalálatok a következőre: kutya a havas udvaron
Jön még kutyára dér!:(((


2020. 02. 17. 12:51

Nekünk is volt szovjet porszívónk, eszméletlen jó volt, még ma is az szolgál puffként az előszobában, mert párnás bőrhuzat volt (van) rajta. Most Electrolux van, mondom, negyed fokozatban elhúzom vele a szőnyeget, cserélhető porzsákja van (nálunk az Euronics boltban bármilyen fajtáját lehet kapni)  és nem kell rázni, mosni, stb. A szag meg megmarad. Azon is csak a cserélhető porzsák segít. Tudom, mert nekünk is van kutyusunk, és hát igen. Ha a kutyaszőr bekerül a porzsákba, és bekerül, az biztos, akkor azt csak a porzsák cseréjével lehet kiűzni.

2020. 02. 16. 1:31

Na igen, éppen ez az, hogy itt nálunk gyakan nem lehetett hozzá papír porzsákot kapni, így mégiscsak maradt a benne meglévő anyagból (hogy milyenből, nemtom!) készült zsák kiporolása a kukánál.
Így aztán likvidáltuk ezt a gépet, már csak azért is, mert a párom "csak úgy" kapta egy haverjától (aki kutyás volt, és én kutyaszagot éreztem belőle, ha fújt, pedig még illatosító rudat is vettem, de nem használt...), mikor a szovjet gömb alakú Szaturnuszt a papának ajándékoztuk (azt meg a bátyus hozta Moszkvából), ugyanis egy párszor kivittük apámhoz, hogy felporszívózzunk vele (na, annak volt csak erős motorja, még autót festeni is lehetett volna vele, mint a régi Rakétánkkal, amely szintén szovjet volt), és untam már hurcibálni, még ha autóval, akkor is. Na az meg folyton felgurult, ugyanis gömb alakja volt... Gumikör volt a Szaturnuszgyűrű rajta! :DDD Ott lehetett szétszedni, abban volt egy félgömb alakú porzsák.
Így aztán vettük a piros IGAZI porzsákos katicabogarat... Azon meg eltört a szívócső gépbe rögzítendő belekattanó vacakja, és bármikor kicsúszhatott belőle, s még van valami vele, nemtom most hirtelen, micsoda. Szóval EDDIG nem volt szerencsénk a porszítókkal!:(((
Így hívom őket, mert csak az idegeimet szítják, úgyhogy kb. 3 éve egy szuper szőnyegsöprővel takarítok, de az meg nem fér be minden hová... A porszívóknál ezt egy kis cső elemmel oldottam meg, ami ezen nincs!:(((

Szóval így állunk a XXI. sz. elején... Söprögetni szoktam legalább a mellékhelyiségekben, annál nincs gyorsabb!:DDD