Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010. 10. 24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2020. 03. 23. 10:46

Persze, csak hát ugye a fúvós zenéhez kell hangszer is, ami a magyar parasztnak soha nem lehetett. Hacsak nem a furulya, no meg a citera, esetleg valami rossz hegedű. Ott kedvtelésből zenéltek, itt meg nem. Valószínű (de ez lehet egy teljesen nagy tévedés is) a társas cselekvés, vagy éppen a népzene prózaian egyszerű volta nem is igényelt többet. KI tudja? Valami zenekutató biztosan. 

A pároddal meg nem értek egyet. Mert bizony néha kell a zongora. Mert ugyan mi lett volna Presserből, ha nincs zongora az Omegában? Kell azoda, akár a többi hangszer is, ha a szám olyan. Az azonban igaz, hogy az eredeti (korai) beatles számokban van három gitár és egy dob. Slussz passz... 

2020. 03. 22. 20:05

Hát igen... Az ilyen "zenészt" hívjuk mi a zenekarban "tölteléknek"!;o)
De sajnos sok ilyen van még a hivatásosok között is. 
Azt kell, hogy mondjam, ha csak a muzikálisokat vennénk be, akkor nem sok zenekar és énekkar lenne az országban.
És képzeld, ez vidékenként is más és más... A sváb, meg tót nemzetiségű falvakban sok a jó zenész! Érdekes módon a csak magyar falvakban nem igazán megy a fúvórzene, legfeljebb az énekkar.
A párom nem zeneszakértő, sajnos, nem taníttatták, pedig szeretett volna dobolni, vagy basszusgitározni.
Azonban nagyon igényes, rengeteg vinyl lemeze van még mindig, és jó kritikai érzéke van, mert igen kevés zenész és együttes van, akiket elismer jó muzsikusnak.
A "billentyűsöket" a hangszereikkel együtt utálja, szerinte fölösleges egy beat zenekarba zongora, elég 2 szólógitár, vagy egy, és esetleg egy énekes, egy basszusgitár, és a dobos. Ha nagyobb koncert van, akkor elmegy egy vokál is, főleg negró nőkből...
A kifejezetten jazz zenét se szereti, na és a "komoly zenéről" ne is beszéljünk! Szenvedek is emiatt tőle eleget...
Az ún. "csöpögő dalokat" se kedveli, mint pl. ez itt:
https://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I
OFFICIAL Somewhere over the Rainbow - Israel "IZ" Kamakawiwo'ole

Mondjuk ezt a számot, meg a pasast én se szeressem...
Olyan "nyálas", vagy mi...

A léggömbön jót vihogtam! Hoztam nehányat:
Képtalálatok a következőre: léggömbös felvonuás

Itt pedig egy írás a léggömb történetéről:
https://www.rd.hu/A_l%C3%A9gg%C3%B6mb_t%C3%B6rt%C3%A9nete


2020. 03. 20. 12:29

Az az igazság, hogy nem elég egy zenedarabot jó, sőt nagyon jól eljátszani. Annál több kell. Átélés, valami érzemi többlet, ami átsugárzik az előadáson (ajvé, olyan emelkedett lettem, mint egy léggömb, de hát máshogy nehezen tudnám elmondani). Ha ez van és megvan az egyéni látásmód is, akkor lehet az illető szólista és társai, ha nem, akkor pedig egy derék zenész a zenekarban, de semmi több...

2020. 03. 19. 21:50

Csak a saját szakmámra tudok példát mondani. 
Elképesztő, hogy milyen sok kitűnő zongorista tűnt fel már a 3 évente megrendezésre kerülő Nyíregyházi Országos Zongoraversenyeken. Azt tapasztaltam, a sok első helyezettből alig lesz zongoraművész... Valahogy eltűnnek a süllyesztőben. 
Én úgy gondolom, amíg a tanáraik védőszárnyai alatt vannak, akik jól felkészítik őket a versenyre, megy a kocsi... Aztán ha már a saját erejükből és a tehetségükben bízva kéne boldogulniok, akkor fuccs, vége az egésznek.
Pedig ott is gyakran hallottuk: "Nehéz helyzetben van a zsűri!" Mert sok a majdnem egyforma jól zongorázó gyerek,  így tényleg nehéz a döntés.
Visszagondolva a múltra, talán Mocsári Károly neve jut az eszembe, mint a versenyen résztvevő... De kicsi volt még, mikor láttam, s teljesen máshogy nézett ki, mint mostanság.
Ez itt egy 2. korcsoportos kislány, II. helyezést ért el 2013. 03. 22-én:
https://www.youtube.com/watch?v=1pyRT6eHhIg
Nagy Dorottya: XIII. Nyíregyházi Országos Zongoraverseny

Műsora:
J.S. Bach : Gigue a B-dúr partitából
Mendelssohn : fisz-moll velencei gondoladal
Moszkowsky : Tarantella

Tanára : Marczisákné Gödöllei Gyöngyi 

A Mendelssohnt valamikor én is játszottam, nagyon szerettem, mert igen nekem való szép műveket írt ez a német romantika képviselője.

2020. 03. 19. 11:19

Pedig egyszerű... A zsűri nem csak egy műsorszámot néz, hanem a minőséget is a felkészültséget is és a lehetséges további alakításokat is. Mert ha valaki fantasztikusan elmond egy verset, vagy virtuóz módon előadja a Boci, boci, tarkát, az nem biztos, hogy holnapután képes valami új produkcióra. 

2020. 03. 18. 20:11

Hát valóban nincs sok értelme...
Sosem tudtam megérteni a "Ki mit tud?" -okon annó, hogyan tudtak dönteni pl. az EGYÉB kategóriáknál (pl. egy parodistát a bűvésszel hogyan hasonlíthatnak össze?), melyik volt jobb, és miért? Nem tehettek mást, pofára ment, és kész!
Vagy esetleg kiszámolták: Ec, pec, kimehecc?!:DDD

Amit példaként hozni szerettem volna, nem találtam sajnos a yutun... Volt egy talentum műsor sok évvel ezelőtt, és egy nő nyillal lábbal lőtt célba, az nagyon tetszett nekem. Azt hiszem, David Haselhoff is benne volt a zsűriben.

2020. 03. 18. 11:04

Nem hát, így azután az a kérdés, kit és miért hasonlítok össze mással...  Bár azt hiszem a hasonlítgatásnak nincs sok értelme. Az egyént kell értékelni.

2020. 03. 17. 17:37

Hát eeeegen...
Pl. a CSÚF szavunk csúf marad akkor is, ha a fene fenét eszik is! :DDD

Azért én úgy gondolom, hogy az általad példának felhozott négy ember nem mind egyformán "fekete sejhajú", nem gondolod?
És a különbségek sem éppen nüansznyiak...

2020. 03. 17. 10:45

No ja, ki mit hasonlíthatott össze. Bár Rákosi és Ferenc Jóska közé azér még betolakodott pár ember. IV. károlytól, Károlyi Mihályon, Kun bélán, Horthyn keresztül. 

Hát ezért szerencsére a pár ezer szavunk között csak lehet még találni párat, amit nem csúfoltak még meg. 

2020. 03. 16. 19:08

Érdekes ez a mondás, mert a nagyanyám mintha Ferenc Jóskát emlegette volna apánknak:
"Ferenc Jóska volt az apánk, selyem volt a ruhánk, Rákosi lett az apánk, ki van a ..."
/Mi a piros szegfű!!!?... Na, tessék, már ezt se lehet! Egyáltalán marad még megcsúfolatlan magyar szavunk?! ... Lám, itt van ez a KORONA is! Hát nem elcseszték ezt is?! Megáll az ész!:((( /
Képtalálatok a következőre: szmájli korona

Ráadásul sárga viseli.... Hujjjujjjjj!

Még szerencse, hogy két egyforma ember nincs, még az egypetéjű ikrek esetében sem!
Hát igen, szegény Hofi!
"A lét határozza meg a tudatot." - ő is szokta volt mondani.
Ezt imígyen magyarázta:
"Mert ha megiszod a lét, a tudat eeee...megy!" Tudod?! :(((

2020. 03. 13. 14:52

Tévedsz. A mókus például a kártékony állatok között van nyilvántartva és az orra után lődíj jár, akárcsak a szajkók csőréért. Illetve manapság már nem tudom, de jó pár éve még így volt. Csak hát ugye a parkokban és a házak közelében nem igazán ajánlatos vadászni, no meg a mókus is tud vigyázni a bőrére.

Anyai nagyapámék huszonnégyben jöttek át, mert nagyapám, annak ellenére, hogy vöröskatona volt, igen nagy magyar volt. Inkább volt itt magyar, pedig Horthyt úgy utálta, de úgy...  A rokoság többi része meg kint maradt. A visszacsatoláskor azután énekelhették, hogy "Benes volt apátok, selyem volt gatyátok, Horthy lett apátok, kilátszik a...". 

Amúgy mindig az a kérdés, mi alapján számolod a különbségeket. Ember (Homo sapiens) csak egyfajta van. Alfaj több, és lehet osztani pár milliárd felé, merthogy két egyforma ember nincs.

Különben igen, remélhetőleg lesz egyszer olyan világ, ahol nem lesznek határok és lesz egy közös nyelv. A gondolkodásmód a gazdasággal fejlődik, erősen lemaradva. Tudod " a lét határozza meg a tudatot"

2020. 03. 13. 1:08

Azt gondolom, ez a "védetté nyilvánítás" sok más állatfajtának is az elszaporodásához vezethet. Pl. a már említett mókusokra, mert ugyan ki hallott már mókusok "levadászásáról", ahogy pl. a rókákat szokták, ha túlzottan elszaporodnak...

Ma a rádióban a sündisznókról volt szó, hogy ugye itt a tavasz, a kiskertek rendbetételének ideje, amikoris sok sündisznó könnyen a tűz áldozatává válik. Ugyanis ahelyett, hogy elfutna, ha meggyújtják a tavalyi lombos gallyakból rakott szeméthalmot, amelyben télire menedéket találtak maguknak, összegömbölyödnek golyóvá, mit sem sejtve, hogy ezáltal a tűz martalékává fognak válni...
A medvék ellen csak épületbe elzárt kukával lehetne védekezni, de kevesen hajlandók - okkal! - a kukát a sufnikba elzárni.
Lezárni meg?... Háááát, én csak a lakótelepi konténeres kukákat láttam lelakatolva, főleg mostanság, hogy illetéktelenek ne tudjanak szemetet, egyéb kidobott holmit belerakni. Ki törődik itt a medvékkel?!:((( Szerencsére errefelé nem élnek vadon.
 
Őskun:
Hát nem merném ezt vallani magamról, hisz amennyi népféleség itt rajtunk keresztül vonult a századok folyamán, SENKI SEM lehet biztos a "fajtatisztaságában", azaz még a magyarságában sem, nemhogy abban, hogy ő őskun!
Egyáltalán: Tudja valaki BIZTOSAN: hány fajta ember él eme sártekén???!!!...
Nekem csak sejtéseim vannak (mint a tudósoknak) arról, hogy nagy valószínűséggel van bennem kun vér, hisz a felmenőim anyai ágon a Nagykunságban éltek. Édes, és a szülei is a Szolnok megyei Kunszentmártomban születtek.
Az ún. anyagi támogatásokat azért tartom helytelennnek, mert szerintem ember nincs a Földön, aki valamilyen okból ne érdemelne anyagi támogatást, ki ezért, ki azért... De olyasmiért, amiért SEMMIT nem tett, szerintem nem helyes...
Mert az isten pénze nem lenne elég arra, ami igazságos lenne ezen a téren!:(((

Szlovákiai magyarok:
Az apósom családja ketté szakadt, Trianon után odaát rekedt egy részük, de eszük ágában sem volt SOHA, hogy idetelepüljenek. Sem 45 előtt, sem 45 után, most meg pláne nem...
A burgerlandi magyarságról nem is beszélve!!! :DDD
A délvidékiekkel meg ha érdekel valakit, mi történt 45 után, olvassa el Cseres Tibor könyvét: Hideg napok, Vérbosszú Bácskában  címmel. Még névsor is van a kb. 40000 ártatlanul kiirtott magyarokról... A "Szemet szemért, fogat fogért" elv csak tragédiához vezethet, különösen úgy, hogy minden egyes szerbért 10 magyar fizetett halállal!:(((
Nekünk az utolsó vonattal sikerült hazajutnunk anyám szüleihez, utána lezárták a határt...
Autonómia:
Azt hiszem, az az álmom, hogy valamikor EGYETLEN NÉP (bár sokféle nyelvet beszélnek ugyan...) lesz az egész földgolyón élő emberiség, nagyon sokára fog eljönni (vagy sohasem!), mert ehhez egy teljesen másfajta gondolkodásmód hiányzik, de nagggyon, naggyon sokáig, mint amilyen most van!:(((

2020. 03. 12. 12:00

Vigyázni valóban nem árt, de hát ugye azért a medve csak fél az embertől, bár az is igaz, hogy aki nem ismeri ki magát köztük, az inkább maradjon bezárkózva. Különben attól lettek nagyon szemtelenek, hogy védetté lettek nyilvánítva és ugye ha nincs veszély, bármit is csinálnak, akkor bizony könnyen elszemtelenednek. No meg persze a kukákat is zárni kéne, azaz zárhatóvá tenni és akkor nincs miért bemenni a házak közé...

Az erdélyiek meg olyanok, amilyenek. Ha neked is az lenne jó, hogy mondjuk ős kunnak vallanád magad, mert akkor kapsz egy rahedli pénzt, akkor annak vallanád magad. A szolvákiai, vagy az osztrák oldalon élő magyarok nem akarnak magyarkodni, mert minek. Nekik ott jobb, mint itt. Persze attól még magyarok, hiszen sokan beszélnek magyarul és magyar nemzetiségűnek vallják magukat (ha ugyan bárki megkérdezi, de hát már ezt se szokás, mint ahogy a vallást se), de ennyi. A romániai magyarok viszont nem élnek jobban és a vezetőiknek jól jön az a kis (nagy) pénz. Az autonómia meg nem fog eljönni, azt hiszem, még vagy ötven-hatvan évig, bár lehet, akkor sem. Mert ezek a nagy vágyak megszülik a maguk ellenpontját, a makacs ellenállást. 

2020. 03. 06. 15:13

Hát látszik, mennyire nem ismerem a kutyaféléket! Bár én is úgy tudom, a bernáthegyit hegyomlásoknál, lavináknál használják mentőkutyaként, ezért szokták a nyakában kis alkoholos hordóval ábrázolni, hogy az agyonfagyott megtalált emberbe mindjárt egy kis melegséget tudjanak varázsolni.
Képtalálatok a következőre: hordós bernáthegyi
Svájc nemzeti kutyája a bernáthegyi

Annyit én is tudtam hogy a csau-csau kínai fajta, mert láttam élőben Pilismaróton az úttörőtábor melletti presszóban, békésen feküdt az egyik asztal alatt, a gazdája mondta, milyen fajta, és eredetű. Ami nekem fura volt, az a lila nyelv!
Szegényke! Méghogy evésre tartották! Borzasztó! Ezek a kínaiak!:(((

A tanítványaim a nyaranta tett erdélyi kiránduásaiknál számoltak be olyasmiről, hogy a szállásul bérelt erdei faházból éjjel ki se merészkedtek, mert jöttek a medvék a szemeteskukákhoz élelem után kutatni.
Sőt! A közeli falvak szélein lévő házak udvarába is bemerészkedtek.
Olvastam Tamási Áron Ábel trilógiáját, s nemrég vetítették az Ábel a rengetegben címűt. Tudom tehát, miről van szó, a Hargitán nem veszélytelen az élet ma sem.
Olvastam Móricz Tündérkertjét is, de szerintem TÜNDÉRKERT SEHOL A FÖLDÖN NINCS!!!!

Akkoriban még (60-as évek) kedveltem, ls sajnáltam is az erdélyieket, de ez a túlzott ajnározás, ami most megyen velük kapcsolatban, és hogy jobban megismertük az erdélyi magyarokat, eléggé csalódtam bennük! Ugyanis úgy látni, különb magyaroknak tartják magukat nálunk, pedig ha végig nézzük Erdély történelmét, nekem úgy tűnik, igazándiból nem is akartak soha összetartozni a magyar anyaországgal! De Romániával se, azaz mindig ÖNÁLLÓAK (autonómok) akartak lenni, és most is ez van... A támogatásul kapott pénz kéne, de érte ne kelljen adni semmit...
Szóval furcsa ez a helyzet.
Csupa politika az egész, és ezt nem szeressem!:(((
Amerikai medvék:
Hát eeeegen... OTT még a medvék is mások! :DDD
Képtalálatok a következőre: amerikai grizly medve

https://index.hu/kulfold/2015/08/09/grizzly_medve_olt_embert_a_yellowstone_parkban/

Tehát nem árt vigyázni!!!

2020. 03. 06. 13:49

Hát ha egy jól megtermett bernáthegyi a válladra támaszkodik, az nem félelmetes, de felettébb nehéz. Hát még ha képen is nyal... 

A "medveszerű" kutyus az a csau-csau. Kínai származású, és állítólag valamikor kifejezetten evésre tartották, főleg az agyveleje miatt. Nem tudom, mi igaz belőle, de van egy kutyás könyvünk még a hetvenes évek végéből, amleyikben ez áll. 

Azokon a helyeken, ahol a medve problémákat szokott okozni, ott a gyerekek eleve megtanulják a helyes viselkedést. Egyrészt a medve is menekül, ha csak teheti, még a "félelmetes" grizzly is. A többiről már nem is beszélve. Persze, ha megszorítják valahol, ahol nincs esélye a menekülésre, vagy ha sebzett, vagy ha a kölykeit védi, akkor bizony veszedelmes. No meg ott is, ahol elszokott a normál életmódtól és a kirándulók elrontották. Például a Yellowstone parkban. Én vadászati szakíróknál még véletlenül se olvastam olyasmit, hogy őket a medve megtámadta volna...

2020. 03. 05. 18:39

Nem tudtam, hogy a dingó visszavadult kutya... Az viszont fura, hogy ennyi féle méretben léteznek, s mennél kisebbek, annál utálatosabbak, fogvicsorgatók és támadók!
Asszem, meséltem a szembeszomszéd egyik tacskójáról, amely miatt a postás be se mert jönni az utcánkba, letette a postát a sarki háznál!:(((
A nagyobb kutyák általában nyugodtabbak, pedig félelmetes, ha egy nagy bernáthegyi a vállaidra teszi a hatalmas mellső mancsait! No meg az úgy betanított kutya, amelyik beengedni beenged ugyan, de KI aztán NEM!:(((
Képtalálatok a következőre: csivava

A nagyok közül a csau-csau tetszik a legjobban, nagy maffancs, jámbor állatnak látszik:
Képtalálatok a következőre: megnagypbb kutyafajta
Mint egy maci, bár szerintem nem olyan veszélyes, mint a medvék... Mert azok aztán!

Képtalálatok a következőre: dühös medve
Kár, hogy a gyerekeket alaposan félrevezetik a plüss macikkal:(((
Gondolom, volt már az ilyen félretájékoztatásból egy-két "baleset"!:(((


2020. 03. 05. 12:00

A kutyusoknál nem ilyen tág a skála. Kis kutya, nagy kutya, sakál, esetleg farkas, vagy róka. Mert ugye a dingó (Ausztrália) visszavadult házikutya (az egyetlen igazi kutya, amelyik nem háziasítható újra, megrögzötten utálják az embert). Amúgy külön-külön vannak róluk filmek, sőt sorozatok. Főleg a farkasokról, de a dingókról is láttam már, sakálokról is, rókákról is...

2020. 03. 04. 21:55

Na peeeersze... véletlen volt csak! :DDD
Mondjuk mi, állatszeretők. Látom már megcserélődött a topik: kutya, macska... egy kutya!:DDD

Érdekes, hogy a nagymacskákról van film a spektrumon, a NAGYKUTYÁKRÓL (:DDD) meg nincs...
Pedig biztos lehet, hogy van, a farkasfélék, a sakál... hát most legfeljebb csak SAKÁL-VOKÁL van, illetve VOLT! ;o)
https://www.youtube.com/watch?v=PMhBt0BEP6Q
Sakálvokál együtes - Emlékezés

Bocs, ezt "csak úgy" találtam, nem gondoltam komolyan, hogy létezett, azt hittem, csak VICC!:DDD

Képtalálatok a következőre: sakálvokál együttes

2020. 03. 04. 11:15

Dehogy hal ki. Illetve valószínűleg ugyanolyan veszélyeztetett állat mint az összes többi afrikai vad. Mert elfogy körülöttük a terület. A rezervátumok a menedékek, de hát ugye ma Afrikában az élet nem a vadrezervátumokról szól. Talán Dél-Afrikában biztos a fennmaradásuk, no meg az állatkertekben. Így kihalásról szó nincs, csak éppen nem a természetes környezetükben lehet majd őket megtalálni. 

Ami pedig a böszmeséget illeti, hát ki tud ellenállni egy doromboló macskának, vagy egy aranyos kutyusnak? Hát istenkém.. Arra jártak, megbotlottak és éppen ott volt az ágy (fotel), hát oda estek ugye... :0))

2020. 03. 03. 16:05

Szerintem pedig MI, emberek vagyunk "böszmék", hogy hagyjuk magunkat terrorizálni a kedvenc macskáink, kutyáink által! 
Gondolom, Te is láttad az oroszlános filmet: "Elza, a vadon szülötte" címűt, amelyben Elza még akkor is a gazdasszonya ölébe akart ülni, mikor már 120 kilós volt, és a vesszőfotel lábai eltörvén, mindketten a földön kötöttek ki! :DDD

Viszont nagyon aranyos volt tőle, hogy elhozta megmutatni neki a kölykeit. Ez igazán nagy kegy volt egy vadállat részéről, nem?:)))

Láttam a gepárdos filmet is Pippáról, megvolt a könyv is, de sajnos kölcsön adtuk, és azóta se láttuk, pedig hej, de rég volt!
Ma láttam egy ilyen állatot a Spektrumon, csodállatos karcsú, nemes vad:
Képtalálatok a következőre: gepárd
Azt írják itt, hamarosan véglegesen kihalhat a gepárd! Ezt nem hagyhatja az emberiség!!! :(((