Kedves Dmolnr! IGen, ez így volt, ahogy írod. A magyar parasztság azért HÍZLALT mangalicát, mert az közismerten ZSÍRSERTÉS volt, és nekik zsírra volt szükségük, mert valóban egész évre valót meg kellett termelniök a főzéskez, stéshez is. Olajat szinte sosem lehetett kapni, főleg nálunk nem, azt mondták a teleplésnre, hogy "önellátó", vagyis a hentesnél nem lehetett kapni semmit, nem is tudom, miért volt egyáltalán nyitva, hisz a heti három napon lévő piacokon vettk, amit mi magunk nem tudtunk megtermelni. Tyúkudvar minden háznál volt, és így tojás is, meg ha volt kotlós tyúkunk, akkor keltetett anyám, amikből először rántani való csirke lett, amely ha jobban megnőtt, már csak csirkepörköltnek volt jó. Azt is nagyon szerette a család galuskával, fejes salátával, általában kettőt vágtunk le egy vasárnap, hogy hárman gyerekek ne vesszünk a combokon, szárnyakon össze. Apánké volt a mellehúsa, mert ő szerette, mink meg nem!:((( Marhahús? Húúú, az nagy luxus volt akkoriban... Hamarabb lehetett a piacon vadat, halat kapni. Én a vadkacsát nem szerettem. Viszont kedvencem mindmáig a harcsa és a ponty. Anyám isteni halászlét tudott főzni. Utána túróscsuszát csinált kézzel gyúrtat, tépettet, mangalica szalonnából sütött töpörtyűvel, házi tejföllel, a szomszédból hordtuk a tehéntejet, mi kecsketejen nőttünk fel. Zsírban lesütve az oldalast sütötte anyám, meg kolbászt karikába rakva, nyáron zöldbabfőzelékkel "rájártunk".
A hurka még a télen elfogyott, de jobb is, mert hűtőgép még nem volt senkinek falun.
Jajjj, de jóóó, hogy megvagyol, kedves Dmolnár!:) Már össze-vissza izgultuk itt magunkat, hogy "vajon mőre muzsikáltatod magad"?! A fő, hogy megvagy!:)))
Egyébként igazad van, én is nézdegéltem ezeket az egyszínű malackákat, hogy nagyon gyanúsak nekem... Bár mintha gyerekkoromban ún. "választási kismalacként" azok se voltak csíkosak már, amiket keresztfatertól kaptunk... A vadak biztosan tudom, hogy csíkosak, de hát a mangalica a vad fajtából keletkezett valamikor... Gondolom én, a háziasítás előtt. Íme az IGAZI mangalica kisgyesznók:
Hát, ami képen lévő nagyobb jószágot illeti, arról még csak elhiszem, hogy mangalica, de a kicsik... A mangalica malacok csíkosak, mint a vadmalacok, ezek meg nem igazán, ahogy elnézem...
Dehogy voltak egészségesebbek... A születéskor várható élettartam úgy ötven év volt, és bizony sok "anyóka" akiket még gyermekkoromban láttam se volt több ötvenöt, hatvannál... Ami meg a Holdfény által emlegetett zsíros étkezést illeti, az tényleg zsíros volt, de a sok hús az inkább csak a módosabb családoknál volt elérhető (a nagyon módosaknál), mert a többinél a "hús" az maximum csirke volt, meg, ha tudtak disznót vágni, akkor némi szalonna, füstölt sonka és kolbász. No meg, ha el tudtak tenni zsírban sült húst, zsírba ágyazva.. A sok zsír pedig abból adódott, hogy a disznónak sok zsírja kellett, hogy legyen, mert azzal főztek, mást nem ismertek...
Igen, Jadzia, a falusi emberek régen sok alkalommal használták a házipálinkát gyógyszernek. Én csak arra emlékszem, mikor karácsony felé disznóöléskor hajnalban ember, asszony megivott egy kupica pálinkát, és csak azután kezdtek a "véres" munkához. Mi gyerekek meg arra gondoltunk, a disznónak is kellett volna adni, hogy elkábuljon szegény...
Hát hogy a régi öregek egészségesebbek lettek volna, mint a maiak, azt nehezen hiszem, mert a zsíros ételektől (sonka, kolbász, töltött káposzta csülkösen, stb.) bizony sokan "gutaütésben" hunytak el, a nagyszüleim is... Érdekes módon most meg a zsírsertés MANGALICA reneszánsza van!:DDD
Nem birom tényleg, még a szagától is irtózom! Lehet, azért, mert a likőrt viszont szerettem tini koromban, húsvétra főzött anyám a locsoló fiúknak, de egyszer nem kaptunk a patikában hozzá 90%-os tisztaszeszt, amit természetesen erősen hígítva tett bele, de így anyám házi pálinkát tett bele, és az valami rettenetes volt az ízaromákkal elegyítve!:(((
Viszont a kamillateának nagy hódolója vagyok! Hiszek a gyógyerejében! Tapasztalatom szerint a gyomor problémákra az egyik legjobb, csak nem mindegy, hogyan!!! Melegen és jó cukrosan hashajtó, langyosan és keserűen hasfogó. Valamint jó a megfázásra és torokfájásra is. Viszont vigyázni kell vele, bőrpírra nem alkamas, mert szárítja a bőrt. A mostani párom utálja, nem akarta meginni, de magától csak nem múlt el a hasmarsa, így megitattam vele, és meggyógyította! Még ő is elismerte a gyógyhatását!:))
igen ez így volt falusi háziorvos koromban minden reggel nőnek férfinak lecsúszott egy kupica és utána mentek ki a földekre. És vasárnap ebéd előtt is Egészségesebbek voltak a régi vidéki öregek mint a mostaniak
Már hogyne lett volna. Néha úgy átfáztak, hogy ihajla és bizony utána jött minden baj, és boldog volt, mert nem halt meg, aki tüdőgyulladás nélkül megúszta. No meg a pálinka se nyakló nélkül volt (már ahol volt), hanem étkezések előtt egy kupicával, esetleg reggel kettővel. Azokat a "régi egészséges időket" ne nagyon sírjuk vissza...
A családban majd mindenki issza a pálinkát, persze módjával, és csak az igazit. Mondjuk én tartom egyedül majd minden bajra orvosságnak. Persze nem mindenre, de gyomorrontás, meghűlés és társai ellen igen. Eddig nekem bejött, másnak nem biztos... Ha nem bírod, és nem szereted, ne igyad. Van helyette kamilla tea, meg még sokféle más is. Most fedeztek fel egy kihaltnak tűnő "csodanövényt", ami állítólag mindenre is jó... 🙂 Csak tudnám, hol a fenében olvastam róla.
Pálinka... Hm... még a szagát se bírom!>( :P Szerintem a pálinka gyógyhatása csak a férfiak "fixa ideája" (rögeszméje), a valóságban koránt sem bír akkora gyógyhatással, sőt, van, akinek kifejezetten ártalmas. No persze, hogy derűsen ezt mondják: "Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben ORVOSSÁG!":DDD :PPP
A hasmenés meg egy alattomos betegség, mert kiszáradás lehet a vége, és akkor kampec dolóresz!:'( Klímaváltozás miatt világszerte előretörhetnek a trópusi betegségek!
Hát bizony, a kollégáim mesélték (már akik kint voltak, Irakban, és egyéb tájakon kiküldetésben), hogy csak nagyon keveseknek sikerült elkerülniük ezt a hasmenést, amiről te is írsz. Hiába ittak csak palackos vizet és próbáltak vigyázni az étkezéseknél, mégis megbetegedtek... Aztán persze kigyógyultak... Szerencsétlenségükre pálinkájuk nem volt, így azzal se tudták kúrálni magukat...
A kilencedik útja végén a férjemnek is volt hasmenése egy "bizonytalan színű" jégkockától az üdítős pohárban, de mondták a társai, meg ne mondja, mert nem jöhet haza! Így aztán az általam adott pirulákat szedte, a nevére nem emlékszem már, csak arra, hogy CIBA készítmény volt, és C-vitamint, mert mondtam neki, az sosem árt! Így aztán hazajött, és itthon meggyógyította a körzeti orvos a hasmenésből, s mondta neki, örüljön, hogy ilyen enyhe dologgal megúszta az iraki kalandot(nagyon jó orvos volt, nyugodjon békében)!
A meleget én se bírom, tavaszi szülött vagyok... Igazad van, jobb ezeket a déli vidékeken lévő "csodákat" képről szemlélni!:))) Azt mondta a férjem, nem európai embernek való ott a klíma, és a közbiztonság, maximum Ankaráig, a török fővárosig. De a kurdok lakta vidék igen veszélyes!:(((
Ő inkább az Isztambuli bazárt javasolta: Bazár Isztambulban
Szíriában a Damaszkuszi bazár akkora, hogy a férjem szerint engem ismerve ha bementem volna oda januárban, csak karácsony előtt jöttem volna ki!:DDD
Szíria már "necces" az európai ember számára! Óvárosi utcarészlet Damaszuszban. Az ottani repülőtérről jöttek a férjemék haza, mert az Irak-Irán háború miatt Bagdadba a MALÉV gépek nem szálltak le...
Bizony, bizony... Hiába a sok látnivaló, esetleg a természet szépségei, de nem vonz, hogy 40 fokos melegben 80%.os práratartalom mellett lihegjek a helyszínen... Se a betegségek, amiket nem lehet kikerülni, mert a levegőben vannak... Annyi védőoltás nincs... Mert lehet, hogy nem veszélyesek annyira, de kellemetlenek, de nagyon (hasmenés és társai).
Kedves Dmolnár! Azokról a londoni férfi klubokról hallottam én is, de nem vágyom olyan sznob társulat közé! Hogyisne, még rám ragadna az a rideg, kimért, áludvarias viselkedés!:DDD Bár Hofi szerint az angol férfiak nem hedege, CSAK undorodnak!... Ugyanis olyan csúnyák az angol nők!;o)
Egzotikus helyek... No igen, meg azok az Európában ismeretlen betegségeik! Talán említettem már, hogy a férjem a 80-as évek közepén volt bérmunkban a Hungarocamionnal 9-szer Bagdadban (Irak), és ő mondta, hogy előtte védőoltáson kellett részt venniök, meg asszem, tindurint írtak fel nekik, amit rendszeresen szedniök kellett a trópusi betegségek ellen. És ha mégis elkaptak volna valamit, karanténba csukták volna őket, míg meg nem gyógyulnak. Itt Magyarországon csak néhány orvos értett ezekhez a nyavalyákhoz. Különösen azoknak a sofőröknek volt félnivalójuk, akik az ottani "hölgyek" szolgálatait akarták igénybe venni!:((( Engem inkább a régi épületek érdekeltek volna, mint pl. Angkor:
Vagy a Dél-Amerikai piramisok:
Vagy India látnivalói:
A Viktória vízesés kétféle arca csak a neten látható:
2022. 11. 02. 10:50

Kedves Dmolnr!
IGen, ez így volt, ahogy írod. A magyar parasztság azért HÍZLALT mangalicát, mert az közismerten ZSÍRSERTÉS volt, és nekik zsírra volt szükségük, mert valóban egész évre valót meg kellett termelniök a főzéskez, stéshez is. Olajat szinte sosem lehetett kapni, főleg nálunk nem, azt mondták a teleplésnre, hogy "önellátó", vagyis a hentesnél nem lehetett kapni semmit, nem is tudom, miért volt egyáltalán nyitva, hisz a heti három napon lévő piacokon vettk, amit mi magunk nem tudtunk megtermelni.
Tyúkudvar minden háznál volt, és így tojás is, meg ha volt kotlós tyúkunk, akkor keltetett anyám, amikből először rántani való csirke lett, amely ha jobban megnőtt, már csak csirkepörköltnek volt jó. Azt is nagyon szerette a család galuskával, fejes salátával, általában kettőt vágtunk le egy vasárnap, hogy hárman gyerekek ne vesszünk a combokon, szárnyakon össze. Apánké volt a mellehúsa, mert ő szerette, mink meg nem!:(((
Marhahús? Húúú, az nagy luxus volt akkoriban...
Hamarabb lehetett a piacon vadat, halat kapni. Én a vadkacsát nem szerettem. Viszont kedvencem mindmáig a harcsa és a ponty.
Anyám isteni halászlét tudott főzni.
Utána túróscsuszát csinált kézzel gyúrtat, tépettet, mangalica szalonnából sütött töpörtyűvel, házi tejföllel, a szomszédból hordtuk a tehéntejet, mi kecsketejen nőttünk fel.
Zsírban lesütve az oldalast sütötte anyám, meg kolbászt karikába rakva, nyáron zöldbabfőzelékkel "rájártunk".
A hurka még a télen elfogyott, de jobb is, mert hűtőgép még nem volt senkinek falun.
Jajjj, de jóóó, hogy megvagyol, kedves Dmolnár!:)

Már össze-vissza izgultuk itt magunkat, hogy "vajon mőre muzsikáltatod magad"?!
A fő, hogy megvagy!:)))
Egyébként igazad van, én is nézdegéltem ezeket az egyszínű malackákat, hogy nagyon gyanúsak nekem...
Bár mintha gyerekkoromban ún. "választási kismalacként" azok se voltak csíkosak már, amiket keresztfatertól kaptunk... A vadak biztosan tudom, hogy csíkosak, de hát a mangalica a vad fajtából keletkezett valamikor... Gondolom én, a háziasítás előtt.
Íme az IGAZI mangalica kisgyesznók:
Kedves Holdfény!
Hát, ami képen lévő nagyobb jószágot illeti, arról még csak elhiszem, hogy mangalica, de a kicsik... A mangalica malacok csíkosak, mint a vadmalacok, ezek meg nem igazán, ahogy elnézem...
Kedves Jadzia!
Dehogy voltak egészségesebbek... A születéskor várható élettartam úgy ötven év volt, és bizony sok "anyóka" akiket még gyermekkoromban láttam se volt több ötvenöt, hatvannál... Ami meg a Holdfény által emlegetett zsíros étkezést illeti, az tényleg zsíros volt, de a sok hús az inkább csak a módosabb családoknál volt elérhető (a nagyon módosaknál), mert a többinél a "hús" az maximum csirke volt, meg, ha tudtak disznót vágni, akkor némi szalonna, füstölt sonka és kolbász. No meg, ha el tudtak tenni zsírban sült húst, zsírba ágyazva.. A sok zsír pedig abból adódott, hogy a disznónak sok zsírja kellett, hogy legyen, mert azzal főztek, mást nem ismertek...
Igen, Jadzia, a falusi emberek régen sok alkalommal használták a házipálinkát gyógyszernek.


Én csak arra emlékszem, mikor karácsony felé disznóöléskor hajnalban ember, asszony megivott egy kupica pálinkát, és csak azután kezdtek a "véres" munkához.
Mi gyerekek meg arra gondoltunk, a disznónak is kellett volna adni, hogy elkábuljon szegény...
Hát hogy a régi öregek egészségesebbek lettek volna, mint a maiak, azt nehezen hiszem, mert a zsíros ételektől (sonka, kolbász, töltött káposzta csülkösen, stb.) bizony sokan "gutaütésben" hunytak el, a nagyszüleim is...
Érdekes módon most meg a zsírsertés MANGALICA reneszánsza van!:DDD
Nem birom tényleg, még a szagától is irtózom!

Lehet, azért, mert a likőrt viszont szerettem tini koromban, húsvétra főzött anyám a locsoló fiúknak, de egyszer nem kaptunk a patikában hozzá 90%-os tisztaszeszt, amit természetesen erősen hígítva tett bele, de így anyám házi pálinkát tett bele, és az valami rettenetes volt az ízaromákkal elegyítve!:(((
Viszont a kamillateának nagy hódolója vagyok! Hiszek a gyógyerejében!
Tapasztalatom szerint a gyomor problémákra az egyik legjobb, csak nem mindegy, hogyan!!!
Melegen és jó cukrosan hashajtó, langyosan és keserűen hasfogó.
Valamint jó a megfázásra és torokfájásra is.
Viszont vigyázni kell vele, bőrpírra nem alkamas, mert szárítja a bőrt.
A mostani párom utálja, nem akarta meginni, de magától csak nem múlt el a hasmarsa, így megitattam vele, és meggyógyította! Még ő is elismerte a gyógyhatását!:))
igen ez így volt falusi háziorvos koromban minden reggel nőnek férfinak lecsúszott egy kupica és utána mentek ki a földekre. És vasárnap ebéd előtt is Egészségesebbek voltak a régi vidéki öregek mint a mostaniak
Kedves Jadzia!
Már hogyne lett volna. Néha úgy átfáztak, hogy ihajla és bizony utána jött minden baj, és boldog volt, mert nem halt meg, aki tüdőgyulladás nélkül megúszta. No meg a pálinka se nyakló nélkül volt (már ahol volt), hanem étkezések előtt egy kupicával, esetleg reggel kettővel. Azokat a "régi egészséges időket" ne nagyon sírjuk vissza...
bizony a pálinak csodaszer falusaik miden reggel ittak egy kupicá vL NEM IS VOLT MEGFÁZÁA S ÉS HASONLÓK ÉS EGÉSZ NAP DOLGOZTAK
A családban majd mindenki issza a pálinkát, persze módjával, és csak az igazit. Mondjuk én tartom egyedül majd minden bajra orvosságnak. Persze nem mindenre, de gyomorrontás, meghűlés és társai ellen igen. Eddig nekem bejött, másnak nem biztos... Ha nem bírod, és nem szereted, ne igyad. Van helyette kamilla tea, meg még sokféle más is. Most fedeztek fel egy kihaltnak tűnő "csodanövényt", ami állítólag mindenre is jó... 🙂 Csak tudnám, hol a fenében olvastam róla.
Pálinka...

Hm... még a szagát se bírom!>( :P
Szerintem a pálinka gyógyhatása csak a férfiak "fixa ideája" (rögeszméje), a valóságban koránt sem bír akkora gyógyhatással, sőt, van, akinek kifejezetten ártalmas.
No persze, hogy derűsen ezt mondják:
"Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben ORVOSSÁG!":DDD :PPP
A hasmenés meg egy alattomos betegség, mert kiszáradás lehet a vége, és akkor kampec dolóresz!:'(
Klímaváltozás miatt világszerte előretörhetnek a trópusi betegségek!
Hát bizony, a kollégáim mesélték (már akik kint voltak, Irakban, és egyéb tájakon kiküldetésben), hogy csak nagyon keveseknek sikerült elkerülniük ezt a hasmenést, amiről te is írsz. Hiába ittak csak palackos vizet és próbáltak vigyázni az étkezéseknél, mégis megbetegedtek... Aztán persze kigyógyultak... Szerencsétlenségükre pálinkájuk nem volt, így azzal se tudták kúrálni magukat...
Híd a Boszporuszon. A világ első kontinenseket összekötő fggőhídja.
Súlyos hídpénzt kell fizetni a hídon való átkelésért!
A Boszporusz fényei
https://mienkavilag.hu/10-nagyszeru-dolog-isztambulban/
Ismertető Isztambulba utazni vágyóknak
Galata híd Isztambulban
A Galata torony 1348-ban épült
A Márvány tenger a Herceg szigetekkel
A kilencedik útja végén a férjemnek is volt hasmenése egy "bizonytalan színű" jégkockától az üdítős pohárban, de mondták a társai, meg ne mondja, mert nem jöhet haza!



Így aztán az általam adott pirulákat szedte, a nevére nem emlékszem már, csak arra, hogy CIBA készítmény volt, és C-vitamint, mert mondtam neki, az sosem árt!
Így aztán hazajött, és itthon meggyógyította a körzeti orvos a hasmenésből, s mondta neki, örüljön, hogy ilyen enyhe dologgal megúszta az iraki kalandot(nagyon jó orvos volt, nyugodjon békében)!
A meleget én se bírom, tavaszi szülött vagyok... Igazad van, jobb ezeket a déli vidékeken lévő "csodákat" képről szemlélni!:)))
Azt mondta a férjem, nem európai embernek való ott a klíma, és a közbiztonság, maximum Ankaráig, a török fővárosig. De a kurdok lakta vidék igen veszélyes!:(((
Ő inkább az Isztambuli bazárt javasolta:
Bazár Isztambulban
Szíriában a Damaszkuszi bazár akkora, hogy a férjem szerint engem ismerve ha bementem volna oda januárban, csak karácsony előtt jöttem volna ki!:DDD
Szíria már "necces" az európai ember számára!
Óvárosi utcarészlet Damaszuszban.
Az ottani repülőtérről jöttek a férjemék haza, mert az Irak-Irán háború miatt Bagdadba a MALÉV gépek nem szálltak le...
Bizony, bizony... Hiába a sok látnivaló, esetleg a természet szépségei, de nem vonz, hogy 40 fokos melegben 80%.os práratartalom mellett lihegjek a helyszínen... Se a betegségek, amiket nem lehet kikerülni, mert a levegőben vannak... Annyi védőoltás nincs... Mert lehet, hogy nem veszélyesek annyira, de kellemetlenek, de nagyon (hasmenés és társai).
Nehéz a hobbi kutyák élete!:DDD
Kedves Dmolnár!




Azokról a londoni férfi klubokról hallottam én is, de nem vágyom olyan sznob társulat közé!
Hogyisne, még rám ragadna az a rideg, kimért, áludvarias viselkedés!:DDD
Bár Hofi szerint az angol férfiak nem hedege, CSAK undorodnak!... Ugyanis olyan csúnyák az angol nők!;o)
Egzotikus helyek... No igen, meg azok az Európában ismeretlen betegségeik!
Talán említettem már, hogy a férjem a 80-as évek közepén volt bérmunkban a Hungarocamionnal 9-szer Bagdadban (Irak), és ő mondta, hogy előtte védőoltáson kellett részt venniök, meg asszem, tindurint írtak fel nekik, amit rendszeresen szedniök kellett a trópusi betegségek ellen.
És ha mégis elkaptak volna valamit, karanténba csukták volna őket, míg meg nem gyógyulnak.
Itt Magyarországon csak néhány orvos értett ezekhez a nyavalyákhoz.
Különösen azoknak a sofőröknek volt félnivalójuk, akik az ottani "hölgyek" szolgálatait akarták igénybe venni!:(((
Engem inkább a régi épületek érdekeltek volna, mint pl. Angkor:
Vagy a Dél-Amerikai piramisok:
Vagy India látnivalói:
A Viktória vízesés kétféle arca csak a neten látható: