Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010. 10. 24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2020. 12. 04. 14:31

Érdekes, hogy azt írod, a farkas egyáltalán nem hasonlít a németjuhász kutyára...
Ez számomra azért furcsa, mert mintha úgy emlékeznék, "A kőszívű ember fiai" c. filmben az Orosz hómezőn játszódó farkas jelenetet farkaskutyákkal forgatták volna.
A filmesek ezt a különbséget nem tudták, és simán elhitették velünk, hogy a farkaskutyák farkasok, de valójában nem azok voltak?!:(((
Ráadásul a forgatás sem orosz földön volt, hanem Gödöllő határában!:(((
MTVA Archívum | Filmforgatás - A kőszívű ember fiai
Jelenet a filmből


Ilyen a farkas:
Farkas
Közönséges szürke farkas
Lásd még:
http://www.vadallatok.hu/farkas_eletrajz.html


Kezdetek - csehszlovák farkaskutya kerestetik - www.wolfdog.hu
Ilyen egy csehszlovák farkaskutya

A német juhász veszélyes, nem a pitbull! - Cívishír.hu
Német juhászkutya

Azt írják róla, hogy veszélyesebb, mint egy pitbull!:(((
https://civishir.hu/belfold/a-nemet-juhasz-veszelyes-nem-a-pitbull/0304121352

"Ennek oka, hogy a gladiátor- és viadalkutyáknak, amelyekkel harcoltatnak, van egy közös tulajdonságuk: soha nem támadnak emberre, akkor ugyanis gazdáik nem tudnák szétválasztani őket a ringben."

2020. 12. 02. 19:55

Nagyon cukik azok a kis vadmacskák! 😍

2020. 12. 02. 11:47

Igen, a rókák (is) ugatnak, de a farkasok ilyet nem tudnak. Ők vonítanak. A farkas egyáltalán nem hasonlít a farkaskutyára (német juhász). Nézd meg csak szemből a fej formáját, vagy oldalról a testalkatot. A mai házörzőkben nincs róka egy csepp se. Ez egészen biztos. Farkas lehet, mert tudjuk, hogy vannak (voltak) olyan indián és eszkimó törzsek, amelyek a tüzelő szukákat kikötötték az erdőben, hogy farkas "férjet" szerezzenek nekik. Ez állítólag hiteles. 

 

2020. 12. 01. 16:43

Ugatni? Nem is gondoltam erre, hogy a farkas nem tud ugatni...
Viszont a férjem mesélte, hogy ő a RÓKÁKAT hallotta ugatni, amikor éjjel vonatozott ki a Csolnokra menő homokvasúttal. És hogy olyan pirosan parázslott a szemük... Ez azért érdekes, mert a macskáimnak zölden villogott a sötétben a szemük. Fluoreszkált, vagy mi?...

Akkor most mi legyen? A farkas nem tud ugatni, viszont hajszál pontosan olyan kinézésre, mint egy ún. "farkaskutya", ami tulajdonképpen nem az, hanem NÉMET JUHÁSZKUTYA. (Vagy rosszul tudom?)
Vagy esetleg van a mai házőrzőkben a rókákból is valami?! Mert ha belegondolok, akad bennük a róka ravaszságából is bőven, főleg a kisebb termetű szobakutyákban!
Sok ilyen kistermetű kutyagazdik meséltek ravasz húzású eseteket az ilyen ebek részéről...

Egyébként nem tudom hová tenni az ilyen-olyan tájékról, föld- vagy országrészekről származó ŐSÖKET...
Szerintem az igazságot senki sem tudja, még az okos, ezzel foglalkozó tudósok sem, ahogy a macsokról sem.
Továbbá: Semmi se biztos szerintük, CSAK a farkán lévő csíkok száma: Négynek kell lenni, plusz a fekete utolsó bojtos végnek.
Háááát... ez se győzött meg, mert attól is függhet, HONNÉT számít csíknak a csík, mert ugye van sok csík, de különböző a vastagságuk!
Ez itt - állítólag! - vadmacska:
Vadmacska | erdokertvad.hu

Ha a farok tövétől számolom, akkor hét. Ha csak a fekete vastag csíkokat, akkor három...

Vadmacska és házimacska - Berek

Ennek meg csak kettő...

Cilikémnek hét csíkja van, de nem ilyen gazdagon van rajta szőrzet, és elvékonyodik a fekete vége.
Ő tipikus házimacska, de van benne jócskán róka ravaszság is! ;o)

Egyébként már jól van, a hátsó jobb lábára sem sántít, és a duzzanat is eltűnt.
Tegnap el is kezdte a "disznóságait"!:(((
Bebújt a heverő mögé, és még a spray-vel se tudtam kiriasztani onnét. Volt olyan rafinált, hogy csak akkor jött elő, mikor kijöttem a szobából, és nem láthattam, honnét bújt elő a haszontalan!:(((

Vadcicák szabadlábon – Életforma
Ki gondolná, hogy ezek a cukorfalatok kis vadmacskák?! Pedig azok!:)))
Bár a fehér medálos nekem nagyon gyanús! Szokott ilyen lenni vadmacskának is?

Ezek viszont biztos vadak:
Index - Mindeközben - Ez a három vadmacska hamarosan visszakerülhet a  természetbe

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/06/11/vadmacska_mentes_szikszo/
Bebizonyították genetikai vizsgálattal, ezért hamarosan az Aggteleki Nemzeti Parkba fognak kerülni.

2020. 12. 01. 12:17

A farkas nem valószínű ős. Inkább valami sakálfajta, márcsak azért is, mert ők most is ott sündörögnek az ember közelében, lesve a hulladékot, míg a farkas nagy ívben kerüli az embert (kivéve, ha olyan helyzet áll elő, hogy meg meri támadni). Amúgy a farkas nem tud ugatni, ellenben a sakál igen... De tudomásom szerint még dúl a vita a szakemberek között...

A vadmacska (amit mi ismerünk) nagy valószínűséggel nem őse a házimacskának, valószínűleg az egyiptomi vadmacska az ős (bár nem tudom, volt e ilyen, rendszertanilag elkülöníthető alfaj)

2020. 11. 30. 16:11

Bizony, bizony, sokat jelent a gyerekkori családi háttér, amelyben a felnőtt felnőtt! ...
Mint mondtam, nekünk sosem volt kutyánk a szülői házban, meg is van az eredménye, abszolút elutasítóan viseltettem a kutyákkal szemben. 
Egyrészt valóban félelmetes lehet egy kutya, olyannyira, ahogyan egy macska sosem lehetne. Életveszélyesek a kutyás balesetek, rengeteg példa van rá. Mint ahogy arra nem tudnék egy példát sem hozni, hogy egy macska megölt volna valakit...
Hiába veszélyes egy vadmcska, amely feltehetőleg a házimacska őse, de azért a farkas, ami feltehetőleg a kutya őse, már mégis csak veszélyesebb egy vadmacskánál?!:(((

Félő, hogy eltűnőben van a tiszta vonalú európai vadmacska

A fehér cápa is elbújhat a világ leghalálosabb állatai mögött
Farkasok...
Főleg Indiában szedik az áldozataikat.
Az elmúlt két évtizedben kb. százan vesztették életüket eme ragadozók miatt.

2020. 11. 30. 12:17

Hát ugye megint csak az történt, hogy kicsit "kiherélték" a könyvet. És valóban, a szereplő válogatás sem volt kifogástalan (a kutyától eltekintve).

Kutyás - macskás emberek. Alapvetően nem hiszem, hogy van ilyen még a kisgyermek korban. Azután "kialakul" legtöbbször családi, vagy környezeti hatásra. A fiúk "úgy általában" kutyások lesznek, a lányok meg "úgy általában" macskások. Mivel nálunk ennek nem volt hagyománya, bár éppen az apai nagyszüleim révén akár lehetett is volna, így én bizony mindkettőt kedvelem. Még abban sem tudok nyilatkozni, hogy melyik a legkedvesebb. Falun a kutyának se volt túl nagy becsülete, de legalább házat örzött, míg a macska "csak" egeret fogott, ha fogott... Enni leginkább csak akutya kapott, viszont meg volt kötve. No szóval, "onnan" eljutni oda, hogy beengedjük őket a lakásba, esetleg még a hálószobába is, igencsak nagy lépés, és nem egy generáció kell hozzá...

2020. 11. 27. 13:42

Köszi!
Akkor mégsem tartozom a kutyákat betegesen gyűlölő csak macskások táborába, mert különbséget tudok tenni kutya és kutya között!
Szerintem eme házi kedvencek szeretetét vagy elutasítását nagyban befolyásolja az is, hogyan nevelkedett, miként vélekedett a CSALÁD az állattartás tekintetében.
Vannak ugye, akiknél mindkettő előfordul, és vannak a csak kutyások és a csak macskások...
Gondolom, ez utóbbiak közül kerülhetnek ki a másik állat utálói is.

Nekünk gyerekkoromban soha nem volt kutyánk, csak az unokatesóimnál, és ott is történt velem az a malőr, hogy az unokatesóim által megugrasztott kutya pont engem harapott meg. Na, aztán ez végleg betette nálam az ajtót, míglen "okosabb" nem lettem, és láttam jó néhány segítő kutyát, meg olvastam Kántorról, a híres nyomozókutyáról szóló könyveket. Itt vannak valahol a könyvek a sok-sok könyv között.
(Szamos Rudolf: Kántor nyomoz, Kántor a nagyvárosban)
Valamint láttam a filmsorozatot is, de abban - szerintem - sok hiba volt!
Egyrészt a kutya gazdájául én nem adtam volna Madaras Józsefnek a szerepet, nem volt olyan szimpatikus alkat, már elnézést, aki egy ilyen kutyát kezelni tudott volna!:(((

Továbbá:
A "szimat kutyáknak" sosem mondják azt, hogy "szagol"! Hanem azt, hogy "szimat"! Innen a nevük is.
Ennyit azért tudnia kéne a rendezőnek, ill. a forgatókönyv írójának!:(
A Rendőr Múzeum hivatalos honlapja

Az elfeledett hős, KÁNTOR preparált teste a Rendőr Múzeumba került.

A valódi gazdája Tóth Tibor (Csupati) volt, s neveltje 279 alkalommal volt sikeres rendőrségi felderítésen:
https://kutyabarat.hu/hasznos_tanacsok/78146/csupati_bacsi_kantor_gazdaja_elete_vegen_is_konnyes_szemmel_beszelt_tarsarol/

Tóth Tibor (Csupati) 2011-ben hunyt el.

Kántor, a hős "szimatkutya 1964-ben egy szerencsétlen munkabalesetben úgy megsérült, hogy el kellett altatni.

2020. 11. 27. 12:02

Pontosan. Ők fel tudják mérni (mert megtanították rá), hogy meddig tart az a "birtok" amit vádenie kell, de onnan viszont nincs joga "intézkedni".

2020. 11. 26. 18:30

Köszi a megértésedet, és azt is tudom, miért ilyenek az ebek az egyenruhásokkal (postások) szemben.
Azért én is megérem a pánzemet, mert ha valamelyik kakutty nagy ordibálást ,eg dörömbölést rendez, azt szoktam neki mondani:
"Ugass csak, ugass! Annak örülök, hogy én csak MOST hallom, a gazdád meg mindig!"
És úgy érzem, igazam van a kárörvendésben, mert ha a gazdája nem nevelte meg, élvezze csak a kutyája ortállyozását minden alkalommal!;o) :P

Azért akadnak a házi (birtok védő) kutyák között is jól neveltek. Ezek, ha arra visz az utam, általában ott fekszenek a kapu mögötti járdán, fölsandítanak a lépteimre, aztán teljes csendben visszahajtják a fejüket a mancsaikra. 
"Ez nem ellenség!" - gondolják magukban...  
Tűzifa szárítás gyorsan: hogyan? - Index Fórum2020. 11. 26. 11:41

Tiszteletben tartom atavisztikus félelmedet. Az is igaz, hogy a kutyák úgy általában a postásokat és társaikat nem kedvelik, sőt... Azonban ennek a nyitja is a kutya lelkivilágában van. Egy ismeretlen, aki a kutya saját területére (mert a gazda kertje a kutya saját területe is egyben) mer betörni, a gazda jelenléte nélkül. No pláne, ha az "okos" postás, vagy díjbeszedő, ordibálással esetleg kerítésbe rúgásokkal akarja "csendesíteni" az ebet. No az nem működik.. Viszont kialakít a kutyában egy reflexet, hogy minden "egyenruhás" ellenség. 

2020. 11. 25. 18:53

Való igaz, hogy receptre sokkal olcsóbb, de nekem sürgősen kellett, nem várhattam még a reumatológiás cécóra a kórházban, mert kiderült, a belgyógyász kezelő orvosom nem írhatta fel, át kellett volna mennem a mozgáskorlátozottak osztályára, mire a németben élő lányom berágott, és megvetette öcsikével a magasítót teljes áron, és ő kifizette neki. Fel is szerelte a fogadott fiam, mire hazajöttem, és a fali fogantyút is.
Jó, ha az embernek ilyen segítőkész gyerekei vannak!:)))

"Kutya-ügyben" én már nem változom, kivétel nélkül csak az OKOS kutyákat ismerem el, becsülöm, és nem félek tőlük:
Mentőkutyák segítik a Pest megyei katasztrófavédőket
Mentőkutyák segítik a katasztrófa védők munkáját

A többi, rosszul, vagy sehogy se neveltektől továbbra is tartani fogok. PONT!
Borjút téptek szét a kóbor ebek (felkavaró képek!) | Minap.hu
Borjút téptek szét a kóbor ebek

"Most még nyugalom van, békésen pihennek az állataik a legelőn, mert a támadás után mindig eltűnik a falka. A kóbor ebek azonban rendre visszatérnek, mikor megéheznek: eddig négy marhát téptek szét, négy állat pedig nyomtalanul eltűnt. Egy év alatt hárommillió forint kárt okoztak így a tenyésztőnek a kóbor ebek."
Forrás:
https://minap.hu/cikk/borjut-teptek-szet-kobor-ebek-felkavaro-kepek

A minap a páromnak árut hozott egy futár, és mikor kiszóltam az ajtón, hogy jöjjön be, rémülten kérdezte:
- Nincs kutya?!
Hát ha valakik, a futárok (pedig többségben férfiak!) tudják, miről beszélek! No meg a postások!!!
Nem kell ahhoz kóbor kutyának lennie egy állatnak, hogy "neveletlen" legyen!:(((

2020. 11. 23. 10:34

Mindegyik feladatra nehéz a kiképzés, és csal speciális, arra az adott feladatra alkalmas kutyák kerülnek kiképzésre. A "szimat" kutyusok, beleértve a mentő kutyákat is, meg a kábítószer keresőket is, bizony elég hosszú kiképzést kapnak. 

A kutyusok általában nem túlzottan fifikásak. Abban a macskák állnak a csúcson. A kutyusok általában nagyon nyiltan fejezik ki magukat és nyilvánítják ki az igényeiket. Kivéve persze a roszzul nevelt kutyákat, de azokra is lehet hatni kellő türelemmel.

A WC magasítóról én se tudtam addig, míg édesanyámnak nem lett combnyak törése. De kiderült, hogy nemcsak az van, hanem forgatható kádbeülő, meg hasonlók, és receptre felírva nem is drágák. 

2020. 11. 18. 15:05

Bár nem ismerem a kutyák jellemrajzát, de úgy látszik, ráéreztem a lényegre:
"Hülye kutya nem létezik (már az EGÉSZSÉGES állatok körében), csak NEVELETLEN!" :DDD

Egy biztos: a kutyával mindenképpen foglalkozni kell, s kiderül, mire alkalmas, mire nem.
Azt láttam a REX sorozatban is, hogy nem fogadnak el akárkit társnak, s nem fogadnak szót sem akárkinek.
Bizony, egy kutya igen rafinált tud lenni, és ezt nehéz kinevelni belőle, hisz gyakran ez a létfenntartással függ náluk össze, pl. élelmes élelem szerzés... (REX parizeres csaszi zsömléje ;o)

Én azt gondoltam, hogy a "szimat kutyák" kiképzése a nehezebb, de úgy látom az írásodból, hogy a vakvezetőké még nehezebb.
Viszont én ezeket az állatokat nagyon nagyra tudom becsülni, mert ilyen karitatív tevékenységre bizony - ne rójatok meg ezért! - szerintem emberből is kevés van, aki képes.
Elsősorban a türelemhiánya miatt, gondolom én.

A kórházban megtapasztatam azt, hogy milyen nehéz dolga van a gyógytornászoknak is.
Mikor engem is (ki hitte volna, én biztosan nem!) ÚJRA meg kellett tanítani járni kb. 10 napos fekvés után, bizony, félve keltem ki az ágyból, és félve ültem le még a szélére is... Aztán jött a felállás, majd a séta guruló járókerettel... Bennem volt a félsz rendesen!:'(
Szerencsémre a gyógytornász, bár fiatal még, de jól képzett és tapasztalt volt, nem adta fel, s egy hét alatt úgy felhozott, hogy álló járókeret NÉLKÜL, önállóan is ki tudtam menni a toilettre.
Egy dolog ment nehezen: A wc-ről való felállás! Ez eleinte csak segítséggel ment, mert kiderült, túl mélyen volt a kagyló. De mikor hoztak egy magasítót (nem is tudtam hogy ilyen is létezik!), már a felállás is sikerült. Itthonra is vett a nevelt fiam, de már egy hónapja az sem kell.
Az enyém ilyen:
B-4013 WC magasító - Gyógyászati segédeszközök, orvos diagno
Nagyon jó szolgálatot tett, elsősorban önbizalmat adott!:)))
Azóta visszakerült a dobozába, remélem, nem lesz rá szükségem, de ha mégis, itt van, s ez megnyugtató...

Önállóan mentem már az első héten a közeli bevásárló központba, csak a hazafelé utak már igen fárasztók azóta is. Mert az ízületeim (csípőforgók) fájnak, és hamar elfáradok, gyakran meg kell hazafelé állnom.
Ma voltam a reumatológusnál, kaptam szurit, fájdalomcsillapítót, és reuma kenőcsöt, s hamarosan (ha lesz hely) kapok fizikoterápiás kezelést, számítógép csinálja már azt is...

2020. 11. 18. 11:43

Igazad van, a kutyák elsősorban a neveltetésüknél fogva lesznek olyanok, amilyenek, bár vérmérsékleti dolgok is befolyásolják őket, aminek ugye tudatosan nem nagyon tudnak ellenállni, ha nem kapnak jó nevelést.

Vakvezető azonbannagyon kevés kutyából lehet. Van egy másod unokahugom, akinek szüksége van egy vakvezető kutyára, nos tőle tudom, hogy nagyon bonyolult maga a kiválasztás folyamata (melyik kutya lehet alkalmas) és nagyon hosszú a kiképzés is, mégpedig együtt a leendő gazdával. Úgy két évet kell együtt eltölteniük, mielőtt végleg kimondják, hogy mindketten alkalmasak arra, hogy együtt éljenek. Előtte pedig van egy hosszú kiképzés, ahol a kutyus megkapja az alapvető tudnivalókat. 

2020. 11. 17. 16:22

Rég nem írtam ide, hisz sokszor hangoztattam, hogy macska barát vagyok, a kutyák "nyelvén" nem értek, sőt, egy gyerekkori kutyás affér miatt félek is tőlük.
Különösen utálom, amikor megyek az utcán, és minden ok nélkül odaront egy kutya a kapuhoz, és nagy ordibálást rendez, azaz - szerintem - OK NÉLKÜL úgy megugat, hogy majd megsüketülök, az ijedtségemről nem is beszélve!:(((
Holott én tényleg nem csináltam semmit, csak gyanútlanul mentem a ház előtti járdán.

Nos, ennek a "kutya nem szeretem tulajdonságomnak" az ellenére támogatni szoktam egy bizonyos  alapítványt:
Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány-t.
Őket elismerem, hogy nagy segítséget nyújtanak a vak embertársainknak az élhetőbb élethez.
A napokban meglepetésemre a szokásos karácsonyi üres csekk mellé jött egy köszönő evél, és egy OKLEVÉL abból az alkalomból, hogy éppen TÍZ ÉVE nyújtok nekik anyagi támogatást, ezzel járulva hozzá, hogy mennél több vakvezető kutyát tudjanak kiképezni.

Komolyan mondom, könnyeket csalt a szemembe a kuratórium elnökének szívhez szóló sorai! :)))
Az ember érzékszervei közül szerintem legfontosabb a szem, a látás.
Szörnyű elgondolni is, milyen lehet látás nélkül leélni egy életet! Nem látni ezt a gyönyörű világot, a Földünket benépesítő élőlényeket, növényeket, virágokat, na és hát az Univerzum általunk is látható részét.
Ezen meggondolásból döntöttem úgy, mikor az első kérő levelüket tíz éve megkaptam, hogy a kutya az egyetlen olyan állatfajta, amelyik az ember számára sokféle segítséget tud nyújtani, ezért támogatni fogom őket.
Pl. a vakvezetők, vagy az ún. "szimat-kutyák", akik a rendőr nyomozók munkáját hivatottak segíteni. ŐK AZ OKOS KUTYÁK! Ők nem ortályoznak soha ok nélkül, sőt! Tudnak hallgatni, zajmentesen járni (lásd: REX, a filmsorozat nyomozó kutyáját!).
50 éves lett Rex felügyelő sármos gazdája - Már nem ismernéd fel a színészt  - Világsztár | Femina
REX Gedeon Burkharddal

És meggyőződésem, hogy az a sok "neveletlen", kerítéseknél ordibáló kutya nem hibás a viselkedésük miatt, hanem a gazdájuk annál inkább!
Nem is értem, minek az olyan embereknek kutya, akik nem törődnek velük, nem tanítják őket, pedig a gyakorlat azt mutatja, nagyonis taníthatók, az embernek igazi segítő társai tudnak lenni, már ha a hozzá tartozó ember is olyan, amilyennek lennie kell!
Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Nekünk is volt kutyánk, pont ilyen fekete vizsla-keverék.
Sajnos, a férjem is elég hanyag gazgija volt, így egy láncon kellett leélnie a 18 évét!:(((
Én csak etettem, főztem neki, de érteni nem értettem hozzá, csak így utólag tudom, hogy Boni nagyon JÓ KUTYA volt, s ő is alkalmas lett volna bármilyen kiképzésre. 
Pl. sosem bántotta a MI macskáinkat, még azt is megengedte nekik, hogy a vizes tálkájából igyanak. Bezzeg az idegen macskák! Ha a kertünkbe tévedtek, majd széttépte a láncot, úgy akarta őket elzavarni innét! Tudta, hogy azok nem tartoznak ide.

2020. 05. 25. 11:46

Izé... No, úgy próbáld meg, hogy a google-val rákeresel a skype szóra, ott megtalálod azt, hogy ingyenes letöltés, és azt indítsd el. Akkor, ha szerencséd van, a legutolsó verziót tölti le, ami, szintén, ha igaz, még magyar nyelvű is. Sokat nem kérdez, főleg ha van google leveleződ (azaz fiókod).

2020. 05. 22. 13:30

Már próbáltam a frissítésre kattintani a Skype feljött ablakában, de nem történt semmi, illetve valamit kért még, de azt se tudom, hogy mit...
Egyszer ha jön öcsike, majd megkérem, ha már ilyen botor vagyok, hogy elfelejtettem a szervízben!
Mondom, agyban zokni vagyok számítógépileg! :(((
A VACAK meg nem érdekel, ha ilyen vacak!:(((
Tudod, makacs vagyok akkor is, ha nem az áll az érdekemben, sőt! Tudom pedig: Okos enged, szamár szenved!:DDD
De akkor se nem megyek a facéra...


2020. 05. 21. 12:59

Szerintem a Skype rendbe rakása annyit jelent, hogy felmész a netre, ott elindítod a Skype telepítést, és kész... A WhatsApp pedig facebook alapú, úgyhogy gyanítom, először kell hozzá egy Facebook profil, hogy használni tudd. 

2020. 05. 20. 17:26

Igen, másnap már rájött, hogy rosszul írta, és leírta ugyanígy, ahogy Te írtad.
Nekem VACAK marad, mert annak van magyarul is értelme! :DDD
A lányom is mondta, hogy a számítógépen is lehet, ha megfelelő az operációs rendszer hozzá.
Gondolom, ez a 8.1 nem elég...
De mindegy is. Majd próbálkozunk öcsikével a skype-ot rendberakni.
A fene vinné, a szervízben elfeledkeztem róla!:(((