Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó #976
2010. 10. 24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2022. 11. 10. 10:18

Jut eszembe. A gazdája Tóth Tibor főhadnagyként vonult nyugalomba. 11 éven keresztül voltak együtt szolgálatban. Kántor a végén aknára lépett és el kellett altatni...

2022. 11. 10. 10:13

Hát az állatkitömőket nem nagyon értem én se. Ha mondjuk tudományos célból történik (bemutatni az érdeklődőknek, hogy néz ki az illető jószág) azt még megértem, de hobbiból? No de hát kinek mi a hobbija.. 

2022. 11. 09. 16:18

Jaj, ne is emlegesd azt a kitömést!
Volt egy baráti körünk fiatal korunkban (ez a családiház telep valaha csupa ifjú házasokból állt pici gyerkőcökkel, de az IDŐ ugyebár elment felette...), és az egyik apuka hobbija állatkitömés volt.
Folyton azzal szekált, hogy a cirmos macskám épp MOST van abban a korban, amikor még éppen jó kitömni, mert formás az alakja, és csodaszép a gereznája, dús és fényes a szőrzete!
- Eriggy a fenébe! - mondtam neki. - NINCS MACSKATÖMÉS, stimt?!:P

Egyébként tousé!:)
Valóban Kántor volt a neve.

2022. 11. 07. 11:49

Kántor, ugyan ki más? Szegényke még ki is van tömve... 

2022. 11. 07. 11:48

Ajvé! A lakodalmi evészetek és ivászatok... Hajaj... Én még ettem kemencében sütött túrós rétest (a többit azért nem, mert a káposztásat, meg a krumplisat ki nem álhattam). Bár az is igaz, meg kell hagyni, hogy ez igen sokba került a két félnek egyaránt. Na pláne mikor már beindult a verseny (mert úgy a hetvenes évekig mintha nem lett volna), hogy ki tud drágábbat, nagyobb zenekart, nagyobb hacacárét... Mert eladdig csak volt a banda, meg sátor, meg a szokott kaják, de bőven... (no meg torták dögivel, mert azt mindenki vitt, még a kutyák is tortát ettek... 😉  Mondjuk még az is megrendítette néhány család anyagi alapjait...

2022. 11. 05. 21:16

Mi volt a neve a leghíresebb magyar rendőrkutyának, "akiről" könyv  és film is készült?
Kutyahősök - Kántor, a magyar rendőrség legendás négylábú nyomozója -  Kutyabarát életmód magazin - Együtt mindenhová

2022. 11. 05. 21:13

Ész megáll! Kínában klónoztak egy rendőrkutyát, hogy felgyorsítsák a  kiképzést | nuus.hu
Kínában klónoztak egy rendőrkuyát, hogy felgyorsítsák a kiképzést.

2022. 11. 05. 21:04

És egy kifejlett, kiképzett nagy maffancs hegyimentő kutya az elmaradhatatlan rumos hordóval:
Falikép Bernáthegyi Kutya Alpok Svájc Vászonkép, 120x80 cm - eMAG.hu

Én macskapárti vagyok, de őket igen nagyra becsülöm!:)))

2022. 11. 05. 20:59

Bernathegyi - hirdetes.ro - Ingyenes apróhirdetések, új és használt  termékek Erdélyben
Bernáthegyi kutyakölykök

2022. 11. 05. 20:56

Vissza a kutyákhoz:

Idézetek/bölcsességek/gondolatok: Neked és Mindenkinek

2022. 11. 04. 0:52

Így igaz, ahogy írod, kedves Dmolnár!
Én tovább szövöm az emlékezés fonalát:

Azok voltak ám a hangulatos falusi lagzik, bizony, akkor valóban volt húsféle is bőven, de a mi falunkban nem másnapra tartogatták, hanem a lakodalmas ház előtti hozzánk hasonló szájtátó gyerkőcöket vendégelték meg vele!
Hurka, kolbász, sült húsok... Borjú, bárány pörkölt... Hmmmm. Nyam, nyam! Azok a hájas kalácsok!:)))
Még most is a számban van a finom házi szilvalekvárral töltött hájas kalács íze!:))) 
Én nem szerettem a porcukrosat, tojás sárgájával megkentet választottam.
Volt bőven minden, nem sajnálták tőlünk a "menyasszony máját"! Mert így nevezték arrafelé az efféle kóstolókat.
A városi, középosztálybeli gyermekek élete a 19-20. század fordulóján

Hamisítatlan falusi lagzi manapság

Hamisítatlan falusi lagzi manapság
Finom sülthusik

Lagzis barack, hólabda, őzgerinc – Vidéki lakodalmak asztaláról nem  hiányozhatnak ezek a sütemények - Gasztro | Sóbors
Lakodalmas sütik

Magyar lakodalmas ételek

Hájas kifli Klaudiától | Nosalty
Az a bizonyos szilvalekváros hájas kalács! :)
Erre tartogatták hűvös helyen (pince, hátsó kamra) a disznó háját, vaj bizony nem volt, csak tortakrémben.
De szinte minden volt, mi szemszájnak ingere!:)
Ilyenkor nem volt szinte senki "szegény".

A két egyesülő család rokonsága összehordta az ételekhez a hozzávalókat, kinek mije volt, azt vitt előző héten. Tyúkot, tojást, zacskó lisztet cukrot...
Csigacsinálás is volt a tyúkhúslevesbe, olyanon én is részt vettem. Még most is megvan az imakönyv formájú kis fa csigacsinálóm.
De szép is volt, ahogy az asszonyok közben népdalokat danoltak!:)))
Nekem fogalmam sem volt, milyen értéket hallottam, hogy ezek a nótázások igazi népdalok voltak!!!
Jobban kellett volna rájuk figyelnem, de akkor még 5-6 évesen nem tudhattam, hogy zenetanár leszek majd valamikor!:)
A csigacsinálás hagyománya Bodrogközben | Felvidék.ma

2022. 11. 03. 13:26

Hát bizony, az apai nagyapámék módos gazdáknak számítottak, de bizony se marha, se disznóhúst nem ettek mondjuk aratáskor, vagy nyáron, tavasszal, vagy ősszel. Mert disznót télen vágtak, igaz akkor két böhöm nagy jószágot felül a két mázsán (nem mangalicák voltak), de a hús vagy kolbásznak ment, vagy füstre és egy része meg lesütve és eltéve zsírban. Friss hús a csirke, kacsa, liba volt. No meg aratáskor és szüretkor egy-egy birka (nem bárány, hanem fiatal, de felnőtt jószág), abból volt a birkapörkölt. Több napra persze. Marhahús meg sátoros ünnepeken se, hanem esetleg borjú (ha nagyon meg akarták mutatni a világnak) lagzira... Bezony. 

2022. 11. 03. 13:20

Kedves Holdfény!

Nem kell aggódni, rossz pénz nem vész el.  

Amúgy mérhetetlenül el voltam foglalva. Így azután, akartam, vagy se, de este, mikor hazaértem, már se erőm, se kedvem nem volt bekapcsolni a gépet. 

A mangalica kismalacok meg valóban így néznek ki.

2022. 11. 02. 18:52

2022. 11. 02. 10:50

Kedves Dmolnr!
IGen, ez így volt, ahogy írod. A magyar parasztság azért HÍZLALT mangalicát, mert az közismerten ZSÍRSERTÉS volt, és nekik zsírra volt szükségük, mert valóban egész évre valót meg kellett termelniök a főzéskez, stéshez is. Olajat szinte sosem lehetett kapni, főleg nálunk nem, azt mondták a teleplésnre, hogy "önellátó", vagyis a hentesnél nem lehetett kapni semmit, nem is tudom, miért volt egyáltalán nyitva, hisz a heti három napon lévő piacokon vettk, amit mi magunk nem tudtunk megtermelni.
Tyúkudvar minden háznál volt, és így tojás is, meg ha volt kotlós tyúkunk, akkor keltetett anyám, amikből először rántani való csirke lett, amely ha jobban megnőtt, már csak csirkepörköltnek volt jó. Azt is nagyon szerette a család galuskával, fejes salátával, általában kettőt vágtunk le egy vasárnap, hogy hárman gyerekek ne vesszünk a combokon, szárnyakon össze. Apánké volt a mellehúsa, mert ő szerette, mink meg nem!:(((
Marhahús? Húúú, az nagy luxus volt akkoriban...
Hamarabb lehetett a piacon vadat, halat kapni. Én a vadkacsát nem szerettem. Viszont kedvencem mindmáig a harcsa és a ponty.
Anyám isteni halászlét tudott főzni.
Utána túróscsuszát csinált kézzel gyúrtat, tépettet, mangalica szalonnából sütött töpörtyűvel, házi tejföllel, a szomszédból hordtuk a tehéntejet, mi kecsketejen nőttünk fel.
Zsírban lesütve az oldalast sütötte anyám, meg kolbászt karikába rakva, nyáron zöldbabfőzelékkel "rájártunk".

SÜLTKOLBÁSZ: 100°C-on és felette | Food & Wine

A hurka még a télen elfogyott, de jobb is, mert hűtőgép még nem volt senkinek falun.

2022. 11. 02. 17:45

Jajjj, de jóóó, hogy megvagyol, kedves Dmolnár!:)
Már össze-vissza izgultuk itt magunkat, hogy "vajon mőre muzsikáltatod magad"?!
A fő, hogy megvagy!:)))

Egyébként igazad van, én is nézdegéltem ezeket az egyszínű malackákat, hogy nagyon gyanúsak nekem...
Bár mintha gyerekkoromban ún. "választási kismalacként" azok se voltak csíkosak már, amiket keresztfatertól kaptunk... A vadak biztosan tudom, hogy csíkosak, de hát a mangalica a vad fajtából keletkezett valamikor... Gondolom én, a háziasítás előtt.
Íme az IGAZI mangalica kisgyesznók:
Magyar mangalica: vélemények + fényképek

2022. 11. 02. 10:52

Kedves Holdfény!

Hát, ami képen lévő nagyobb jószágot illeti, arról még csak elhiszem, hogy mangalica, de a kicsik... A mangalica malacok csíkosak, mint a vadmalacok, ezek meg nem igazán, ahogy elnézem... 

2022. 11. 02. 10:50

Kedves Jadzia!

Dehogy voltak egészségesebbek... A születéskor várható élettartam úgy ötven év volt, és bizony sok "anyóka" akiket még gyermekkoromban láttam se volt több ötvenöt, hatvannál... Ami meg a Holdfény által emlegetett zsíros étkezést illeti, az tényleg zsíros volt, de a sok hús az inkább csak a módosabb családoknál volt elérhető (a nagyon módosaknál), mert a többinél a "hús" az maximum csirke volt, meg, ha tudtak disznót vágni, akkor némi szalonna, füstölt sonka és kolbász. No meg, ha el tudtak tenni zsírban sült húst, zsírba ágyazva.. A sok zsír pedig abból adódott, hogy a disznónak sok zsírja kellett, hogy legyen, mert azzal főztek, mást nem ismertek...

2022. 10. 22. 0:25

Igen, Jadzia, a falusi emberek régen sok alkalommal használták a házipálinkát gyógyszernek.
Én csak arra emlékszem, mikor karácsony felé disznóöléskor hajnalban ember, asszony megivott egy kupica pálinkát, és csak azután kezdtek a "véres" munkához.
Mi gyerekek meg arra gondoltunk, a disznónak is kellett volna adni, hogy elkábuljon szegény...
Diafilm

Hát hogy a régi öregek egészségesebbek lettek volna, mint a maiak, azt nehezen hiszem, mert a zsíros ételektől (sonka, kolbász, töltött káposzta csülkösen, stb.) bizony sokan "gutaütésben" hunytak el, a nagyszüleim is...
Érdekes módon most meg a zsírsertés MANGALICA reneszánsza van!:DDD
Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar mangalica importját

2022. 10. 22. 0:10

Nem birom tényleg, még a szagától is irtózom!
Lehet, azért, mert a likőrt viszont szerettem tini koromban, húsvétra főzött anyám a locsoló fiúknak, de egyszer nem kaptunk a patikában hozzá 90%-os tisztaszeszt, amit természetesen erősen hígítva tett bele, de így anyám házi pálinkát tett bele, és az valami rettenetes volt az ízaromákkal elegyítve!:(((

Viszont a kamillateának nagy hódolója vagyok! Hiszek a gyógyerejében!
Tapasztalatom szerint a gyomor problémákra az egyik legjobb, csak nem mindegy, hogyan!!!
Melegen és jó cukrosan hashajtó, langyosan és keserűen hasfogó.
Valamint jó a megfázásra és torokfájásra is.
Viszont vigyázni kell vele, bőrpírra nem alkamas, mert szárítja a bőrt.
A mostani párom utálja, nem akarta meginni, de magától csak nem múlt el a hasmarsa, így megitattam vele, és meggyógyította! Még ő is elismerte a gyógyhatását!:))

A legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk a kamilla - Egészségtér


jadzia

2022. 10. 21. 19:56

igen ez így volt falusi háziorvos   koromban minden reggel nőnek férfinak lecsúszott egy kupica és utána mentek ki a földekre. És vasárnap ebéd előtt is Egészségesebbek voltak  a régi vidéki öregek mint a mostaniak