Macska topik

Macska topik

2010. 10. 24. 13:28

Közkívánatra:)

2021. 02. 16. 16:10

Nemcsak az emberek "furcsák" (lásd: Exupery: Kis herceg - tapasztalat a különféle emberi viselkedésekről-t!), hanem bizony gyakran a MACSKÁK is.
No igen, A MACSKÁK TERMÉSZETRAJZA!:DDD

Itt egy rájuk nagyon jellemző videó a Frakk-sorozatból:
https://www.youtube.com/watch?v=sz7-so38ies
Éji zene - I. évad, 2. epizód 1971.
Képtalálatok a következőre: frakk - éji zene
Szinkron hangok:

Főszereplők:
Frakk: Szabó Gyula Lukrécia: Schubert Éva Szerénke: Váradi Hédi Károly bácsi: Rajz János (az első két évadban) / Suka Sándor  Irma néni: Pártos Erzsi

Bővebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Frakk,_a_macsk%C3%A1k_r%C3%A9me

......................

És lenne egy kérdésem is a macsekokkal kapcsolatban:

Meg tudná valaki mondani, vajon MIÉRT hagynak meg a tányérkájukban minden evéskor EGYETLEN falatot?!:(((
És "TERMÉSZETESEN" azt már később sem hajlandók megenni!
Tehát?... MIÉÉÉRT?!!!

2020. 12. 14. 13:07

Hát igen, vannak dolgok, amik már nem nagyon mennek (bár én egyelőre alig érzem). Nincs hát más, mint csendesen lemondani róluk.

2020. 12. 12. 10:13

Örülök, hogy ebben a témában egyet értünk.
Ha valaki, én tényleg nagyon szerettem, és szeretem is a macskát, mint házikedvencet (a kutyát nem, azt végérvényesen elutasítom, ezt sohasem tagadtam, a lakásban bentlétét legalábbis nem tolerálom, meg az ajnározást), de ami sok, az SOKK, ez a - tényleg nagyok OKOS! - macsek megtanított arra, hogy "Nem kell mindig kaviár"! - essék is bárhogy.
Ha nem akarok bajt magamnak, le kell mondanom róla, mert ami ment fiatalon, idősen már FIZIKAILAG nem megyen, PONT!
Muszáj mérlegelni.
Frakk a Macskák Réme – A Gyűjtemény Rajzfilm, Gyerekfilm - GyerekTV.com

2020. 12. 09. 20:35

Küzdeni nem érdemes. Mert annak csak baj lesz a vége. Ha megy nélküle, az jó, de ha már csak kínlódás nélküle, akkor nincs mást tenni. Amúgy egy kiscica valóban kihívás, pláne egy olyan párral, mint a tied. Pedig hát pedig... már írtam, egy kutya, vagy macska ideális terápiás "eszköz" a lelki nyavalyákra.

2020. 12. 08. 22:33

Tudom, mire való az éjjeli (2 ágú velencei falikaros csillár, a plafonról lógó csillár testvére, az ágy feletti olvasó) lámpa, használom is, de az nem világítja be az egész lakást, no meg ha nem vagyok egyedül, heves tiltakozást kell átélnem!:(((
Így marad a hálóban világító óra derengő fénye, majd a bútorokon való tapogatózás a nappaliban, aztán az előszobába érve jöhet egy villany valamelyik mellékhelyiségben, s a sompolygás, HOL A MACSKA?!:(((

Amúgy rohadtul igazad van, nem lehet kellemes széklábba rúgni, de szerencsére nálunk ez még nem fordult elő, s remélem, nem is fog.
Amúgy az is stimmel, hogy érthetetlen a házi kedvencek gyűlölete egyes embertársaink esetében, valóban úgy van szerintem is, ahogy leírtad az ÖSSZES jellemzőiket!:'(

Mindenesetre én már ezt írtam, de tényleg NEM szeretnék újabb kismacskát. Annyi bajom van az ízületeimmel, semmiképpen nem tudom vállalni egy apró fürge kis állat utáni futkosást, már csak azért sem, mert rég nem tudok futni, jelenleg menni is nehéz.
Ma is alig tudtam hazavánszorogni a fizikoterápiáról... Már arra gondoltam, nem lehetséges-e, hogy nem javult, inkább rosszabb lett a kezeléstől a jobb forgóm működése?!:(((
A doktornő felírt egy járó botot, kihozom, de szeretném, ha nem lenne rá szükség, legalábbis még jó ideig nem... Még küzdök ellene, de gyakran meg kell állnom út közben.

2020. 12. 08. 12:25

A kutya hűséges és nem a szó szoros értelmében szolga. Mert nem azért szolgál, hogy neki jó legyen. Erre sok példa van, például a hajléktalanok kutyái. A kutya, mint falkavezért, követi a gazdáját és erőfeszítéseket tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak. No meg általában szereti is a gazdáját (már ha az normális). Ettől függetlenül a kutya értelmi képességei szerintem közel azonosak, ha nem magasabbak, a macskáénál, csak más alaphelyzetből kiindulva. 

Hogy őszinte legyek, el sem tudom képzelni a "macskagyűlölők" lelkivilágát. MI a bajuk vele? Hogy néha útban van, vagy hogy a helyemre telepszik? No és, odébb lehet tenni. A sötétben való kimászkálás meg nem egészséges, mert ha az ember rúgott már bele véletlenül széklábba, vagy az ágy lábába (és még lehetne sorolni), akkor tudja, hogy ez nem akkora élvezet... Erre való az éjjeli (olvasó) lámpa, amit ha az embernek fel kell kelnie, csak felkattint és kész. 

Szerintem a macska gyűlölők egészen egyszerűen rosszul nevelt emberek, akik a kutyával is kutyául bánnának, meg mindenki mással, aki nem az ő szolgájuk, vagy milyük... Mellé nagyon nagy egoval... 

2020. 12. 08. 0:32

Kedves Dmolnár!
Ismerem ezt a Kipling mesét én is, de olvastam egy képregényben (asszem, egy FÜLES évkönyvben) a rövidebb változatát is.
Ami engem bosszant, az a végén lévő rész, valóban így van, azaz választ kapunk benne arra a kérdésre is, miért ellensége a férfi és a kutya a macskának.
Ennek dacára a macska mégis a függetlenséget választotta, s nem alkuszik, tartja magát a magányossághoz, az önállósághoz.
Elhoztam a mese linkjét, mert nagon hosszú, de aki még nem olvasta, innen elolvashatja:
https://mek.oszk.hu/13400/13492/html/#1
RUDYARD KIPLING: GYERMEKMESÉK
1. A MAGÁNYOSAN SÉTÁLÓ MACSKA
The Cat that Walked by Himself Postcard

Csakhogy vannak ám macskabarát férfiak is bőven, de sajnos én nem vagyok ilyen szerencsés, mert nálunk örök konfliktus a MACSKA!:(((
(Csak zárjelben jegyzem meg, macskagyűlölő nőket is ismertem, ismerek!)

A férjem is mesélte, hogy legény korában még a falhoz is vágott egyet, mert megdézsmálta a rggelijét az asztalon. Azért idővel megszokta őket, főleg, mikor a kislányunk a macsekkal akart aludni... Különösen akkor, ha beteg volt, s a macska tudta ezt, és bár sok felnőtt megbotránkozott ezen, de mi engedtük  cicát vele aludni, és hamar meg is gyógyult a gyerek. Az egyenletes cica dorombolás megnyugtatta őt, és sokat aludt, így gyorsan gyógyult.

Olvastam valahol, hogy azok a gyerekek, akik macskával, kutyával nőnek fel gyerekkorukban, felnőtt korukra kevesebben lesznek allergiások.

A mostani párom meg azért dühöng, hogy ez a mostani kb. 10 éves nőstény cica örökké költözik a lakásban, a legképtelenebb helyekre fekszik, uralomba vesz mindent, s legtöbbször útban van, pedig annyi jó hely lenne neki, ahol elférhetne, meleg, puha helyek, ahol nem lenne útban senkinek, de ő csak azért is oda fekszik a szőnyegre, ahol pl. mi közlekedünk éjjel az illemhelyre a sötétben, de hogy ne lépjün rá, valahol égve kell hagyni a villanyt, hogy lássuk, őkelmének éppen ma éjjel hová méltóztatott legömbölyödni aludni, a lábacskáit jól kinyújtva persze! Lehet, hogy a szomszédságban hasonló okból sérülhetett le, bizonyára megküldte valaki a hátsó lábánál fogva!:(((
Mikor lesérült, bent altattam, bebújt egy nagy papírdobozba, amiben reklámújságok voltak, de mióta meggyógyult, ismét elkezdte a vándorlást.
Most, hogy hidegek vannak, bent alszik. Jó időben már - elejét veendő az örökös vitának - kint alszik a szabad ég alatt,  csoda tudja, hová bújik el, mert a kinti kamrában hiába csináltunk helyet neki, oda bejárnak a szomszéd kandúrok, és képzelheted, milyen kandúr szagot csináltak odabent!!!
Így oda a MI cicáink be se mentek soha, ez sem.
Jelenleg ITT tartunk, és még messze a tavasz, mikor újra kint alhat.

Addig marad a villany és a vita a macska miatt!:(((
Nem tudok irritálóbb mondatot, mint hogy:
"A macska többet ér, mint éééén?!
Huhhhhh!!!:(((
Mit mondhatok erre? 
"Az alma ugye, jó volt?!"
Vajon mit láthattak ezek az állatok? – tudnivalók
- Mit vétettem? Most SZEMMÉ váltam, s eltátottam a szám is a csodálkozástól...
Én úgy tudtam ITT minden az enyém! :((("


2020. 12. 07. 23:30

Igen, így van, ahogy írod Napfény, a macska intelligens, okos, de NEM SZOLGALÉLEK, azaz nem alattvaló, inkább királyi. Nem véletlenül az oroszlán az állatok irálya, és mondjuk, nem egy kojot!:DDD
A macskának ELVEI vannak, pl. az ennivaló terén is, inkább sztrájkol, és nem eszik, ha olyan étket kap, amit nem szeret. Inkább éhezik.
Bár ilyesmit tapasztaltam már kutyánál is. Mikor megfőztem neki a csirkenyakakat tésztával, még az ínyét is felhúzta, hogy nem érjen a tésztához, és úgy húzkodta ki a lábasából a csirkenyakakat.
Majd megölt a méreg, mikor aztán a csak tésztát tartalmazó lábasnak megfogta a fülét a fogával, és a tartalmát kiborított a földre, aztán széttaposta!:((


2020. 12. 07. 12:00

Napfénynek van igencsak igaza szerintem. A macska (még a vadmacska is) önálló egyéniség és nem nagyon kedveli a társaságot. Erről szól Kipling "A magányosan járó macska" című kis meséje is, ragyogóan okos és szép rajzfilm is készült belőle. Szóval a macsekok gyorsan megértenek mindent és persze tudják, hogy ha bajt csináltak (főleg persze az érzelmi "kisugárzásokat" fogják), de hogy szégyenkeznének? Életem során elég macsekunk volt, de egyik sem szégyenkezett, mint ahogy például a kutyusok tudnak. Nem, eliszkolni, elbújni igen, de szégyenkezni? Nem erre vannak "szabva".

2020. 12. 06. 11:47

Kedves Holdfény!

Igen, a macska abszolút tudatában van annak, amit tesz, hisz empatikus, intelligens lény. Természetesen minden macska egy egyéni személyiség és vannak köztük "okosabb", "rafináltabb" és "butuskàbb" egyedek ;-) Lásd Lukrécia és Szerénke, Bálint Ágnes két macskahőse a "Frakk a macskák réme" sorozatból. A cicusokat sok mindenre meg lehet tanítani, például hogy ne menjenek az asztalra, ne támadják meg a kanári madarat a kalitkában, mert ő is a család kedvence, de mindezek ellenére ösztöneik szerint Vadászok és azok is maradnak. A kutyák generációkon keresztül úgy lettek tenyésztve, hogy az ember, a gazdi az Isten, őt kell szolgálni, neki kell a kedvében járni. A kutya tetszeni akar a gazdájának, mert falka állat és szüksége van egy falkavezérre, ami szerepet a gazdája tölt be. A macska teljesen más. Nem "akar" tetszeni a gazdinak, gazdi örüljön neki, hogy őfelsége kegyeskedik nála és vele élni. Ha gazdi nem teremt kellemes körülményeket, odébbállhat és keres magának új gazdit, új otthont. Független! Ezért ugyan megtanulja bizonyos fokig az együttélés szabályait, de ha megszegi (és általában pontosan tudja, mikor szegi meg!),  akkor menekül, mert büntetésre számíthat, de lelkiismeret-furdalása nincs emiatt. Mert nem akar tetszeni, nem így van "megteremtve". Ne értsük félre, természetesen nagyon tud a macska szeretni és vonzódni a gazdáihoz! De ezt szabad akaratából teszi abban a tudatban, hogy bármikor odébb tud állni, ha nem bánnak jól vele. Nincs benne félelem attól, hogy esetleg kiteszik a szűrét és éhenhalhat. Szerintem valahogy ez így lehet. :-) 

2020. 12. 06. 1:04

Bűnbánó macskák?!:DDD

Rengeteg képet lehet látni a neten bűnbánatos pofát vágó kutyákról, de ilyen macskát alig találni!
Már lemondtam róla, mikor sikerült rátalálnom erre a képre:
Bűnbánó macskák, akiknek azonnal megbocsátanál | nlc

És még ezt is a cikkben:
Bűnbánó macskák, akiknek azonnal megbocsátanál | nlc
Bár ez gyanús, nagyon gyanús, esetleg nem így alszik-e ez a cica, és nem bűnbánatot gyakorol, mert elképpesztő pózokat tudnak felvenni alvás közben...

Itt olvastam, a bloggertől:
"El nem tudom képzelni, a fotósok hogyan találták meg ezeket a bűnbánatban önostorozó macskákat. Az én macskáim akkor sem szánják-bánják bűneiket, ha valami eget rengető rosszaságot követtek el."

Nos, az enyémek sem, pedig nálunk se szeri, se száma nem volt életem folyamán a velünk élő mcskáknak.
De hogy bármit is, amit elkövettek, megbánták volna, olyanra bizony nem emlékszem.
Vajon MIÉRT NEM?

Pedig tudjuk, hogy a macska nagyon OKOS állat, mondhatni, ravaszkodásra is hajlamos.
Akkor miért nincs tudatában a tetteinek?
Illetve van, mert a disznóság elkövetése után azonnal rohan az ajtóhoz, hogy ki akar menni.

Szerintetek hogy-é van ez?...


jadzia

2020. 11. 26. 10:19

Az Otto Quelle jó katalógusok voltak  mi is sok mident rendeltünk belőle helyette most van a bonprix webáruház én azzal is meg vagyok elégedve...

2020. 11. 25. 18:25

Ez a beültetett pótalkatrész szerencse kérdése, ki mit fog ki, illetve mennyire alkalmas az ember egy protézis beültetésére. Ebben is vannak jó és kevésbé jó protézist készítők.
Nekem pl. két felső műfogsorom van, a másodikat tartaléknak csináltattam, és kiderült, mind kinézetileg, mind használhatóság szempontjából a második a jobb, ezért azt használom, és a régebbi (amit más technikus készített!) lett a tartalék.
Ez így lehet a csípőprotézisek esetében is, csak sajnos azt nem lehet olyan könnyen átcserélni, mint a műfogsort!:(((

2020. 11. 25. 18:19

Régebben voltak ugyebár a katalógusok (OTTO, QUELLE), ezekből nagyok sok cuccot vettem, remekül felruháztam belőlük magam nyugdíjas éveimre előre. Még most is ezeket hordom, és igen tartósak, jó a minőségük és a méretük is, mert egy körte alkatnak pl. nem jó a típus méret, felsőrészt egy számmal kisebbet kell venni, mint alsót, és ezekből a katalógusokból ezt is lehetett. Aztán jött az online vásárlás, amit évek óta űzök, de pl. csak a bookline-on keresztül szoktam könyvet vásárolni, azonban kp. fizetek a futárnak, amikor kihozzák, így rögzítettem annó, s maradtam is ennél.
Szükségem is lett rá, hogy az interneten vegyem a könyveket, mert szombaton zárt be Dorogon az utolsó könyvesbolt, így vége a helyben való szemecskézésnek, pedig ott is volt kedvezmény kártyám, bár kevesebb, mint a bukin.
Azonban olyan mindennapi szükségletre veendő árúkat (élelmiszerek, kenyérre való felvágottak, szalonnák, zöldségestől zöldség, gyümölcs, stb.), különösen a húst szeretem SZEMÉLYESEN látni, mielőtt megveszem.
Ezért ódzkodom az ilyesféle vásárlástól.
A nagyon cepelős dolgokat (ásványvíz, tej, liszt) meg elhozza a szomszéd autós fiatalember kb. 1-2 havonta, ha megkérem.

Csak akkor leszek bajban, ha teljesen leroggyanok, és hosszabb ideig kórházba kerülnék, de EZT (bevallom) nem szeretném már megérni!:(((
Okulásul a múltkor is tudtam, mi vár rám itthon a lakásban, mikor hazajövök a kórházból, és úgy is lett!:(((

2020. 11. 23. 11:03

Hát nem tudom, most elbizonytalanodtam, mert eddig nekem két ismerősöm volt és nagyon jól érezték magukat a műtét után. Újra tudtak menni, még kirándulni is. De ezek szerint ez se annyira biztos... Egye meg a fene (bár nekem nincs rá szükségem, ne is legyen)

2020. 11. 23. 11:00

Eldobom az agyam... Minek okos telefon az online vásárláshoz? Hát ott a számítógép. Megnézed, ki vállal kiszállítást a körzetedbe (városodba) és kiválasztod a legmegfelelőbbet (Kifli.hu, vagy a Tesco, vagy az Auschan, meg mit tudom én még kik). Megrendeled, kiviszik, fizetsz kártyával, oszt jónapot. Ha én egész nap itthon lennék és nem kéne mászkálnom, már régen ezt csinálnám...

jadzia

2020. 11. 21. 17:16

holdféní sokan Így vagyunk én is alig tudok sokat menni mert a derekam fáj, pár lépés utánmár zt nézem hül lehet leülnu pihenni Műtétbe szintén nem mennék vele ésa fene tudja utána milyen lenne hiszen sok beteg van aki ugyanúgy kínlódik a panaszaival utána..... inkább otthoni gyógytorna ami hat.. you tube tele van gyógytornászok videőival azt érdemes nézni.

azért nagyobb utakra kísérő nélkül ne vállalkozz megterhelő főleg így a kórház után....

én szeretek interneten vásárolni a karantén tavasszal rá is kényszerített de könyveket dvd filmeket ruhákat ott rendelek és házhoz jön minden..a nagy áruházaknak van internetes szolgálata ahol beteszed a vitruális kosárba amit vennél és ők kiazállítják házhoz ....ezt érdemes lenne főleg nagyobb bevásárlásnál meggondolni

2020. 11. 18. 17:36

No igen, arra...
De valahogy nem akaródzik a szomszédasszony sorsára jutni, akinek a jobboldalon már az van, de olyan, hogy ne fájt volna neki egyáltalán, olyan soha nem volt!:(((
Rehabon, meg mindenfélén volt már, mégis folyton sír.
Tudod, az ember nem szívesen vágatja magát, én legalábbis szeretném megúszni, az ún. "gátvágáson" kívül eddig szike nem járt bennem, s szeretném, ha ez ÍGY is maradna.
Továbbá vannak ügyek, amiket az ember személyesen kell, hogy intézzen, pl. bank ügyek, kártyával fizetés. 
Én már alig tartok itthon készpénzt, s neheztelek azokra a kis boltosokra, akik nem fogadnak el kártyát!:P
Nekem nincs okos telefonom, amivel lehetne online vásárolni, mert nemcsak drága, de NEM IS ÉRTEK HOZZÁ! 
Brrrr! A csihari kitör még a gondolatától is!:(((
Tudod, utálom a VÁLTOZÁST, de nem vagyok "maradi", csak konzervatív.

2020. 11. 18. 11:20

Hát, ha valamelyik forgód akadályoz a mozgásban, arra van protézis. Az megoldja jó időre a gondokat. Ha meg egyéb probléma van (fáradás, légszomj és társai) hát az már nagyjából marad úgy, ahogy van. Akkor bizony fel kell adni a kőrutakat, de lehet, még a távolabbi boltba járást is. Hacsak valaki nem vállalja a vásáréást helyetted (mondjuk hétvégén).

2020. 11. 17. 13:42

Ez valóban így van.
Azonban az ember egészségi állapota bizony határt szab a boltok otthonunktól való távolsága is, főleg, akinek nincs autója.
Mert mikor még élt a férjem, nem volt ennyiféle üzlet, de mégis bejártunk a kocsinkkal egy bizonyos "kört", mindig tudtuk, hol mit érdemes venni, hol a minőség, hol az ár miatt.
Most?
Örülök, ha a legközelebbi, viszonylag nagy áruházba hetente egyszer el tudok menni a "nyugdíjas mercedesemmel", azaz a banyák bevásárló húzós kocsijával, és a belvárosban lévő spéci zöldségesbe menetelt összekötöm a bankba, vagy a postára, orvoshoz menetellel.
Így is a "kórházi-sztorym" óta a hazafelé utak már sűrű megállásokkal vannak tarkítva, mire sikerül hazacammognom!:(((
EZ VAN!
De még annak is örülök, hogy egyáltalán JÁRNI tudok, mert vannak napok, mikor ez az ELEMI követelmény sem akaródzik menni!:'(
Időjárás függő sajnos, és ezen már orvos nincs, aki segíteni tudna...
/Pedig én életemben sok-sok kocsonyát megettem!.../