Macska topik

Macska topik

2010. 10. 24. 13:28

Közkívánatra:)

jadzia

2021. 04. 29. 9:55

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „"Aza baja világgal, hogya hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel." Bertrand Russell”

jadzia

2021. 04. 29. 9:55

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús lesz, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van......A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!... Mert most ők jönnek... A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek És leöntik vitriollal a szépet. Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget. GONDOLKODÃ Szíven döfik azt, akinek jelleme van." Márai Sándor)”

2021. 04. 28. 18:59

Nasszer....űűűűűű ;o)
Erre a válaszodra én is CSUKLOTTAM egyet...
Már most ember legyen a talpán az az idegen, aki BIZTOSAN tudja, hogy EZ a szó ITT most mit jelent pontosan!:DDD
Csuklottam (hukk!) vagy CSUKLOTTAM (a térdemmel össze...)...
A CSUKOLJ jónak télleg jó, de mint szó, igencsak idétlenül hangzik!:DDD
A nehéz szavakkal foglalkozó írást olvasva igazán nem gondoltam, hogy ennyi ilyen szavunk van, már csak azért sem, mert azt gondolom, azért nem találkozunk velük, mert inkább azt az "elkerülő startégiát" használjuk legtöbben, hogy inkább körülírjuk, mintsem hogy az idétlenül hangzást választanánk.
Hát EZ VAN!

2021. 04. 28. 11:40

Tudom ám... Csukolj! De erre itt egy magyarázat is, mert nem restelltem utána nézni, hát ha rosszul tudom

2021. 04. 27. 20:55

Hát igen...
Léccíííí, ragozd már el (lehetőleg itt az oldalon!) a CSUKLIK igét felszólító módban! ;o(
Naaaa????

Egyébként itt van a kedvenc NYELVÉSZ versem, biztos ismered:
https://www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg
Bencze Imre - Sinkovits Imre: Édes, ékes Apanyelvünk

Kiegészítésül idézek egy hozzászólásból:

 "Azt mondják a hatalmasok,
hogy akinek hat alma sok,
az már elég hatalmas ok,
hogy ne legyen hatalma sok."

2021. 04. 23. 11:51

Hát igen, nem egy egyszerű nyelv a magyar, de más nyelvek is vannak hasonlóan kacifántosak, csak ott éppen esetleg más dolgokat neveznek különféleképpen (nem a jelzős szerkezetekre gondolok, mert az már egy más tészta).

2021. 04. 22. 15:41

Teljesen igazad van, kedves Dmolnár!:)
Fantasztikusan gazdag és VÁLTOZATOS a magyar nyelv, és csak SAJNÁLNI tudom azokat a más nyelvű embereket, akik arra adják a fejüket, hogy megtanuljanak PERFEKTÜL magyarul!
Különösen én nagyra becsülöm azt, akinek ez sikerül, mert sajna nekem NINCS jó nyelvérzékem!:(((
Szerencsés a kislányom, mert ő az én zenei, és az apja nyelvérzékét örökölte, ugyanis ha ez fordítva történt volna (botfül, nyista nyelvérzék!), akkor szegény TOTÁLKÁROS lett volna!:DDD

Egyébként roppantul tetszik nekem a nyelvünkben, hogy pl. a szarvas és az őz más-más elnevezésű a nemeket illetően, pedig sokan még őket magukat is hajlamosak összekeverni!:(((
Zeng, zúg az erdő: itt a szarvasbőgés ideje
Szarvasbőgés szeptember végén, október elején.

Vadgázolás: Ne rántsa el a kormányt, ha kiugrik az őz! | BorsOnline
Őzbak sutával 

 

2021. 04. 22. 10:43

Kedves Holdfény!

Hát nem IS.... Mert a madarak nőivarú egyedeit vagy tojónak hívjuk, vagy tyúknak, persze ez csak a magyar elnevezés. Hülyén is hangzana a nőstény fácán,  a fácán tyúk helyett, vagy a nőstény rigó a rigó tojó helyett. Mert a tyúk, legalábbis az elterjedtebb használatban, azoknak a madaraknak a nőivarú egyedeit illeti, mint a fácán, a fogoly, a fürj, akik a tyúkalakúak rendjébe tartoznak. A többi meg tojó... Persze a hím se egyformán használatos, mert van a kakas, ami ugye szintén a tyúkalakúaknál használatos, van a gácsér, ami a kacsáknál, de van, ahol maradt a hím... Ezért szép a mi nyelvünk, többek között. Maradva az állatvilágban, a szarvasnak bikája van és a nősténye az tehén, ellenben az őznek bakja van és a nősténye az suta.. A hím disznó kan, a nőstény koca... Szóval lehet bogarászni, és ha a szerkesztő meghagy ilyesmit az csak annyit jelent, hogy nincs tisztában a nyelvi dolgokkal, ami ugye szégyen, ha az illető szerkesztő... 

2021. 04. 21. 12:38

Teljesen igazad van!
Valóban a "nőstényeket" TOJÓ-nak hívják, ezt külön kiírta a "Madarak" szócikk szerkesztője.
Lásd: 3. bekezdés: "A nőstényeket tojóknak nevezik."
Mégis hol nősténynek, hol TOJÓ-nak van írva a cikkben.

A "Madárdal" szócikkben is keverc van a DUETT bekezdésben pl.:
"A madárvilágban igen ritka, hogy a nőstények is énekeljenek, ám pár faj esetében mégis találkozhatunk ezzel a jelenséggel. A nőstények valódi duettet énekelnek a hímekkel. Ennek során a két énekes hihetetlen összehangoltságról tesz tanúbizonyságot. Mindkét nem képviselői képesek a teljes énekes előadásra, de legtöbbször inkább a tojó folytatja a hím által megkezdett dallamsort, méghozzá tizedmásodperces pontossággal. Énekük a kapcsolattartás eszközeként funkcionál."

A "nőstények" bekékített szót megnyitva EZT olvashatjuk: "madarak nőstényét nevezik tojónak is."
Tehát IS! De nem feltétlenül, ami azt jelenti számomra, hogy a nőstény is helyes kifejezés lehet eszerint!
Na, mindegy, egy a lényeg: NEM TYÚK! Mert a tyúkoknál CSAK a nőstényt hívjuk TYÚK-nak, a hím az KAKAS, ugye?

Viszont ha tyúkot mondunk, senkinek sem jut más eszébe, csak a baromfiak közül is az a bizonyos TYÚK, azaz amelyik tojja nekünk (frászt nekünk! A tyúkok szerint maguknak tojják kiköltésre!!:DDD) azokat a fincsa tyúktojásokat!:)))

Ami engem még e témában érdekel, az a nyitott, vagy zárt csőrrel való éneklés, ami - gondolom én - a különleges légzőszervrendszerrel és a hangadószerkezettel állhat összefüggésben, mely lehetővé teszi számukra az ún. "kettőslégzést", amely az embereknél is igen jól jönne énekléskor és fúvóshangszereken való játszáskor. Bár igen ritkán előfordul, hogy némelyik ember tud ún. "körlégzést" (nem áll le a légzéssel levegővételkor sem!) produkálni ilyen esetekben, főleg a fuvolisták közt van ilyen.

Syrinx

A madarak gégéjében nem találhatók hangszálak . A madárdalok képzését ehelyett egy speciális szerv, a légcső (trachea) alsó végénél elhelyezkedő alsó gégefő (syrinx) végzi. Az alsó gégefő összetett szerv. Két kamrából épül fel, melyeket a madár egy időben is tud használni, így képesek a madárének kivételesen összetett hangjait létrehozni.

A syrinx gégefői és hörgői elemeket egyaránt tartalmaz. Az utolsó, elkeskenyedő trachea- és felső bronchusgyűrűk között helyezkedik el a külső hanghártya. A két főhörgő középvonalban találkozó belső fala háromszög alakú nyúlványként (pessulus) a syrinx üregébe nyomul. A porcos pessuluson tapad a belső hanghártya, mely félhold alakú redőként bevonja a pessulust.

Énekhang képzése

A hangadásban a syrinxizmok, a háti és hasi légzőizmok, valamint a gégefőt és a csőrt mozgató izmok játszanak szerepet. Kilégzéshez a levegő a redőket rezgésbe hozza, s hang keletkezik. A hang magasságát és színét a hártyák helyzete valamint feszültségének állapota befolyásolja.

................................

Fogalmam sincs, kitől, hol és mikor hallottam arról, hogy az énekes madarakat két csoportba oszthatjuk aszerint, hogy nyitott, vagy zárt csőrrel énekelnek-e:
Csácsogók és nem csácsogók.
Ráadásul a NEM csácsogva éneklő madarakra példát sem tudok hozni, ha csak nem a galambokra gondolok, mert azok burukkolni zárt csőrrel szoktak: Hu-hú-hu-huhu - Vagy ahogy a fészeképítést tanuló mesében van:"Túúúúúdom, túúúúdom, túúúúdom..."

Pedig az illető hozott kis énekes madarak közül is példát, de elfelejtettem, melyek azok....
Két kerti madaras könyvem is van, de erre nem tér ki egyik sem, és a neten sem találtam erre vonatkozóan semmit.

2021. 04. 21. 10:49

Nálunk is énekelnek már a rigók, de már vagy három hete... No meg mindenféle más madarak is, hajnaltól késő estig. Azt azonban a wikipédiás emberke rovására írom, hogy a madaraknál nőstényről ír. Mert tojó van, nőstény nincs. Pedig van, ahol tojót ír, de ezek szerint többen szerkeszthették, mert aki tudja, hogy tojó, az nem ír nőstényt.

2021. 04. 20. 12:54

Panaszkodtam a múltkor, hogy nem fütyülnek a rigóim, de most egy hete kora reggel már énekelnek, mikor hajnali 4-kor megyek ki a slozira pipilni...
https://www.youtube.com/watch?v=Qtg9WSQBN00
Rigó ének
Fekete rigó – Wikipédia

Nem tudom, írtam-e arról, hogy az ilyen tátott csőrrel éneklő madarakat a nép "csácsogó madárnak" hívja. 
Még egy ÚJ stílusú népdal is van erről:
https://www.youtube.com/watch?v=K649bH4xpyk
Madárka, madárka - 

Madárka, madárka!
Csácsogó madárka!
Vidd el a levelem, vidd el a levelem
Szép magyar hazámba.

Ha kérdik ki küldte?
Mondjad, hogy az küldte:
Kinek bánatába, szíve fájdalmába
Meghasad a szíve.

Azok az énekes madarak, amelyek nem nyitott csőrrel énekelnek, nem csácsogók.
Próbáltam ezekre rákeresni, melyek ezek, de sajnos nem sikerült.
Hátha másoknak nagyobb szerencséjük van...
Itt sokat olvashatunk róluk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Madarak#A_kett%C5%91s_l%C3%A9gz%C3%A9s
Madarak

Lásd még: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mad%C3%A1rdal#Rendszertan
Madárdal

Ebből egy fontos részletet idézek:
"A madárvilágban igen ritka, hogy a nőstények is énekeljenek, ám pár faj esetében mégis találkozhatunk ezzel a jelenséggel. A nőstények valódi duettet énekelnek a hímekkel. Ennek során a két énekes hihetetlen összehangoltságról tesz tanúbizonyságot. Mindkét nem képviselői képesek a teljes énekes előadásra, de legtöbbször inkább a tojó folytatja a hím által megkezdett dallamsort, méghozzá tizedmásodperces pontossággal. Énekük a kapcsolattartás eszközeként funkcionál."

2021. 04. 19. 11:15

Csak próbálkozni kell, és előbb utóbb összejön...

2021. 04. 16. 23:49

Na végre, már valami csak sikerült!:)))
 

2021. 04. 16. 11:56

Köszi, itt nagyon szépen látható

2021. 04. 11. 6:57


Kedves Dmolnár!
Ma reggel kerestem egy hsz-edbeni hozzászólásodat, de nem találtam meg, továbbá megint NEM LÁTHATÓ a kétszínű torkolat a Hármas-Körös és a Tisza találkozásánál. Pedig annyira ritka szép és szerintem a természet egyik nem szokványosan csodás látványa, kár  lenne, ha nem lenne látható semmilyen formában!:(((

Index - Mindeközben - Még hogy a Tisza a szőke!

Körösök térkép, vízi túra útvonal, információk

Nekem a Hármas-Körös különösen szívem csücske, hisz ott voltam végig általános iskolás kislány, a gátkanyarulatának tetején jártunk iskolába, ott mentem este zongoraórára, és nem kellett félni a sötétben, BIZTONSÁGOSABB volt az élet, mint mostanság!... (Ugyanis gyakran nem égett a villany sem,  így "takarékoskodtak" a háború utáni években az energiával.) Mi pont a folyó kanyarra merőlegesen odafutó utcában laktunk. Szép idők voltak ezek az 50-es évek végén, nekem legalábbis szép emlék...
Látnivalók | Kunszentmárton város honlapja
A képen a távolban látható a kőgát a kerítéssel, ami gyerekkoromban nem volt iyen szép. Viszont sajnos, mostanság a Köröspart eléggé elvadult!:(((

2021. 03. 31. 20:10

Ma láthatók voltak a képek... Az élet apró örömei...

2021. 03. 31. 0:58

Üdv ITT, Napfény!:)
Nos, valóban nem irígylésre méltók a mai édesanyák emiatt az otthon tanítások miatt (sem!)...
Igen, emlékszem, láttunk egy filmet, ahol egy nagymacska volt a tulajdonában a kényes nőcskének, asszem, Pierre Richard (francia komikus színész)  mászott fel előle a csillárra, akinek rózsaszín lett a haja a felmosóvíztől...
A vadállatot "MICUKÁNAK" hívták, róla neveztük el egy macskánkat...
"Micukááááám, MOST MEGVAGY!" - ezt egy rokongyerek mondta, mikor sikerült neki elcsípnie a macskát, mivel pesti lévén, nem volt macskákhoz szokva, és menekültek előle, ne nyúzza őket!:DDD

2021. 03. 31. 0:50

Hát sajnálom Dmolnár, pedig remek képeket sikerült találnom!:)
Nálam a két színű medrű folyós torkolatok megvannak, a "kosár csipás macska" is, a halak képei hiányoznak, sajnos.
Az imént betettem egy jaguár képet is az eltűnt helyére, szöveget is írtam alá...
Asszem még március vége felé volt, és ez a kép az:
Hol él a jaguár - egy állat, amely egyetlen ugrással képes megölni? -  természet 2021Háááátttt, nem valami bújós "kiscica", az biztos! Egyetlen csapással meg tud ölni!:(((

2021. 03. 30. 19:29

Hát igen, régen elég érdekes szokások voltak az előkelő Urak és Hölgyek köreiben. Valóban tartottak vadállatokat, erről én is olvastam. Medvét is például és díszes trópusi madarakat. Már akkor virágzott a vadállat csempészet 😀 ... vagy akkor esetleg még nem is volt büntetve, ki tudja... Elnézést egyébként a hosszú hallgatásért, ez az állandóan egész család itthon és Home Schooling, Home Office meg "Home Homing" valahogy nagyon időigényes életforma. 

2021. 03. 30. 15:55

Azok a képek se maradtak meg :0(

A gepárd egyébként könnyen szelidíthető és tartották is valamikor egyrészt vadászatra (mint az agarakat nálunk) másrészt kedvencként. Az utóbbiról tán Széchenyi Zsigmond írt, aki látot Nairobi (Kenya) utcáin sétáló hölgyeket, akik gepárdot vezettek. Amúgy szép állat, de tényleg, bár speciel nekem a tigris sokal jobban tetszik...