Meggyes Tamás elismerte vereségét
Közélet
2010. okt. 21.

<p>Két héttel a választások után Meggyes Tamás, Esztergom távozó fideszes polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, elismeri vereségét, átadja irodáját az új polgármesternek, lemond a hivatali autó használatáról, és nem vállal vezető szerepet a képviselő-testületben. "A mi célunk a munka. A vereségbe talán belejátszott, hogy korábban talán sok volt a szereplés, és kevesebb idő jutott a munkára. Nem szeretnék teher lenni a városnak" - jelentette ki a volt polgármester, aztán mondandójának végeztével elhagyta a termet. Esztergom tíz éve hivatalban lévő polgármesterét a választásokon a szavazatok kétharmadával győzte le Tétényi Éva, akit minden ellenzéki erő támogatott.</p>

Meggyes Tamás elmondta, hogy a frakcóban helyettes posztot vállal, és Pilisszentlélek részönkormányzatában vállalna vezetői szerepet, ezen túl nem kívánja magát előtérbe helyezni.

A sajtótájékoztatót Steindl Balázs, a kormánypárt helyi elnöke folytatta. Kijelentette, hogy őket a Fidesz-KDNP támogatja, majd ezt az országos pártszövetség támogatására módosította, miután a megyei lap újságírója felhívta a figyelmét, hogy a sajtótájékoztató napján a helyi KDNP fizetett politikai hirdetést jelentetett meg, amelyben leszögezik: nem tudnak azonosulni a Fidesz megválasztott képviselőinek magatartásával, és kérik őket, hogy alakítsanak ki partneri kapcsolatot a polgármesterrel. Steindl elmondta, hogy szerinte Meggyes Tamás személyével és stílusával lehetett baja a választóknak.

Ismert, hogy az alakuló ülésen a testület nem választott alpolgármestert; a Fidesz-frakció az MSZP-s Nyíri Attilát javasolta, akiről Steindl Balázs frakcióvezető újságírói kérdésre elmondta, hogy meg sem keresték a javaslattal. Petróczy Gyula, Tétényi Éva független polgármester jelöltje, aki függetlenként, Fidesz-támogatással került be a testületbe, kijelentette, hogy ő viszont az ülésen tudta meg, hogy alpolgármesternek jelölnék, és hozzátette: azóta is telefonon keresik és számon kérik rajta ezt.

Steindl Balázs elmondta, hogy a csütörtökön fél ötkor kezdődő testületi ülésre visszavonják azt a javaslatukat, hogy Meggyes Tamás megtarthassa autóját, valamint szobáját a hivatalban, de nem adott határozott választ azokról az előterjesztésekről, amelyekben a polgármester jogkörét korlátoznák, illetve nem engedélyeznék neki új munkatárs felvételét.

Steindl a Szeretgom kérdésére válaszolva elmondta, hogy Marosi György törvényességi észrevételéről tudnak, és a délután folyamán átdolgozzák az előterjesztéseiket az észrevételek alapján.

(forrás)