Tétényi Éva: "akár ingyenes parkolást!"
Közélet
2010. szept. 18.

<p>Tétényi Éva független polgármester-jelölt tegnap utcára került szórólapjából kiderül: akár ingyenes is lehet a jövőben a parkolás Esztergom városában.</p>

Mint arról már többször is beszámoltunk: Esztergom belvárosának szomorú állapota és a belvárosi kiskereskedelem haldoklása mögött nem más áll, mint az eltúlzott parkolási díj.

Miközben a környező településeken (olyan 40 kilométeres körzetben) nincs parkolási díj, addig Esztergom városa óránként több mint 200 forintos sápot vet ki a belvárost élővé tehető vásárlóerőre. Ennek következményeként szisztematikusan néptelenednek el az utcák és zárnak be a város üzletei. Hisz kinek van kedve "csak úgy" beugrani egy-egy boltba, vagy egy kávézással egybekötött sétácskára, ha az parkolási díjjal bünteti az Önkormányzat?

Esztergom független polgármester-jelöltje szórólapján felvetette, hogy kedvezményes vagy akár ingyenes parkolást kell bevezetni a városban.

Nézzük meg mibe kerül ez! Álom vagy realitás?

2009-es adatok állnak rendelkezésünkre a parkolási bevételekről. Igaz ezt az Önkormányzat sehol nem publikálta. Bizonyára nem véletlenül!

A 2009-es befolyt parkoló díjak a Strigonium szerint:

Bérletbevétel: 25 689 000- Ft
Automatából: 54 764 000- Ft
MV mélygarázs: 5 950 352- Ft

Ez összesen 2009-ben 86,4 millió forint. Sok vagy kevés ez?

A város csak a Mária Valéria Mélygarázs fenntartására havonta 2 - 2,5 millió forintot költ. Középértéken számítva egy évben ez 27 millió forintot vesz el a bevételekből. Ha nem számítjuk a parkolóórák fenntartását, a parkolóőrök bérét, az adminisztrációs költségeket és felfele kerekítünk, akkor tisztán 60 millió marad a városnak a parkolásból. Ez a 12 hónap viszonylatában havonta csupán alig 5 millió forintot jelent!

Csak a Mária Valéria Mélygarázs megvásárlására 28 évnyi parkolási bevételt költött el a város! Az önkormányzati média fenntartása is többszörösét emészti fel ennek az összegnek.

A parkolási díj megszüntetésével fellendülő kereskedelmi forgalom magánberuházás és adóvonzata messze több pénzt termelhetne a városnak, mint ez a havi 5 milliós sáp!

(forrás)