Meggyes "Rác" Tamás, avagy a névtelen rágalmazó esete a mentelmi joggal
Közélet
2010. szept. 13.

<p>Megint Meggyes ügy volt terítéken a Parlament Mentelmi Bizottságának hétfői ülésén: Meggyest újra egy magánvádas rágalmazás miatt kérte ki a Veszprémi Városi Bíróság. A Bizottság ismét folytatta a minden bizonnyal alkotmányellenes gyakorlatot és nem javasolta a rágalmazó országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, így a notórius rágalmazó esztergomi polgármester ismét elkerülheti az igazságszolgáltatást.</p>

A feljelentés szövege

Tisztelt Bíróság!

Alulírott, Cserép János, ezúton feljelentést kívánok tenni a következő ismeretlen személyek ellen:

  • a „Rác" álnéven publikáló szerző,
  • a Tükör c. Esztergomban megjelent időszaki kiadvány szerkesztőségének vezetője
rágalmazás és becsületsértés bűncselekménye miatt, a törvényes határidőn belül a Tükör c. időszaki kiadvány 2009. október 15-én megjelent számának 4. és 5. oldalán megjelent „A szeretgomos Cserép János lenyúlja az esztergomiakat!" c. cikkben foglaltak miatt.

 

„Rác" ismeretlen tettessel szemben a fenti cikk feltüntetett egyetlen szerzőjeként, a szerkesztőség vezetőjének vonatkozásában pedig a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény 18. § (2) bekezdés a) pontja alapján kérem a büntetőjogi felelősségre vonást.

A cikk teljes terjedelemben:

 

A szeretgomos Cserép János lenyúlja az esztergomiakat!


Cserép Jánosnak és szeretgomos haverjainak nem volt elég egy érvénytelen helyi népszavazás - meg a rá költött pénz. Bocsánat, gondolom nem sokan emlékeznek rá, hogy tavaly népszavazást kezdeményeztek a helyi közlekedésről ezek a díszpintyek. Például a Széchenyi térről.

Ó, Istenkém, mennyit is hallgattuk a „kősivatagos" dumát a szeretgom hangoskodóitól. Már a könyökünkön jött ki. És láss csodát, mégis él a tér! Nem sikerült a támadás, mert imádják az esztergomiak! Ezen a nyáron több ezren szórakoztak és mulattak önfeledten a „kősivatagban"! Mondjuk úgy: „Cserép, ez sem jött be!"

De nem is írnám ezt le, hiszen maguk a városlakók cáfolják napról napra a szeretgomosok vádjait, ha nem került volna súlyos milliókba ez a mutatvány! Igen, Cserépék tavaly júniusi népszavazása 6,5 millió forintjába került Esztergom városának, azaz a városlakóknak. Nekünk. Ez nem kevés pénz, főleg így válság idején, amikor minden garasra szükség van. Nekünk.

De ezzel nincs vége a történetnek. Tessék szépen megkapaszkodni a karfában, mert nem fogják elhinni, hogy már megint mit akar ez az ember. Ismét népszavazni. Igen, jól olvassák: ismét az esztergomiak pénzét apasztani! A mi millióinkból finanszíroztatni saját kis magánháborúját! És tudják, miről akar szavaztatni? Hogy legyen ingyenes a felszíni parkolás... Nem is rossz, ugye? Most őszintén, ki szeret fizetni a parkolásért? De gondoljanak csak bele, talán jobb lenne munkanélkülinek lenni?

Ne higgyenek ennek a bajkeverőnek! Cserép nem az autósokat akarja megvédeni a parkolóóráktól, hanem Esztergomot szeretné tönkre tenni. Túl azon, hogy azonnal beáll a forgalom... a terv nagyon egyszerű: ha becsődöl a város, bukik Meggyes! Ha ingyenes a felszíni parkolás, ki lesz az a balga, aki lemegy a mélygarázsba? Azaz bukik a mélygarázs!

Ezt nagyon szeretné Cserép! Ha ingyenes a felszíni parkolás, több tízmillió forint bevételtől esik el a város. Azaz valahonnan máshonnan kell előteremteni a hiányzó pénzt. Például létszámcsökkentés az önkormányzati iskolákban, óvodákban stb. Erre feni a fogát Cserép és csapata, hiszen akkor újabb ürügyet gyárthat a városvezetés ellen.

Ráadásul néhány hete a szeretgomon arra buzdította az esztergomiakat, hogy ne fizessék be a helyi adókat. Teszi ezt úgy, hogy Ő nem is itt lakik, hanem Kecskeméten!

Ez az ember nem normális: egy kártékony senkiházi, aki csak ártani tud, semmi mást!

Nagyon kérek minden esztergomi polgárt, ne hallgasson rá!

Cserép és szeretgom csak egyet akar: Esztergom és Meggyes bukását! És mindezt az esztergomiak kontójára. Ő meg majd Kecskemétről röhög rajtunk.

De mi nem engedhetjük meg, hogy ismét lenyúljon minket!

Rác


A valóság az, hogy a 2008 nyarán Esztergomban tartott népszavazást nem én kezdeményeztem, hanem Sipos Sándor, a népszavazás előkészítésében nem vettem részt, a kérdéseket nem én fogalmaztam meg, aláírásokat sem gyűjtöttem - egyáltalán semmi közöm hozzá. Az idén nyár végén beadott „ingyen parkolás" népszavazási kezdeményezést sem én kezdeményeztem, nem vagyok az aláírók között, tőlem teljesen független kezdeményezéssel akarja az ismeretlen elkövető lejáratni a nevemet Esztergomban. Soha nem „nyúltam le" Esztergomot, noha valóban tavasz óta az ideiglenes tartózkodási helyem Kecskeméten található, de mind a cégeim, mind én esztergomi adófizetők vagyunk.

A fentiek alapján kérem, hogy a Btk. 179. §-a (1) és (2) b) szerint nagy nyilvánosság előtti rágalmazásnak és a 180. § szerint nagy nyilvánosság előtti becsületsértésnek minősíthető cselekmények miatt eljárást indítani szíveskedjenek, tekintettel arra, hogy ismereteim szerint a sérelmezett kiadványt több ezer példányban terjesztették az egész városban.

A kiadvány impreszuma szerint az időszaki kiadványt kiadja az Esztergomi Polgáregylet, melynek postacíme: 2500 Esztergom, Semmelweis u., házszám nélkül. A kiadványt szerkeszti a „szerkesztőbizottság". A kiadvány nem rendelkezik az 1986. II. törvény kívánalmainak megfelelő impresszummal. Az Esztergomi Polgáregylet ismereteim szerint a bíróságon bejegyzett egyesület, jogi személy.

A Tükör ezen számában publikált saját névvel dr. Osvai László önkormányzati képviselő, Nagy Attila, az Eszköz Kft. ügyvezetője, Petrovics János önkormányzati képviselő, Eck Alajos önkormányzati képviselő, Balogh Zoltán, a Strigonium Zrt. vezérigazgatója, Kálmán Sándor, önkormányzati képviselő, Gulya István újságíró. Ezen személyek bármelyike tanúként kihallgatható véleményem szerint a szerkesztőség vezetőjének, a lapot felelősen szerkesztő személy kilétének kiderítésére. A szerkesztőség vezetőjének számítógépe valószínűleg tartalmaz olyan nyomokat, amik alapján egyértelműen kideríthető az ismeretlen szerző kiléte.

Tekintettel arra, hogy a feljelentett személyek kiléte, továbbá tartózkodási helye számomra ismeretlen, ezért kérem, hogy ebben a vonatkozásban a T. Bíróság a Be. 499. § (2) bekezdése alapján rendeljen el nyomozást.

2009. október 30.
Tisztelettel:

Cserép János

A bizottsági indoklás ennyit tartalmaz:

A Veszprémi Városi Bíróság 11.B.245/2010/3. szám alatti megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását Meggyes Tamás országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Cserép János feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt .

Cserép János a Tükör című Esztergomban megjelent időszaki kiadvány szerkesztőségének vezetője és az itt 2009. október 15-én megjelent „A szeretgombos Cserép János lenyúlja az esztergomiakat" című cikket „Rác" álnéven publikáló szerzője ellen tett feljelentést, mivel a cikkben foglaltak becsületét sértik.

A bíróság a feljelentés alapján lefolytatott eljárása után kérte Meggyes Tamás országgyűlési képviselő mentelmi joga tárgyában az Országgyűlés állásfoglalását.

A Mentelmi bizottság az ügyet 2010. szeptember 13-i ülésén tárgyalta. A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett, mentelmi jogot fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Mindezekre tekintettel a bizottság 7 igen, 1 nem szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Meggyes Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Előadó : Dr. Cser-Palkovics András

 

 

Tanulság: nincs. A rágalmazó fideszes polgármester hazugságfolyama zavartalanul folytatódhat. Az ügyben mindenesetre polgári úton fogok elégtételt követelni "Rác"-tól.  Beszédes álnév, ugye?

(forrás)