Fejtörő 18.
Helytörténet
2010. szept. 9.

<p>Májusban új városismereti játék indult, fejtörő néven.<br />Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>
<p> </p>
<p> </p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.
(Ennek egyik lehetséges módja, hogy a „Fejtörő X" fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu" -ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno" kép alatti menüsorban az „üzenetküldés" menüpontot választjuk ki.)


A múlt heti heti fejtörő

Megfejtés:

Szent Flórián eredetileg katona volt a III. század második felében. Szobra 2005 óta áll a Tűzoltóság épülete előtt.

A pékek, kéményseprők és kovácsok is védőszentjüknek tartják. Kezében lévő dézsából egy égő házra vizet öntve ábrázolják. (Anyu54)

 

Az e heti, betonból és színezett műköböl készült, 1,6 m magas szobrunk a tűzoltóság épülete előtt látható. A tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló alkotást Kovács Jenő szobrászművész és restaurátor álmodta meg. A Szépművészeti Múzeumban kiállított Szent Flórián szobordarabról mintázta, álmodott hozzá fejet, kezet és lábat. Érdekessége, hogy a koszorútartót az egyik, díszkovácsolással is foglalkozó tűzoltó készítette el. A szobrot a város ajándékozta a tűzoltóknak munkájuk elismeréseképpen.(Ötvennyolcas)

 

Megfejtés képekben:

 

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép


Eddigiek

 

Térképen:


GPS-koordináták:

É 47 78' 015"
K 18 74' 336"

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:


Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas


Összesítve:

Anyu54 (17)

Ötvennyolcas (17)

Lacikabácsika (17)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)


Az e heti feladvány képe


Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: szeptember 15.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

(forrás)