Bányája sem lesz a tervezett hatalmas cementgyárnak
Környezetünk
2010. szept. 2.

<p>Elutasította a tervezett Holcim cementgyár mészkőbányájának kapacitásbővítését a másodfokú környezetvédelmi hatóság, így nyersanyag lelőhely nélkül maradhat a Nyergesújfalura tervezett hatalmas cementgyár, amely ellen bíróságon pereskednek a helyi önkormányzatok és civil szervezetek.</p>

A Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalu mellett tervezte bővíteni mészkőbányáját, melynek kapacitását háromszorosára, 600 ezerről 1,8 millió tonnára emelte volna. A helyi civil szervezetek szerint a bánya bővítése elfogadhatatlan, mert a bányatelek jelentős része NATURA 2000-es európai szintű védettséget élvez. A cég által tervezett bányabővítésekkel együtt több mint 90 hektárnyi, zömében erdőterület vált volna a bányászat martalékává a Gerecsében, a Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában. Ráadásul a civilek által felkért botanikus több mint ezer védett növény és állatfajt talált a bányászatra kijelölt területen.

A tervezett bánya szeizmikus hatása, zajterhelése és tájképet elcsúfító hatása jelentősen rontotta volna a helyben élők életminőségét is.

A bánya engedélyezésének folyamata véleményünk szerint a hatóságok munkájával kapcsolatban is súlyos kérdéseket vet fel. Így például a győri Felügyelőség az engedélyező határozat kiadásával annyira igyekezett, hogy a jogszabályban előírt vélemények beérkeztét sem várta meg, sőt a civilek fellebbezését egy ízben nem továbbította a másodfokú hatóság részére.

A Környezetvédelmi Főfelügyelőség végül, a másodfokú építéshatóság észrevétele alapján az ügyben hozott határozatában megállapítja, hogy a civil szervezetek fellebbezés részben megalapozott, mivel a külszini fejtés az erdőművelést ellehetetlenítő területfelhasználás, és emiatt a bánya kapacitásbővítése nem engedélyezhető.

Horváth Zoltán az esztergomi egyesület elnöke szerint: "A döntés óriási jelentőségű, és reméljük, hogy a bányabővítés kudarca jobb belátásra bírja a Holcim Hungáriát és eláll a cementgyár tervétől is, amelyet több tízezer hely lakos utasított el népszavazáson".

A bányabővítés elutasítása azért kulcsfontosságú, mert ez a mészkőbánya látná el a Nyergesújfalura tervezett cementgyárat nyersanyaggal. A cementgyár ügyében jelenleg a helyi önkormányzatok és civil szervezetek pereskednek, mert az több mint ezer tonna toxikus légszennyezőanyagot juttatna a környezetbe, a lakott területektől alig 1-2 km távolságban.

 

Válaszúton Alapítvány

(forrás)