Esztergomi hazugságcunami
Közélet
2010. aug. 30.

<p>Elvesztett perek sokasága jellemzi Meggyes Tamás és hű csatlósainak politikai agóniáját Esztergomban. Hazugságok sora lepleződött le a bíróságok előtt jogerősen.</p>

Megszokhattuk, hogy az esztergomi játékszabály az, hogy míg Meggyes Tamás bármit mondhat, mentelmi jogának biztos védőszárnyai alatt, addig az őt kellemetlenül érintő ügyekben rendszerint bírósághoz rohan vélt igazának bizonyítása céljából. Az esetek többségében persze sikertelenül. Könnyű neki és embereinek, hisz a testület fideszes többsége megszavazta: a perek költségeit állja a nagylelkű költségvetés. Áttekintve az elmúlt időszak pereit, elmondhatjuk: ez az érzékeny lélek igen sokba kerül városunknak.

Mielőtt egy rövid felsorolást készítenénk a lelepleződött esztergomi Meggyes-féle hazugságcunamiról, jegyezzünk meg két apróságot. Két olyan ügyet, amely miatt Meggyes Tamás NEM fordult a bírósághoz. Az első ilyen ügy a Kui Rózsával készült interjú, amelyből ország-világ megtudhatta: Meggyes Tamás nem bánt kesztyűs kézzel feleségével. Több esetben súlyosan bántalmazta őt. Ép ésszel ez egy olyan tényállítás, amelynek valótlansága esetén bárki azonnal bírósághoz fordulna. Mivel magam jegyeztem ezt az interjút, valószínűleg értesültem volna arról, ha bírósági eljárás indult volna ez ügyben. Ilyen azonban nem történt. Ez egyértelmű beismerő vallomás Meggyes részéről, még akkor is, ha a közpénzen kiadott városi sajtóban hosszasan próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
A másik ilyen ügy a pillepalackkal előadott füvezős zsonglőrmutatvány. A több éves youtube-on keringő felvételre a mai napig nem érkezett egyértelmű cáfolat és tudtommal per sem indult az ott bemutatott tények indokán.

Most azonban nézzük a bíróság által kimondott tényeket.

I. „Felnőtt mesék" - A bíróság megállapította, hogy Obersovszky Péter által fémjelzett 18+ című műsor valóban egy nagy mese volt.
Az alábbi helyreigazításra kötelezték az ETV-t:

Az indoklás kiemeli: ezen helyreigazított állítások a mentelmi jog bajnokától, Meggyes Tamástól származnak, valamint kitérnek arra, hogy ezen állításokkal kapcsolatban számos ítéletet hozott már a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság, a Győri Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság is.
Meggyest és az őt és érdekeit feltétel nélkül kiszolgáló ETV-t ez azonban nem nagyon zavarta a hazugságok megismétlésében.

II. „Szimpátia" tüntetés - Meggyes októberi beszédének szinte egészét érintő helyreigazításra kötelezte az azt leközlő Hídlapot a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság.

Az indoklás szintén kiemeli, hogy Meggyes hazugságait már több bírósági ítélet cáfolta meg. A Hídlap védekezése nagy részben annyiban merült ki, hogy kérték a bíróságot abban, hogy vizsgálja felül azt, hogy minden kérelem időben érkezett-e a bírósághoz. Hiába. Meggyes hazugságai ismét lelepleződtek.

III. Nem szökésben lévő bűnös - Ez esetben a Győri Ítélőtábla kaszálta el a Hídlapot néhány ordas hazugság miatt.

A polgármesterünk feltételezései ismét zátonyra futottak. A hazugságcunami mégsem állt meg.

IV. Bayer Zsolt is hazudik - Természetesen Megggyes érdekeinek kiszolgálása érdekében. A Majdnem Dózsafalva című alkotás sem maradhatott hazugság nélkül. Több bírósági eljárás közül egy érintette Horváth Mihályt, amely szintén helyreigazítással végződött.

Mint láthatjuk így a baráti sajtóként üzemelő Magyar Hírlap került kellemetlen helyzetbe a meggondolatlanul leközölt hazudozás miatt.

V. - VII. Legfelsőbb ítéletek - Vannak helyzetek amikor a jogerősen bebizonyosodott hazugságok lelepleződésébe sem hajlandó belenyugodni a beteges hazudozó.
Erre most három példa következik.
- Az ETV nehezen viselte el azt, hogy helyreigazították Meggyes egy sajtótájékoztatója miatt, amelyben szintén Horváth szerepét firtatta a házának rejtélyes kigyulladása miatt. Ezért az elbukott másodfok után a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak. Hiába. Az indoklás kiemeli: „önmagában azon az alapon, hogy az alperes a bizonyítékok mérlegelésével nem ért egyet, eredményes felülvizsgálatnak nincs helye"
- A most újrázni készülő Petróczy képviselő egy Hídlapos írása is a Legfelsőbb Bíróság előtt bukott el véglegesen. Állításait több városházi dolgozó mellett képviselőtársa Pócsföldi József is megcáfolta. Kellemetlen.
- A városházi írástudók közül Gulya István egy írása szintén eljutott a legmagasabb igazságtevő fórum elé. Gulya egy cikkében egy csatornafedél hiányából kiindulva próbált összefüggést kreálni Meggyes házának felgyújtása és Horváth Mihály között. Az általa felvázolt sötét konspirációs elméletek ismételten összedőltek.

VIII. Amikor Meggyes házhoz megy a pofonért - Meggyes személyiségi jogi pert indított Horváth Mihály ellen, egy Horváthtal készült interjú miatt. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla megállapította: semmiféle sértő nem volt az interjúban, és Meggyes mint közszereplő kénytelen a személyét érintő esetlegesen nem kedvező megnyilvánulásokat is eltűrni. Meggyes ezen kis érzékenysége több mint 200.000 forintjába került az adófizetőknek.

Vajon meddig lehet még folytatni ezt? Meddig kell ez az ember a kétharmados kormánypártnak, a Fidesznek?

 

(forrás)