Zarándoklat indul Esztergomból a teremtett világ értékeiért
Egyház
2010. aug. 26.

<p>Ötnapos nemzetközi környezetvédelmi zarándoklat indul Esztergomból jövő szerdán; a Pozsony érintésével a mariazelli Mária-kegyhelyig tartó zarándoklat kezdetén szentmisét tartanak, ezt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökének áldása követi.</p>

A többek között a teremtésvédelemért felelős európai püspökök és a püspöki konferenciák megbízottai részvételével zajló eseménnyel „meg kívánják mutatni, hogy az egyház miként óvja a teremtett világ értékeit Európában, valamint erősíteni kívánják a nemzetek küldöttei közötti kapcsolatot" - írták.

A zarándoklat során öt szakaszban elmélkednek majd a XVI. Benedek pápa idei békevilágnapi üzenetéből választott témán: „Ha békére törekszel, védd a teremtett világot." A zarándokok jövő csütörtökön a Dunán utaznak Pozsonyba, közben Komáromban egy biodízelüzemet látogatnak meg. Pozsonyban a város érseke, Stanislav Zvolensky és Pozsony polgármestere, Andrej Durkovsky fogadja az utazókat.

Jövő pénteken a teremtett világ védelmének kialakulásáról tartanak majd kerekasztal-beszélgetést, amelyen Peter Kodwo Appiah Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke és Ján Figel szlovák közlekedési miniszter vesz részt. Ezután a zarándokok az ausztriai Sankt Pöltenben ökumenikus liturgián vesznek részt, a közös imádságba a keresztény egyházak képviselői, valamint a helyi és nemzetközi ökumenikus szervezetek mellett bekapcsolódnak majd a XIV. Nemzetközi Renovabis Kongresszus részvevői is.

Utóbbiak jövő csütörtök és szombat között Münchenben a Felelősnek lenni a teremtett világért - ökológiai kihívások Közép-Európában című kongresszuson vesznek részt. A zarándokok jövő szombaton vonattal folytatják útjukat Sankt Pöltenből Burgeralpéba, ahol André-Joseph Léonard, mechelen-brüsszeli érsek, a Belga Püspöki Konferencia elnöke celebrál szentmisét.

A zarándoklat utolsó kilométereit Mariazellbe gyalog teszik meg a résztvevők. A zarándoklat jövő vasárnap szentmisével ér véget, amelynek Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnöke lesz a főcelebránsa. A szertartás végén a résztvevők közös zárónyilatkozatát hozzák nyilvánosságra. „Azért egy Európa szívében zajló zarándoklatot képzeltünk el, mert ez tűnt a céljainknak leginkább megfelelő eszköznek" - magyarázta Duarte da Cunha, a kezdeményezést szervező Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának főtitkára a közlemény szerint. „Az ökológiai válság, vagyis a teremtett világ ajándékainak oktalan és felelőtlen kihasználása, amelyet napjainkban Európában tapasztalunk, nem választható el földrészünk jelenlegi erkölcsi válságától, hiszen befolyással vannak egymásra" - vélekedett.

 

(forrás)