Hoffmann Rózsa előadása a tatabányai főiskolán
Gazdaság
2010. aug. 25.

<p>A Közép-Dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet szerdán a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján tartotta tanévnyitó konferenciáját, melyen előadást tartott Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár.</p>

A vendéget köszöntötte Dr. Hajtó János, a főiskola rektora és elmondta, az intézmény elkötelezett a magas szintű magyar felsőoktatás megvalósításában, ezért különösen fontos az általános- és középfokú oktatás állandó fejlesztése és fenntartható működésének magas színvonalon történő biztosítása.

A MÜTF szoros együttműködésben dolgozik a régió középiskoláival, mert fontosnak tartja, hogy a gazdaság fenntartásához alapvetően szükséges szakembereket olyan diákok képzésével biztosítsa, akik elsősorban a régió közoktatási intézményeiből kerülnek ki.

A rektor elmondta, stratégiai iránynak tekintik a megújuló energiák szélesebb hasznosítását, a környezetvédelem ügyét. A főiskola missziója a „zöld főiskolától az okö-egyetemmé" válás megvalósítása a következő években.

Hoffmann Rózsa előadásában kiemelte, hogy a készülő új közoktatási törvényben szakítani kell az iskola szolgáltató jellegével. Szerinte az iskola nem szolgáltató, hanem közfeladatot ellátó nevelő intézmény, ahol képesek arra, hogy szakmailag felülbírálják az elvárásokat, melyekre ugyanakkor figyelniük kell.

Az államtitkár az új közoktatási törvényről elmondta, visszahozzák a tartalmi elemeket a tantervekbe, hogy az iskolába járó generáció ugyanazokat az ismereteket szerezze meg és olyan oktatási folyamatot építenének fel, mely hagy időt a gyakorlásra, a képességek kialakulására.

Tervezik a humán és a reál tagozat visszaállítását, mert nem biztos hogy 18 éves korig mindenkinek ugyanazt kell oktatni, nagyobb teret biztosítanának a testnevelésnek, a művészetoktatásnak és színesítenék az idegen nyelvek oktatásának kínálatát.

 

(forrás)