Féltudású Meggyes Tamás és az esztergomi Aranybulla
2010. aug. 19.

<p>Ma reggel az MTV1 "Ma reggel" c. műsorában Obersovszky "nincs többé helyi ügy" Péter Meggyes Tamást kérdezgette egy valódi esztergomi székhelyű Alkotmánybíróság lehetőségéről. Polgármesterünk 10 év után végre úgy tűnik elszánta magát, hogy rendezze ezt a kérdést: bár már 2000 és 2002 között is megtehette volna, hogy pártja vezetésénél lobbizik az ügyben.</p>

Az Alkotmánybíróságról ne is ejtsünk több szót: botrányos és tipikusan magyar dolog, hogy a székhelye törvény szerint Esztergom, de a valóságban húsz év alatt nem sikerült ezt a törvényt valósággá tenni. A Fidesz kétharmados többsége nem teheti meg, hogy nem rendezi ezt a kérdést - Meggyes akár polgármester lesz novemberben, akár nem. A megyei városi rangnál talán fontosabb lenne jelenleg azért lobbizni, hogy a megyei kormányhivatal ne Tatabányára, hanem Esztergomba kerüljön, de ez is csak egy apró részlet abban a vitában, melynek eredménye akár az egész megyei városi rendszer megszüntetése is lehet.

Ne hagyjuk azonban, hogy ezek a látszólag igen fontos dolgok eltereljék a figyelmünket arról, hogy az interjú elején polgármesterünk elég nagyot hazudott a tévénézők szemébe. Egészen biztos, hogy Székesfehérváron sokan felkapták a fejüket Meggyes szavait hallgatva, amikor a polgármester szemrebbenés nélkül közölte Obersovszkyval: az Aranybullát bezony Esztergomban gründolták.

Ha történetesen mindezt a középiskolában adja elő polgármesterünk, akkor történelemtanára ezen a ponton megállította volna a feleletet, talán épp egy "Meggyeske, ez bizony egyeske" mondattal. A köztévében azonban úgy tűnik nincs akadálya a történelemhamisításnak, így senki sem szólt közbe.

Csak a tények kedvéért: az Árpád-házi királyok törvénykezési helye Székesfehérvár volt. Itt tartottak évente kétszer törvénykezési napot, és az Aranybullát is Székesfehérváron hirdette ki 1222-ben II. András. Ennek emlékére egy emlékmű is készült, mely jól látható a 7-es útról.

Ettől függetlenül az Alkotmánybíróság székhelyének kérdését rendezni kell, ebben a kérdésben nem lehet vita esztergomi polgárok között.

Milyen kár, hogy ennek a jogos kérésnek igaztalanul próbál nagyobb nyomatékot adni Meggyes. Abba kéne már hagyni a hazudozást, polgármester úr! Nem csak önmagát járatja le: a városunkat is!