Mennyiség helyett minőséget - Tétényi Éva polgármesterjelölti programjának pillérei
Közélet
2010. aug. 12.

<p>Egy tegnap esti blogbejegyzésben publikálta készülő programjának fő pontjait Esztergom független polgármesterjelöltje.</p>

A választási program lassan összeáll. A főbb pontokat megosztom az érdeklődőkkel. Célom, hogy a mindennapi dolgok menjenek rendben. Ha a város jól működik, a közösség is gyarapodik. Polgármesteri programom vezérvonalát a Duna Stratégiára felfűzött értékalapú biztonság megteremtése adja. Kiemelt helyen szerepel benne a környezetvédelem és a környezettudatosság. Esztergom legyen egy fenntartható zöld város, melybe beletartozik az alternatív energiák használatának ösztönzése, az energiatakarékos épületfelújítások támogatása, a szemételhelyezés kérdése, az árvízvédelem, ivóvízminőség, a fatelepítések és a közösségi zöldterületek is. A fenntarthatóságot biztosító három pillér a gazdaság, a társadalom és a kultúra.

A program gazdasági részben elsősorban a tervezett közmunka programokról és a helyi munkaadók és munkavállalók támogatásáról írok. A megvalósításhoz biztos pénzügyi alapra van szükségünk. Remélem, hogy a kampány során a jelenlegi Városvezetés korrekt tájékoztatást ad Esztergom fizetési kötelezettségeiről és vagyonáról. Ezek alapján tudom megtervezni a következő évek stratégiáját. Célom a kedvezményes parkolás bevezetése és a forgalmi rend újragondolása szakemberek bevonásával.

A társadalom szempontjából az egyenlő esélyek megteremtése elengedhetetlen. Ez érinti a médiát, a kisebbségek helyzetét, a fogyatékkal élőket, az idősebbek és fiatalok szociális gondjainak kezelését éppúgy, mint a civil szervezetek, helyi közösségek és a többgyermekes családok támogatását. Ide tartozik az egészségügyi ellátás színvonalának növelése, a gyermekosztály kérdésének mielőbbi megoldása. Szükséges a kommunikáció gyökeres megváltoztatása és a polgárok véleményének tiszteletben tartása.

Esztergom számára a kultúra felemelése is fontos. Jövőnk záloga gyermekeink kezében van. Az oktatás, nevelés, sport vagy a művészetek közvetlen hasznot nem hozó tevékenységek, mégis ezeken múlik, hogy hogyan viszonyolunk a minket körülvevő világhoz. Az egészséges közétkeztetés megoldása, a tömegsport támogatása és a városi sportpályák létrehozása az ép testben ép lélek programot szolgálja. Egy iskolavárosban fontos az is, hogy a fiatalok helyben találják meg a szabadidő eltöltésének lehetőségeit (mozi, koncerttér, kreatív műhelyek).

A város polgárai nemcsak arról döntenek, hogy ki legyen a vezetőjük, hanem arról is, hogy milyen legyen a városuk. Elképzeléseim határozottak, de megvalósításukhoz emberek kellenek, akik alakítják a programokat, elmondhatják büntetlenül a véleményüket és lelkesítenek másokat.

Falusi nagypapám kilenc évig volt huszár, akitől a kitartást és a bátorságot örököltem. Az egyszerűséget szüleimtől láttam. A család férfi tagjai az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium padjait koptatták. A ferences rend a „Béke és Jóság" eszmeiséget képviseli. Nagy hatással volt rám a magyar alapítású szerzetesrend, a fehér pálosok egyszerű élete, elkötelezettsége. Pilisszentlélek az egyik legszebb kolostoruk volt. A településen a kolostor táj visszaállításával az önfenntartó közösség példáját hozhatjuk vissza.

Legközelebb hozzám a humanizmus, Vitéz János kora áll. Esztergom ekkor élte második fénykorát. A hatalmas építkezések mellett az akkori Európa tudományos-kulturális központja volt a város. Megfordult itt Janus Pannonius, Regiomontanus, s talán Boticelli is. Az Isten teremtette világ és az emberi élet összhangjának keresése hatotta át a korszakot. A világ viszonylatban is számon tartott egyetemes és egyedi értékek miatt méltán kerülhetne fel az esztergomi Várhegy a világörökségek sorába. Jó lenne, ha újra a magyar tudományos és művészeti élet vezető helyévé válna Esztergom. A kultúra egyre nagyobb szerepet kap a városfejlesztési stratégiákban. Itt az ideje, hogy a mennyiségi (gyarapodási) programok helyett a minőségi (kulturális) fejlesztésekre terelődjön a hangsúly.

 

A teljes bejegyzés (kommentelni ott lehet): http://tetenyi.blog.hu/2010/08/11/uj_program_es_uj_ember

(forrás)