Mi a csoda ez a híváslista ügy?
Közélet
2010. júl. 29.

<p>Most akkor mégsem cserkészfiúk gyülekezete az UD Zrt.? Mi köze van Meggyesnek és Esztergomnak egy XXII. kerületi rendőrhöz? Ki a fene az a Nagy Gábor? Szájbarágó.</p>
<p> </p>

Azt hallottam a piacon, hogy Meggyes ellen vádat emelhetnek, mert ellopatott valamilyen híváslistákat. Mi ez az egész?

A piaci pletykának ebben az esetben lehet némi valóságalapja a jövőben, de egyelőre még biztosan nem kell álmatlanul forognia polgármesterünknek ezen ügy miatt. Annyi bizonyos, hogy egy XXII. kerületi rendőr ellen szolgálati titoksértés és hivatali visszaélés miatt vádat emel a fővárosi ügyészség. Meggyes érintettségét az ügyben csak a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálhatja, hozzájuk pedig csak ősszel fog visszakerülni az ügy, miután a "kishalak" elleni nyomozás vádemeléssel lezárult. Ha lesz is valaha vádemelés Meggyes ellen, az már biztosan az őszi választások után lesz.

Mi köze van ennek az egésznek Meggyeshez és Esztergomhoz? Milyen titkokat adott ki és kinek ez a rendőr?

A történet két és fél évvel ezelőtt kezdődött, amikor a szóban forgó rendőr egy teljesen más ügyben folyó nyomozás álcája mögött megszerezte a T-Mobile-tól négy esztergomi magánszemély mobiltelefonjának híváslistáját és cellainformációit. Ezekből az adatokból bűnügyek esetén a rendőrség könnyen le tudja követni egy gyanúsított mozgását, fel tudja térképezni, hogy kikkel tart kapcsolatot, ezért rutinszerűen szokták lekérni bűncselekmények gyanúja esetén. A bizonyítékok alapján annyi biztos, hogy ezen adatokat a rendőr egy a kilencvenes évek közepéig az NBH kötelékébe tartozó, azóta magánnyomozóként dolgozó Dunakeszin élő személyen keresztül átadta az UD Zrt. egyik magas beosztású alkalmazottjának, feltehetően magának Tóth Jánosnak. Erről az ügyészség egyértelmű tárgyi bizonyítékokkal rendelkezik. Az UD Zrt. telephelyén ugyanis megtalálták és lefoglalták ezen híváslistákat egy elektronikus adathordozón, a telefonszámok leinformálására pedig Tóth akkor adott szóban megbízást a magánnyomozónak, amikor az NBH éppen lehallgatta a beszélgetést.

Elképesztő. És ki a négy személy, akiket illegálisan megfigyeltek?

Az ügyben Horváth Mihály, Kovács Gábor, Németh József alpolgármester és Mézes Melinda érintett sértettként. Az első három személyt úgy gondolom nem kell bemutatni az esztergomi közvéleménynek, Mézes Melinda nevét pedig akkor ismerhette meg a város, amikor még 2006-ban egy általa elküldött politikai buzdító e-maillel riogatta a baloldal az országot, melyben piros lappal, síppal és kereplővel való demonstrációra hívta fel ismerőseit az éppen városunkba látogató Gyurcsány Ferenc fogadására.

Én ezt nem értem. Horváth, Kovács, Németh, Mézes - mind a négyen Fidesz tagok voltak 2008-ban, kampányfőnök, alpolgármester, kabinetirodai dolgozó - miért figyeltetné éppen őket Meggyes?

2008 februárjában, épp a kérdéses időszakban alakult meg a Polgári Esztergomért Egyesület. Az alapítók között volt mind Horváth, mind Kovács, Mézes pedig az egyik tanú volt aki kézjegyével az alapító okiratot ellátta. A jelek szerint az Egyesület megalapítását Meggyes saját személye elleni nyílt hadüzenetnek tekinthette és a válaszcsapás előtt talán fel kívánta mérni az "ellenség" erejét, kapcsolatait, az "összeesküvés" kiterjedtségét. A válaszcsapás nem is késett sokat - a népszerű, városszerte ismert, hiteles személyekből álló egyesület lejáratására éppen kapóra jött Meggyesnek a búbánati házfelgyújtás: szinte azonnal Horváthot és az egyesület tagjait vádolta meg a felgyújtás kitervelésével és megrendelésével. Ebből a hazugságból Meggyes azóta sem tudott kikeveredni, máig újra és újra próbálja régi jóbarátját, korábbi kampányfőnőkét az esztergomi médiában kriminalizálni.

Igaz, hogy az UD-ban régi kommunista konspirátorok, a III-as főosztály emberei is magas pozíciókat töltenek be? Nem lehet, hogy ezen régi, tapasztalt rókák konspirálták össze az egész Meggyes elleni "támadásnak" beállított eseményeket, kezdve a házfelgyújtástól a skorpiós merényletig?

Összeesküvéselméletnek szépen hangzik a felvetés, de bizonyíték nincs ilyen jellegű együttműködésre a politikus és a várostól félmilliárdnyi támogatást kapó UD birodalom között. A házfelgyújtás kapcsán végzett nyomozás ilyen jellegű összefüggésekre sajnos eddig nem terjedt ki.

Térjünk vissza a híváslistákra. Szóval az NBH lehallgatta, hogy Horváth telefonhívásai után érdeklődik az UD. Hogyan kapcsolták ezt össze Meggyes személyével?

Ez egy nagyon érdekes történet. Ugyanis az NBH-nak úgy tűnik fogalma nem volt arról, hogy az UD-nak mire kellhettek a lekért telefonszámok, ezen irányban nem is nagyon végeztek nyomozást a titkosszolgálatok. Az egész dologra talán soha nem derült volna fény, ha két, akkor még a kabinetirodán dolgozó hölgy nem szólalkozik össze valamikor 2008 őszén. Az ügyészségen később tanúként kihallgatott hölgyek persze nem egészen ugyanúgy emlékeztek a történtekre: a még mindig a polgármesteri hivatalban dolgozó S. A. nem emlékezett semmilyen híváslistára, az azóta onnan távozott B. B. viszont részletes tanúvallomást tett arról, hogy a polgármester irodájában eltöltött percek után S. A. hogyan kérte számon rajta, hogy időnként Horváth Mihállyal beszél telefonon. Ezen esetet B. B megemlítette Horváth Mihálynak, aki elmesélte Nagy Gábor nevű alvállalkozójának. Nagy Gábor pedig ezután bejelentést tett az NBH zöld számán, melyben elmesélte, hogy az esztergomi polgármesternél híváslistákat láttak. A telefonszámok egyeztetése után derült ki, hogy Horváth telefonszáma megegyezik azzal, aminek híváslistáját az UD Zrt. székházában korábban megtalálták.

Ez ugyanaz a Nagy Gábor, aki ellopta a Kui Rózsával készített interjúk felvételeit?

Igen, róla van szó. A jelek szerint 2008 év végén, 2009 év elején kezdett el Nagy Gábor folyamatosan - gyakran hamis - információkat szállítani a polgármester környezetének Horváthról. Jellemző, hogy ezen ellenőrizetlen információk alapján íródhattak olyan cikkek, mint amilyen Bayer Zsolt nagysikerű "Dózsafalva" írása, mely miatt jelenleg is hat rendbeli rágalmazás és/vagy becsületsértés miatt folyik az újságíró ellen büntetőeljárás. Nagy Gábor később az ügyészségen feljelentést is tett Horváth Mihály ellen, tanúvallomást is téve, amiben azt állította, hogy a korábbi feljelentését a híváslista miatt nem önszántából tette meg, és az egész ügyet Horváth találta csak ki, soha nem is volt semmilyen híváslista. Nyilvánvalóan sem Nagy Gábor, sem az erre a hamis vádra őt felbújtó megbízója nem sejtette ekkor még, hogy a híváslistát fizikai valójában lefoglalták az UD Zrt.-nél lefolytatott házkutatás alkalmával illetve, hogy megbízója indítéka egyértelművé teszi a bűncselekmény megtörténtét.

Érdekes, a "skorpiós merénylet" kapcsán is ugyanezt állította az önkormányzati sajtó: ott is Horváthra akarták rákenni az egész kitervelését!

Nincsenek véletlenek. Így talán az sem véletlen, hogy a kormánypárt nem akarja kiadni Horváthot érintő rágalmazásai miatt Meggyes mentelmi jogát, hiszen talán el sem tudják képzelni egy felelős politikusukról azt, hogy ekkora hazugságokat képes tényként közölni az ország és az általa vezetett város közvéleményével. Még szerencse, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem a propaganda alapján, hanem a fekete-fehér tények alapján dönt egy-egy ügyben. A híváslisták ott vannak a bizonyítékok között, és még az olyan körülmények, mint Nagy Gábor későbbi hamis vádja is a Meggyes elleni vádemelést segítheti. Nagy Gábort egyébként ezen 2009 júliusi hamis tanúvallomása megtételekor ugyanaz az ügyvéd kísérte el az ügyészségre, aki a mostani gyanúsítottak kihallgatásánál is jelen volt, és akit korábban egy videóvallomásában a "skorpiós-motoros" ügyet kirobbantó Ágfalvi Csaba is összefüggésbe hozott egy borítékban részére átadott 1 millió forinttal. Nagy Gábor az ügyészségen a Szeretgomot is többször megemlítette, olyan teljesen légből kapott hazugságokat mondott tanúvallomásában, miszerint Cserép János Horváth fizetett alkalmazottja, a Szeretgomot Horváth tartja fenn, Cserép telefonját is Horváth fizeti. Kétségtelen, hogy Nagy Gábor ezen hazugságait a polgármester és környezete tényként kezelte és tovább terjesztette saját köreiben.

 

(forrás)