Egyetemmé fejlesztené a tatabányai főiskolát az új rektor
Gazdaság
2010. júl. 1.

<p>Prof. Dr. Hajtó János augusztus elsejétől a tatabányai Modern Üzleti Tudományok főiskolájának új rektora. A négy évre szóló vezetői megbízást az intézmény szenátusa egyhangú döntéssel hagyta jóvá. Az új vezető legfontosabb célkitűzése, hogy a főiskolát négy éven belül egyetemmé alakítsa át, ahol közgazdasági, műszaki és közigazgatási képzést nyújtsanak és az alkalmazott tudományokkal kapcsolatos technológiafejlesztő tevékenységet folytassanak.</p>

„A célok megvalósítását elősegítheti, hogy a beiskolázási adatok alapján 2010-ben kétszer több elsős jelentkezett a főiskolára, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az intézmény fejlesztése, pályázatokkal egymilliárd forintnál nagyobb forrást nyert el az iskola korszerűbb, verseny- és piacképes képzések kialakítására" - mondta el Hajtó János, aki korábban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványt vezette, előtte pedig 24 évig az Edinburgh-i Egyetem tanára, kutatója, majd professzora volt.

Hajtó János a főiskola új rektoraként is kapcsolatban maradna a Bay Zoltán közalapítvánnyal. Az intézmény kutatóival való együttműködéssel emelné a MÜTF-ön megvalósuló oktatás színvonalát, az alternatív energiatermelés, a lézertechnológia, a nanotechnológia ipari alkalmazásának területén.

Az egyetemmé válás mellett a főiskola szeretne az ország első zéró-emisszós, azaz nulla széndioxid kibocsátású felsőoktatási intézménye lenni, ahol a környezettudatos szemlélet nemcsak gazdasági kényszer, hanem az oktatásba is beépül, új szakirányok és képzések indításával. Ennek első lépéseként egy szélkerékből, napelemből és hőcserélőből álló együttest helyeztek el az iskola tetején. A berendezéshez kapcsolt számítógépeken tanulmányozható az energiatermelés különböző formáinak hatékonysága, továbbá ezek az eszközök táplálnak árammal egy számítógéptermet, illetve besegítenek a kollégium meleg víz ellátásába.

Hajtó János kiemelte, az oktatás mellett az egyetemmé válás feltétele a kutatás, és a technológiai innováció, az eredmények üzleti hasznosítása. Ennek érdekében növelni kell a vállalati kutatási megrendelések számát és iskolaszövetkezet formájában be kell vonni a hallgatókat a kutatási eredmények hasznosításába.

A határon túli szerepvállalás részeként a tatabányai főiskola megvizsgálja a műszaki képzés indításának lehetőségét a székelyudvarhelyi tagozaton, illetve beiskolázási kampányt kezd a dunaszerdahelyi tagozat újraindítására.

A közgazdasági és a műszaki szakirányok mellett a MÜTF szeretne bekapcsolódni a közigazgatási továbbképzésbe és vezetőképzésbe, ezért közigazgatási intézetet hoznának létre, melyet Magyary Zoltántól neveznének el.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 1992-ben 96 diákkal indult Tatabányán, ma összesen 1637 hallgatót képeznek a városban, illetve az intézmény budapesti és székelyudvarhelyi tagozatán.

(forrás)