Tiltaná az ártéri építkezéseket a fideszes államtitkár - mi lesz a Prímás szigettel?
Környezetünk
2010. jún. 18.

<p>A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán kirúgta a Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, Filotás Ildikót, mert hozzájárultak ahhoz, hogy Felsőzsolca és Miskolc között bevásárlóközpontok épülhessenek a Sajó ártérében. Mint ismeretes Esztergomban jelenleg két szálloda épül, és további nagyberuházásokat - például az ún. Mesepark projektet - terveznek a Duna árterében, a nagyvízi mederben.</p>

Illés szerint nagyvízi mederbe nem szabad így építkezni: a víz előbb utóbb biztosan elönti a területet, az épületek pedig lassítják a szabad lefolyást.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2006-os, első fokú határozata még nem adta meg a környezetvédelmi engedélyt a Miskolc Shopping Park építéséhez. Az indoklás szerint bevásárlóközpontot nem lehet árvízveszélyes területre építeni, mert ez csökkentené a Sajó árvízi tározójának térfogatát.

A másodfokon eljáró megyei felügyelőség megfontolásra visszaküldte az iratcsomót elsőfokra, ahol ezután kiadták az engedélyt.

Illés szerint normál hivatali ügymenet esetén, ha az ügyfélnek nem tetszik a másodfokú döntés, bírósághoz fordulhat. Itt azonban - és szerinte számos másik esetben - nem volt elég erős a hatóság ellenállása, ezért az államtitkár „él a gyanúperrel, hogy korrupció áll a rossz döntések hátterében".

 

(forrás)