Elkezdődött. Kilakoltattak egy családot! A Jobbik KEM-i elnök képviselője is a helyszínen

Elkezdődött. Kilakoltattak egy családot! A Jobbik KEM-i elnök képviselője is a helyszínen

2010. 06. 15. 20:00

Egy négygyermekes családot lakoltatnak ki ma a XXII. kerületi Nagytétényben. A helyszínen legalább 60 rohamrendőr biztosítja a kilakoltatást, a Jobbik képviselői útjukat állva próbálják megakadályozni az embertelenséget. Közben felröppent a hír, hogy a házban meghalt az idős nagymama.

Az négygyermekes család hitelt törlesztett a lakásra, ám a törlesztő betegsége miatt kórházba került, így nem tudta fizetni a részleteket. A kilakoltatási moratórium lejártával azonban a bank ismeretlen körülmények között egy új tulajdonos kezére játszotta a lakást, aki azonnali hatállyal követelte a nagy család távozását. Mivel a családnak nincs hova menniük otthonából, ma reggelre kilakoltatást rendeltek el. Sudár Zoltán korábban többször is testőrökkel jelent meg, hogy tudtára adja a családnak, ki az úr a házban.

A Csöngő utcába érkezett reggel kilencre Baráth Zsolt, Vágó Sebestyén, Sneider Tamás és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselők, akik jelenlétükkel próbálták megakadályozni a kilakoltatást.

Rajtuk kívül mintegy száz békés demonstráló is kiállt a család mellett, tiltakozásul a kilakoltatásuk ellen. Korábbi ígéretéhez híven köztük volt Kiss Róbert, a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom vezetője is.

A jobbikos képviselők elállták a rohamrendőrök útját, amiért szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellenük.

Sneider Tamás elmondta: a lakáshitel időközben 22 millió forintra rúgott.

A rendőrök indokolatlanul nagy erővel vonultak ki, és kiszorították a tiltakozókat. Kb. 40 főnek sikerült a kerítésen belül maradni.

Elkezdték egy hivatásos feszítővel fölfeszíteni a kaput, ám a helybéliek és demonstrálók egy vizes slaggal nehezítették meg munkáját, mire a droidok rohampajzzsal védelmezték a lakatost.

Mikor már az összes szerszáma vízben úszott, elindult valami ütősebb dologért. Egy hazafi gyorsan előkerített egy hegesztő berendezést, és nekilátott összehegeszteni a kaput.

Időközben óriási riadalom és sikoltozás lett úrrá a házbélieken, az egyik kislány azt kiáltozta, meghalt a nagymama. Kis híján lincshangulat alakult ki. Jó negyed óra után megérkezett a mentő, egyelőre nem lehet tudni, mi történt a nagymamával, valószínűleg sokkot kapott. Reménykedünk, hogy nincs komolyabb baja.

Kiderült, hogy a nagymama szerencsére életben van, sokkos állapotban szállították kórházba.

Szilágyi György országgyűlési képviselő beszélt az új tulajdonossal, akit nagyképű svindlernek írt le, minden érvet bevetett, hogy megmentse a családot, ám az lekezelő stílusban közölte: esze ágában sincs elállni a kilakoltatástól.

Jelenleg ostromhoz hasonlít a helyzet: kerítésen belül a védelmezők, kívül pedig a rohamrendőrök hada néz farkasszemet egymással. Hazafiak egy csoportja a kapu előtt ülve akadályozzák meg a rendőrök behatolását.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója a parlamenti ülésen kijelentette, hogy a frakció azon tagjai, akiknek nincs előre bejelentett felszólalása, azonnal elindul Budafokra.

12.33: A rendőrök egy lakatossal betörték a lehegesztett zárat, és behatoltak a területre. A Magyarok Szövetsége jelen lévő tagjai vezetőjük utasítására a rendőrök érkezésekor a kerítésen átmászva hagyták el a helyszínt.

A droidok körbejárják a házat és egyenként videóznak és igazoltatnak mindenkit, majd felszólítják az ottmaradt 20-30 hazafit, hogy hagyják el a területet.

12.55: A rendőrség mindenkit kihajtott az udvarról, a tulajdonos kérésére Baráth Zsolt és Kiss Róbert bent maradhattak, hogy segítsenek a családnak. Bent van az új tulajdonos is, akinek jóindulatából októberig maradhattak volna, ám ő hajthatatlan.

Jegyezzük meg jól ezt a nevet: Szamosi és Társa Végrehajtó Iroda. Ők végzik ugyanis a kilakoltatást, ami ezeken a percekben kezdetét vette. A végrehajtó közölte: a társaság 30 napig őrzi meg a család holmijait, azután megsemmisítik őket.

13.11. Megérkeztek a Jobbik képviselői, a rendőrök közben gúnyosan nevetgélnek a családon, a képviselőkön és a demonstrálókon is. Többen sérelmezték, hogy a képviselők fizikai jelenlétükkel akadályozták őket a munkában.

Sudár Zoltán jelenleg tárgyal a családdal. Ő egyébként azt sérelmezi, hogy "mindenféle honlapon" fönt van a neve, maffiózónak beállítva.

Egy informátorunk a helyszínen elmondta: a polgármesteri hivatalban érdekes módon eltűntek az ügy iratai, és csak a napokban kerültek elő.

13.27. A rendőrség műveleti területté nyilvánította a helyszínt, az eddig saját jogkörben intézkedő rendőrparancsnok most mossa kezeit.

dr. Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője, az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának alelnöke hosszas vitatkozás után, mint ügyvéd, sikeresen bejutott az épületbe.

13.40. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója közölte tudósítónkkal: most kapták a szomorú hírt a Szent Imre kórházból: a 78 éves nagymama agyvérzést kapott, a kórház Sürgősségi Osztályán ápolják.

A rendőrök az utca mindkét oldalát lezárták, a környező utcák is tele vannak rendőrrel, az autókat sem nagyon engedik tovább.

13.53. dr. Staudt Gábor képviselő, a Jobbik Jogi Kabinetének elnöke elmondta: hazánkban több tízezren szenvednek ilyen adósságcsapdában, melynek alapja az az opciós szerződés, melyet a hitelfelvevő a hitelfelvételkor - sokszor tudat nélkül - aláír, mely szerint ha egy ideig nem tudja törleszteni a részleteket, akkor a hitelező bank automatikusan új tulajdonos tulajdonába sorolja az ingatlant, mindenféle bírósági végzés, végrehajtási eljárás nélkül.

14.00: A rendőrök rádión kértek erősítést az alábbi szavakkal: "gyertek, mert ezek a buzik megint hangoskodtak."

Most kaptuk a hírt, hogy a Budafoki rendőrkapitány, Strauss Zsolt is a helyszínre érkezett, ám semmilyen tájékoztatást nem tudott, vagy inkább nem akart nyújtani. Miután úgy érezte, hogy törékeny önérzete megsérült, elviharzott a helyszínről oly módon, hogy nyilvánvalóan provokatív céllal mellkason lökte az egyik tüntetőt.

14:21: A barikad.hu megtudta, hogy ebben az ügyben már indult büntetőeljárás okirat-hamisítás miatt sőt polgári peres eljásár is, ezért a végrehajtást fel kellett volna függeszteni.Az egész kilakoltatást nem lehetett volna végrehajtani!

14:25: A rendőrök próbálják menteni a menthetőt, ásványvizet osztanak a tüntetőknek.

14:43: Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy jelen pillanatban a családnak és az négy gyermeknek ki kellene költözniük otthonukból és a végrehajtó nem akarja megengedi még azt sem, hogy az éjszakát még házukban töltsék. Gyüre kijelentette: kérésük az, hogy a család még 30 napig maradhasson az otthonában, amíg nem tudják megoldani a lakhatásukat.

Ehhez semmiképpen nem járul hozz á a végrehajtó és a végrehajtást elrendelő, habár a végrehajtás törvényességével kapcsolatban is merültek fel kétségek- tette hozzá felháborodottan a jobbikos képviselő.

Budai központi kerületi bíróság perfeljegyzést rendelt el. Így az ő kezükben van négy gyermek, egy család és egy életveszélyben lévő nagymama sorsa. Gyüre Csaba telefonon érte el a bíróságot és felszólította őket, hogy még a mai napon vizsgálják meg a lehetőségét annak, hogy felfüggesszék a végrehajtást, hiszen a család csak így maradhat otthonában. Ellenkező esetben teherautóval kipakolhatják az ingóságokat és rendőrök kivezethetik a családot házukból.

A végrehajtást elszenvedő édesanya a barikád helyszíni tudósítójának elmondta, hogy a bírósági titkár minden halasztási kérvényüket félresöpörte.

14:46: A barikád.hu tudósítója bejutott a bajbajutott magyar család házába, itt sikerült elkapni Kiss Róbertet, a hazafiak vezetőjét. A Magyar Nemzeti Gárda vezetője elmesélte, hogy egy kis politikai vitát folytatott a készenléti rendőrök fejesével, aki azt nehezményezte, hogy a jobbikos képviselők miatt nem tudták végrehajtani a kilakoltatást. Kiss a rendőröknek kijelentette, hogy addig itt nem lesz rendszerváltás, amíg a hatalomnak olyan kiszolgálói vannak, mint azok a rendőrök, akik az ilyen kilakoltatásokat képesek végigcsinálni tönkretéve emberek életét, gyermekek jövőjét.

14:40: Újabb nyomozók érkeztek a helyszínre, hogy miért, azt egyenlőre nem lehet tudni. Lehet, hogy csak katasztrófaturisták?

15:04: Leváltották a rendőröket, az új váltás már megérkezett a helyszínre. Jelen pillanatban mindenki feszülten várja a bíróság döntését.

15:32: Gyüre Csaba telefonon érte utol a Budai Központi Kerületi Bíróságot, aminek elnöki titkársága arról tájékoztatta, hogy a bíróság a mai napon nem hoz döntést, írásban kell beadni a halasztási kérelmet.

Így sajnos egyértelművé vált, hogy kilakoltatják a családot, a jelenlévő végrehajtó és a végrehajtást kérő lelketlen, embertelen akárki nem ad lehetőséget arra, hogy az négy gyermekes család továbbra is otthonában maradjon. A végrehajtást kérő nagy kegyesen megengedte, hogy a család ingóságai 30 napig maradjanak a házban. Az ő hibájából, az ő embertelenségéből és pénzhajhászásából kifolyólag a 78 éves nagymamát többször kellett újjáéleszteni, jelenleg az intenzív osztályon kezelik. Van lelkiismerete egy ilyen embernek?

A zárakat már elkezdték leszerelni. A rendőrség addig marad, amíg a család el nem hagyja az otthonát, ám nekik nincs hova menniük. Ezért kérjük, hogy aki négy gyermeket, két felnőttet és két kutyust be tud fogadni, hívja Szilvási-Kassai Esztert a 70-379-90-66-os telefonszámon. Ingóságuk elszállításához szükség lenne egy tehergépkocsira is. A Jobbik frakciója adományozást hirdetett meg. Anyagi segítségüket a Jobbik Villányi úti irodájában (1113. Budapest, Villányi út 20/A) adhatják le. Segítségüket előre is köszönjük.Egy család életét menthetjük meg!

15:37: Kiss Róbert a barikad.hu-t arról tájékoztatta, hogy a végrehajtó elmondása szerint már csak a biztonságiakat várják. Ahogy ők megérkeznek, azonnal kilakoltatják a családot! Döbbenet!

16:13: A két kutyusnak sikerült gazdát találnunk. Köszönjük! Továbbra is várjuk azok jelentkezését, aki be tudják fogadni a négy gyermeket és szüleiket. Ingóságuk elszállításához szükség lenne egy tehergépkocsira is. A Jobbik frakciója adományozást hirdetett meg. Anyagi segítségüket a Jobbik Villányi úti irodájában (1113. Budapest, Villányi út 20/A) adhatják le. Amennyiben adományaikat utalni szeretnék, azt megtehetik a Jobbik számlaszámán keresztül.
A közlemény részbe kérjük a "kilakoltatási adomány" kifejezést írják.

{B}11705008-20485643

Telefonhívásaikat Szilvási-Kassai Eszter, a 70-379-90-66-os telefonszámon várja.{/B}

16:56: A család 30 nap haladékot kapott ingóságaik elszállítására. A csepeli jobbikosok pedig felajánlottak egy teherautót szükség esetére. Köszönjük!

17:01: Orbánék még mindig lapulnak és hallgatnak. Emlékszünk ugye, hogy a fideszesek "nagy vezére" mit hangoztatott a kampányidőszakben? Emlékeztetőül: "A következő kormány fenn fogja tartani a kilakoltatási moratóriumot. A kérdés sürgős megoldást igényel, családokat nem lehet az utcára tenni" - ezt Orbán többek között a veszprémi fórumán is elmondta. Most hol a Fidesz 2/3-a?

17:04: Vége ennek a szörnyű procedúrának. Szabó Gábor, a jobbik pártigazgatója a barikad.hu-nak elmondta, hogy a hatályos jogszabályok alapján kellett a végrehajtóknak eljárni, a Jobbik pedig sajnos nem tudta megakadályozni a kilakoltatást. Megköszönte minden jelenlévőnek a tisztes helytállást. Hozzátette, hogy a nemzeti párt a holnapi nap folyamán be fog nyújtani egy országgyűlési határozatot az ilyen és ehhez hasonló esetek megakadályozásáért.

A Jobbik frakciója 100 ezer forintos gyorssegélyt ajánlott fel a négygyermekes családnak, ami nem sok, de az elkövetkezendő napokra valószínűleg sikerült kisegíteni őket. Adományaikat továbbra is várjuk az alábbi módokon:

Személyesen: Jobbik iroda - 1113. Budapest, Villányi út 20/A
Utalással: 11705008-20485643
A közlemény részbe kérjük a "kilakoltatási adomány" kifejezést írják.

17:16: Hegedűsné Kovács Enikő, jobbikos országgyűlési képviselő és családja felajánlásából a bajbajutott négygyermekes család Hegedűsék Pest megyei házában lakhatnak, ahová még a két kölyökkutyát is magukkal vihetik. Szerkesztőségünk hálásan köszöni Enikőéknek a felajánlást.

Adományaikat továbbra is várjuk az alábbi módokon:

Személyesen: Jobbik iroda - 1113. Budapest, Villányi út 20/A
Utalással: 11705008-20485643
A közlemény részbe kérjük a "kilakoltatási adomány" kifejezést írják.

17:22: Nagy nehezen megmozdult a Fidesz is, a helyszínre érkezett a kormány szociálpolitikai államtitkára. Jobb későn, mint soha...

17:27: Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője tájékoztatja az államtitkárt és kísérőjét a kialakult helyzetről, akik segítséget ígérnek a családnak.

18:15: A barikad.hu információi szerint két nap múlva istmételten kilakoltatás lesz ebben a kerületben és ugyanaza a cég fogja végrehajtani, mint ezt a szörnyű eseményt. A szerk@barikad.hu e-mail címre várjuk, azok jelentkezését, akik tudják, hogy kit fognak kilakoltatni.

18:20: Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója tájékoztatta a barikad.hu-t, hogy a kilakoltatás befejezése után a helyszínre érkezett Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár és Németh Zoltán a Fidesz budafoki országgyűlési képviselője is, akik a kilakoltatott családanyával és családapával, valamint a jelenlévő jobbikos képviselőkkel egyeztettek. Soltészék felajánlották a kormány segítségét és biztosították a családot arról, hogy meg fogják vizsgálni a kilakoltatás körülményeit. Soltész Miklósék megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy miképpen tudnak segíteni a család tartós lakhatásának megteremtéséért.

Szabó Gábor kijelentette, hogy a Jobbik meg fogja tenni a szükséges lépéseket az Országgyűlésben és innentől kezdve maximális figyelem irányul majd azokra a joghézagokra, melyek például ehhez a kilakoltatáshoz vezettek. A holnapi nap folyamán a szakállamtitkár és Dr. Gyüre Csaba, jobbikos országgyűlési képviselő egyezteti fog erről a konkrét ügy további részleteivel kapcsolatban - tette hozzá.

A Jobbik országgyűlési képviselői és a Fidesz KDNP politikusai végig korrekt, konstruktív alapon egyeztettek egymás között szakmailag, hogy mi módon lehet a család helyzetét tartósan rendezni.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében meg szeretném megköszönni minden gárdistának, minden jelenlévő hazafinak és jobbikos országgyűlési képviselőnek, hogy ezen a napon közös erővel kiálltunk eme bajbajutott család mellett és így sikerüélt az ország közvéleményének a figyelmét erre a konkrét esetre és más magyar családok sanyarú helyzetére irányítani. Ez a bátor kiállás megteremtheti a annak a lehetőségét, hogy mind a jobbik országggyűlési csoportja, mind pedig maga a kormány érdemi lépéseket tegyen meg a bajbajutott devizahitelesek kilakoltatása ellen"- mondta a Jobbik pártigazgatója.

18:30: Íme a Jobbik azon országgyűlési képviselőkből álló "kommandója", akik a magyar család otthonáért harcoltak a mai napon:
Vágó Sebestyén, Sneider Tamás és Szilágyi György. Ellenük a rendőrség szabálysértési eljárást indít hatósgái intézkedés akadályoztatása miatt. Baráth Zsolt, Schön Péter, Szabó Gábor, Samu Tamás Gergő, Bana Tibor, Bertha Szilvia, Mirkóczki Ádám, Volner János, Dr. Lenhardt Balázs, Dr. Gyüre Csaba, Dr. Kiss Sándor, Magyar Zoltán, Korondi Miklós, Z. Kárpát Dániel, Dr. Staudt Gábor

barikad.hu

2010. 06. 21. 10:48

Tipikus! Keressük másban a hibát! Véleletlenül sem Ők tehetnek róla, hogy utcára kerültek...

Vegyen fel adósságrendező hitelt.... és akkor majd már havi 300.000 lesz a törlesztő havonként... Naccerű!

2010. 06. 21. 10:42

 

Kivagyok!

 

„...én a részemről felelőtlennek tartom a családot és nem csodálkozom, hogy ide jutottak."

 

Én is elolvastam.

Csak hogy visszatérjünk az eredeti témához, minthogy szerintem ez a témakör még egyáltalán nincs kimerítve.

Mindazokkal egyetértek, akik megállapítják, hogy ez egy igen csak katasztrofális helyzet, hogy több százezer ember vergődik az adósság csapdába.

Együtt is érzek velük, sajnálom is őket és én is azt gondolom valamilyen módon valóban segíteni kellene nekik.

De ez nem jelentheti azt, hogy mentesüljenek a kötelezettségek alól, amit egymaguk önállóan vállaltak segítség nélkül.

De számomra az az igazán katasztrófális, hogy vannak olyan politikusok, akik mások szerencsétlenségéből szeretnének maguknak hamis, hazug állításokkal politikai tőkét kovácsolni.

Miről is van szó?

Tulajdonképpen a dolog úgy áll, hogy bizonyos politikai erők megpróbálták megakadályozni azt, hogy egy lakás törvényes tulajdonosa birtokba vegye a saját tulajdonát.

Tehát a helyzet pontosan fordítva igaz, mint ahogy ezt a jelen írás próbálja beállítani.

Ezek a személyek megkísérelték megakadályozni azt, hogy a törvény a senki által meg nem kérdőjelezett törvényes állapotot kikényszerítse az érintett felekből.

Ez pedig egyetlen országgyűlési képviselőnek sem lehet sem célja, sem eszköze.

Hanem inkább azon kéne munkálkodnia, arra kapták a megbízatást, azért kapják bérüket és az a feladatuk, mint törvényhozóknak, hogy olyan törvényjavaslatokat tegyenek, hogy ne juthassanak emberek tömegestül ilyen helyzetbe.

Mik is lennének ezek?

A teljesség igénye nélkül, kezdjük az oktatás, neveléssel.

Folytassuk a közmédiával, a törvényhozással és a törvények végrehajtásával.

Mégis csak felháborító és elfogadhatatlan erkölcsileg az a módszer és az a viselkedés, különösen az a hangnem, amit ebben a témában megengednek maguknak.

Tudván tudva pedig, minthogy jogvégzett emberek tökéletesen tudatában vannak annak, hogy sem a jog, sem az igazság nem az ő oldalukon áll.

Először is nem igaz az az állítás, hogy ezeket az embereket tudtuk ellenére tőrbe csalták a bankok.

Mint jogvégzett emberek tudják azt is, hogy a bankok minden ilyen esetben kérik a szerződések közjegyző által történő ellenjegyzését, ami több százezer Ft-os munkadíjat jelent a jegyző részére, amit a hitelezett fizet.

Amiért a közjegyző köteles megvizsgálni a szerződést egyrészt törvényességi szempontból, másrészt a hiteles szempontjából, valamint tájékoztatni arról, ha részére a szerződés kedvezőtlen feltételeket tartalmaz.

Azért a több százezer Ft-os térítés ellenébe valamit azért mégis csak illenék csinálni a jogvégzett embereknek.

Lehetne ez témája például egy törvényjavaslatnak vagy pl. a felelősségre nevelés.

Az igazság az, hogy a Fidesz kifogta a szelet a Jobbik vitorlájából.

Olyannyira, hogy a Jobbik már az általa korábban fennen hangoztatott politikai elvárásait sem szavazza meg.

Gondolok itt pl. a három csapás törvényre.

Szerencsére a Fidesz nem adja meg azt lófot a Jobbiknak, hogy ország pusztító, népellenes törvényeket hozzon, amin aztán lehet lovagolni.

De mivel ilyen nincs - legalább is eddig - így aztán kreál magának mondvacsinált álproblémákat, hazug állításokkal, amin aztán próbál lovagolni.

Nem állítom azt, hogy egy igen jelentős kisebbséget így is félre tud vezetni, de azért a népszerűségük csökkenése mégis csak mutat valamit.

Azt gondolom végül is kibújik a szög a zsákból, kiderül mire alkalmas és mire képes ez a párt a jelenlegi személyi összetételével, túl azon, hogy szalonképtelenek.

Szerintem ez a beírás kimeríti a gyűlölet beszéd fogalmát.

Szerintem mindenképpen moderálni kellett volna, igaz, akkor meg nem bújik ki a szög a zsákból.

 

 

„Nem vagyok elkeseredve, mert a mi esetünk végre felnyitotta a magyar emberek szemét, hogy a magyar önmagán és a barátain kívül senkire nem számíthat eme csodálatos ősi hazában!"

 

Azt hiszem ez valóban egy figyelemre méltó megállapítás, bár szerintem a hölgynek ahelyett, hogy másokat hibáztat inkább önkritikát kellene gyakorolnia, mert ő volt az, aki felelőtlen magatartásával tönkretette az édesanyja életét és a családjáét.

Nem kellene a felelősséget mindig másokra hárítani.

És az sem igaz, hogy földönfutóvá tették, hanem az az igazság, hogy a felajánlott lakhatási lehetőséget nem fogadta el.

A bankok nyereségét pedig nem biztos, hogy önre kellene költeni, mert vannak ebben az országban több százezren, akik viszont önhibájukon kívül kerültek sokkal rosszabb helyzetbe, minthogy gondolok itt pl. a testi és lelki sérültekre, akiket az ön kormány tett földönfutóvá.

2010. 06. 20. 13:48

 

Érdekes és szomorú történet ez, amit a politikai érdekek egyre rosszabb irányba visznek.

A családon segíteni kell, de hogy jelen helyzetben nem sok követelni valójuk van az biztos. (Kivéve ha , bizonyítani tudják a szóban forgó bank szándékos rosszhiszeműségét, ami arra irányult, hogy elveszítsék az ingatlanukat.)

Ugyanakkor érthetetlen az, hogy ha valakit már az APEH-is végrehajtással fenyeget, akkor a hitelt miért nem csak erre fordítja, miért kell még felújítani is.

2010. 06. 19. 0:14

Visszatérve még szockap témára, van nekem egy nagyon jó könyvem ettől a szerzőtől: http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_P._Murphy az a címe: The Politically Incorrect Guide to Capitalism. Érdemes lenne lefordítani magyarra és publikálni, sokak agyában kavargó fogalmi zavarokat helyre lehetne vele tenni. Murphy ráadásul az osztrák iskolához tartozó közgazdász, erősen szabadpiac fundamentalista és keresztény, szóval sokak agyában kavargó fogalmi zavarok már csak ezen premisszák miatt sem feltétlenül tisztulnának ki, bár egy próbát megérne.

2010. 06. 18. 16:22

Abban a társaságban, ami felé jelzés egy Gucci táska elég hamar kiszúrják a hamisítványt, nyugi.

Egy egymilliós táska árán lamentálni tipikusan kispolgári szellemi maszturbáció, attól tartok.

2010. 06. 18. 15:41

Gucci táska van a Józsefvárosi piacon, egész ócsóé. Szóval a táska annyit ér amennyit a "piacon" adnak érte..! :-)

2010. 06. 18. 13:51

 

Szerintem a Gucci táskát azért adják el 1 millió Ft-ért darabját, mert amennyi eladó Gucci táska van arra van annyi vevő, hogy ez a kínálat ezen az áron is elfogy.

Ez a piac érték ítélete.

Az más kérdés, hogy az eladó vevőt vagy balekot keres.

De ha ennyi balek van, akkor nincs gondja az eladással.

Tehát ennyi a piaci ára.

Hogy aztán ki, miért és milyen pénzből vásárolja meg, az már teljesen közömbös.

Legalább is a piaci ár tekintetében.

Mert ha tőlem valaki aranyozott fakanalat kér és én azt mondom 2 millió Ft-ért meg tudom csinálni darabját, neki pedig szüksége van rá, akkor annak az aranyozott nyelű fakanálnak ennyi a piaci értéke.

Az aztán már mindegy, ki mire használja, mert az már a használati érték lenne.

Aminek pedig a piaci értékhez nem biztos hogy köze van.

De az valószínű, ha az állam nem ad hozzá mondjuk 98,5%-os támogatást, akkor nem veszi meg senki.

Tehát nem lesz üzlet, nincs piaci ár, legfeljebb kínálati.

Ha pedig olyan sok embernek lesz szüksége 1 millió Ft-os Gucci táskára, akkor a gyártó a piaci törvények szerint két dolgot csinálhat.

Egy, emeli a Gucci táska árát.

Kettő, növeli a saját termelését, hogy többet tudjon eladni, ezáltal növeli a profitját.

Akinek pedig ez nem tetszik, az ne vegyen Gucci táskát vagy álljon neki gyártani Gucci táskát.

Aztán mikor már sokan csinálnak Gucci táskát és egyre olcsóbban árulják, mert mindenki el akarja adni, akkor majd lesz bekerülési költségen vagy talán még az alatt is Gucci táskám.

Mert ez a piac törvénye.

Mert a piac törvénye szerint mindent annyiért lehet eladni amennyit ér, mert minden annyit ér amennyiért el lehet adni.

De facto kompromisszumos érték, amit mind a vevő, mind az eladó kölcsönösen elfogadott és ebbe szükségtelen, sőt káros kívülről beleavatkozni.

Mert a vesztett csatába mikor a király alól kilőtték a lovat azt kiabálta:

Országomat adom egy lóért!

És kapott lovat? Vagy hol volt akkor az értékarányosság?

2010. 06. 18. 13:31

Azért az árért az a GUCCI táska már nagggyon, de naggyon csúúúnya! Nyelvöltés

 

2010. 06. 18. 13:14

A Gucci táska 1 milliós árával azt fizeted meg, hogy *nagyon kevesen* adnak ki ennyi pénzt egy táskáért. Ez már inkább pszichológia.

2010. 06. 18. 11:44

Valóban gyönyörű kamarai díjtáblázatok vannak, én is szívesen nézegetem azokat, de sajnos még SOHA nem volt alkalmam ilyen díjakkal számláznom.
Ezekből kiindulni badarság, ezek a díjak egy-egy zsíros ÁLLAMI megrendelés kiszámlázásárt támasztják csak alá. Persze gyorsan hozzáteszem: szerintem.
Aztán is lehet, hogy én vagyok a balek, akkor viszont tessék gyorsan engem megbízni, ha költséghatékonyan dolgoztatna valaki.

Sajnos ezt én is így láttam (kívülről) a saját szakmánál. Nálunk is van/volt egy honortábla, ami tételesen taglalta, hogy milyen sajtótermékbe mekkora megjelenésnél, méretnél mennyi lenne az ajánlott elkérhető összeg. Csak hát persze hiába volt ilyen, senki sem fizette ki kb. a felénél többet. Papíron nálunk is 50e volt a szerzői napidíj ára úgy négy éve.

Az informatika meg valószínűleg az az ágazat, ahol folyamatos kereslet van az új szakemberekre (mivel folyamatosan növekszik), ezért aztán tudják tartani ezeket az árakat.

A piaci ár, kontra valódi érték vita is érdekes, mert miért ne az lenne a valós, amit ad érte a piac, mi mással lehetne lemérni, hogy mennyit is ér egy adott munka vagy termék. Ugyanakkor számomra egyáltalán nem reális egy milla pl. egy Gucci táskáért, holott a cég ennyire árazta be a termékét (teljesen függetlenül attól, hogy kinek mennyit ér), mert vannak olyan emberek, akik ennyiért is megveszik.

De jobban nem akarok belekotyogni, mert nem értek a témához, de kétségkívül érdekes olvasni a különböző véleményeket. Azt hiszem mindenkinek megvan a maga igaza.

2010. 06. 18. 11:10

A két rendszer közti különbségről csak annyit...az egyik mindenhol megbukott, és kiderült, hogy hosszútávon egy élhetetlen rendszert biztosít, - bocsánat Észak-Kórea / Kína még próbálkozik -, a másik rendszer meg többé-kevésbé de sok országban működik... persze mindig lesznek egyenlőtlenségek, irigyek, féltékenyek, olyanok akik kevésbé járnak jól, meg lesznek akik nagyon jól járnak a rendszerből, de pl. nekem személy szerint nincs ismerősőm, aki azt hangoztatná, hogy de jó volt régen, meg visszasírja az elmúlt időszakot, beleértve a nagyszülőket, szülőket, akik aktív részesei voltak a szocializus örömeinek.

Friss hír: Négy É-Kóreai focista eltűnt... Valószinűleg diszidáltak, és terveik szerint nem szándékoznak hazamenni... Biztos adva vannak a feltételek otthon az életre. Szerencsétlen é-kóreaiak 17 órával az élő adás után láthatták a brazilok elleni meccset, mert nincs élő adás... Előbb megnézték a pártvezérek, gondolom összevágták a meccset, hogy a hőseik szebb fényben tűnjenek fel....Az is lehet hogy Ők úgy tudják megverték Brazíliát.... " Szorgos népünk győzni fog!" Ujjje!

 

2010. 06. 18. 10:35

 

Igen nagy érdeklődéssel olvasgatom a beírásokat, próbálom leszűrni magamnak a következtetéseket.

Igaz, már többször elaludtam rajta, no nem az érdektelenség, hanem a fáradság okán.

A baj az, hogy az itt leírtak az eddigi kialakult álláspontomat erősítik, ami nem túl hízelgő a fórumban résztvevők jelentős részére.

Megpróbálom nagyon röviden összefoglalni saját meglátásaimat, aminek elfogadása senkinek a számára nem kötelező, merthogy én csak egy vagyok a sok közül.

Amit azért merek remélni, hogy nem a legjelentéktelenebb.

Először is, nem igaz az az állítás, hogy ma a tehetség, a szorgalom, a munka, a kitartás, a tudás, a becsületesség és a hasonló pozitív tulajdonságoknak ne lenne jelentősége az önérvényesülésben akár az anyagi javak tekintetében is.

Azt hiszem alapvető probléma összemosni a becstelen vagyonszerzést a becsületes munkával szerzett vagyonnal.

Ez ugyanis egyáltalán nem rendszerfüggő, bűnözni lehet a szocializmusban is és a kapitalizmusban is.

A különbség abban rejlik, hogy melyik rendszerben mit engednek meg.

Valamint a közvélemény mit tart elfogadhatónak és mit nem, mi az amit elutasít.

Sajnos az a meglátásom, hogy e tekintetben bizony a fórum néhány résztvevőjének még igen csak van javítani valója.

Részemről leginkább Cserép János lényeglátása elfogadható.

Már amennyiben ha nem abból az alapállásból indulunk ki, hogy a munkaadó eleve csal, lop és hazudik, ezen kívül aljas módon kizsákmányolja azokat, akiknek munkát biztosít.

Természetesen van ilyen is, de ez nem következik eleve törvényszerűen a kapitalizmusból.

Azt is elfogadom, hogy a jelenleg igazán nagy vagyont szerzett „gazdagok" jelenleg ilyen módon szerezték a vagyonukat.

De azt is megjegyzem, hogy a nagy gazemberség mellett arra is volt gondjuk, hogy azért ebből a vagyonból ne nagyon jusson a köz javára.

Azonban valakik azért mégis csak fenntartják húsz éve ezt a rendszert.

És én azt gondolom, hogy ezek a mai magyar vállalkozók derék hadak, akik a munkával szerzett jövedelmüket nem elitták, eldrogozták, utazgatták, nyaralgatták, hanem zálogba tették apai örökségüket, hitelt vettek föl, amiből aztán munkahelyeket hoztak létre azok számára, akik ennek az ellenkezőjét tették.

És most hangosan követelik azt, hogy az egyenlőség jegyében nekik is annyi jár, mint azoknak, akik ezt saját erőből, saját kockázatra SAJÁT KIZSÁKMÁNYOLÁSUK FOLYTÁN létrehozták.

Hát nem, Tisztelt Uraim!

Tessék végigcsinálni ugyanazt, amit ezek az emberek tettek és majd akkor megváltozik a véleményük.

Úgy illik erre már Kádár János megadta a választ, (akit gondolom senki sem tart igazán nagy kapitalistának) nevezetesen:

„Aki többet dolgozik jobban is éljen!"

„Aki pedig azt mondja sokat keres a lángosos, menjen el lángososnak."

És azt hiszem nem kellene a jelenlegi anarchiát - ami jelenleg Magyarországon uralkodik -összekeverni a kapitalizmussal, mert annak ehhez semmi köze!

A piac pedig igenis beáraz, mind az áru, mind a munkaerő vonatkozásában.

Természetesen ahhoz, hogy a piac szabályai működőképesek legyenek, ahhoz deregulálni kellene mindazokat a törvényeket, kiváltságokat, amelyek ma ezt nem engedik érvényesülni.

Tehát summa summarum elfogadom azt, lehet abból politikai tőkét kovácsolni, hogy hamis nézetek és féligazságok alapján a magántulajdon szentségének védelmére hivatkozva sorfalat állunk, hogy megakadályozzuk a jogos vagy jogtalan kilakoltatásokat (ami azonban másik kérdés hogy mennyiben igazságos).

Először is talán azt kellene tisztázni, kinek a magántulajdonát védelmezzük, minthogy itt kétféle egymással szemben álló tulajdonosi érdek forog fenn, nevezetesen a bank által kibocsátott kölcsön, ami a betétesek és a bank tulajdonosainak magánvagyona, másfelől a lakás „tulajdonosok" ingatlan tulajdona, amihez azonban a bank pénzéből jutottak (amire senki nem kényszerítette őket).

Érdemes visszatekinteni a múltba, amikor még arra is figyeltek, hogy ami jogos az igazságos is legyen.

Mert amikor összeveszett a régi és az új tulajdonos a malacon, a bíró megkérdezte kié a malac?

Természetesen mind a kettő azt állította, hogy az övé.

Az egyik azt mondta, hogy: Én neveltem fel, tehát enyém a malac.

A másik azt mondta: De én megvettem tőled, tehát enyém a malac.

Erre a bíró megkérdezte: Ki van fizetve a malac?

Mert ha nincs, akkor nem a tiéd - mondta a vevőnek.

Ez ilyen egyszerű.

Természetesen lehet bonyolítani, amire az általunk igen magas pénzen kiképzett jogászok alkalmasak is.

Mindazonáltal én azt állítom, nem az a hős, aki munka helyett sorfalat áll büszkén, mondván, hogy majd ő eldönti az igazságot.

Hanem az a hős, aki ez idő alatt is termel, dolgozik, befizet, fenntartja és eltartja mindazokat az intézményeket és embereket, akikre a társadalomnak valóban szüksége van.

Tehát a mai önerőből, saját tudásból, saját akarattal és kockázattal kiemelkedett vállalkozói réteg és nem a másokon élősködő slepp, aki otthagyja a munkahelyét (az Országgyűlést) és elmegy demonstrálni.

Aki pedig ezek után elmegy kölcsönért, az vegye tudomásul, hogy a kölcsön pedig visszajár.

Valószínűnek tartom, hogy azok, akik most demonstrálnak nem nagyon rendelkeznek megtakarított pénzzel, amit a bankba elhelyeztek, de ha mégis van ilyen az felajánlhatja a saját betétjét a kölcsönvevő javára.

De azonban ha ők is inkább csak kölcsönvevők és más pénzén jutottak vagyonhoz úgy már értem a viselkedésüket.

Megjegyzem, meglátásom szerint a Fidesz eddigi cselekedetei csak úgy, mint a retorikája az általam hangoztatott morális elveket követi.

Ami természetesen az eddigi jogtalan haszonélvezőknek nem tetszik.

Megjegyzem, ezzel sincsen baj, demokrácia van, ők is szavazhatnak.

2010. 06. 18. 8:18

Csak két észrevétel:

 

1.

M.o.-on néhány éve végeznek a gyerekek körében kompetencia mérést. (Akik nem ismerik: http://www.okm.gov.hu/kozoktatas/cikk-cime-100527 )

Itt nem csak a matematika tudást és a szövegértést mérik, hanem egy kérdőív segítségével (nlvtelen a felmérés!) a diák szociális hátterét is igyekeznek feltérképezni.

Tapasztalat: M.o.-on a gyerekek tudása/ismeretei NAGYBAN FÜGGNEK a családi hátterüktől. Biztosan vannak kivételek, de ez nem egy szűk keresztmetszetű vizsgálat, hanem egy fiolyamatosan megismételet, országos felmérés.

 

2.

Valóban gyönyörű kamarai díjtáblázatok vannak, én is szívesen nézegetem azokat, de sajnos még SOHA nem volt alkalmam ilyen díjakkal számláznom.

Ezekből kiindulni badarság, ezek a díjak egy-egy zsíros ÁLLAMI megrendelés kiszámlázásárt támasztják csak alá. Persze gyorsan hozzáteszem: szerintem.

Aztán is lehet, hogy én vagyok a balek, akkor viszont tessék gyorsan engem megbízni, ha költséghatékonyan dolgoztatna valaki.

2010. 06. 18. 1:18

Mi közöm nekem ehhez? Mérnöki beosztotti munkakörben dolgozom ilyen-olyan helyeken 10 éve, alvállalkozóként sem projekt managerkedem, hanem fejlesztőként dolgozom, alkalmasint más fejlesztők munkáját irányítom, de akkor is csupán szakmailag. Tessék elhinni - ma egy Java fejlesztő 50-80 ezer forint között adható el a magyar piacon.

Naponta.

De egy normális építészmérnök sem dolgozik kevesebbért. Sőt. A mérnöki kamara ajánlott napidíjai az önálló munkavégzésre is valahogy bruttó 80-90 ezer forint körül járnak. Ezek mind piaci árak, bármennyire fáj ez Jenőnek. De egy nőgyógyász sem kér 8-10 ezer forintnál kevesebbet egy maszek fél órás vizsgálatért. Az ügyvédi óradíjak is pár ezertől pár tízezerig húzódnak.

Miért, szerintetek a cikkben szereplő családfő hogy kaphatott 20 milliós lakáshitelt? Mekkora jövedelme lehetett, ami kiesett a kórházi kezeléssel? Gondoljatok bele, ez sem egy minimálbéres történet.

 

2010. 06. 17. 17:18

 

Tudomásul kell venni, hogy klasszikus kapitalizmusban, mai társadalomgazdasági formában nem fenntartható a monopolállam kapitalizmusában kiharcolt, megvalósított, szociális ellátása.

 

A bankok egyének tulajdonából áll, tőkéjéből.

Senki nem ad senkinek ingyen semmit.

A miniszterek, képviselők se adnak senkinek semmit ingyen.

Ha valaki hitelt vesz fel, akkor törleszteni kell és kamattal.

 

Ez a témanyitó írás, kilakoltatás, hangulatkeltésre jó, semmi másra.

Sok száz nincstelen van él az utcán, és senki nem foglalkozik vele.

Ahogy minden évben sok ember fagy meg saját lakásában, halálozik el éhen halva, alultápláltságtól.

 

És a társadalom nem foglalkozik vele.

 

Nem reménykedni kell, hogy velem ez nem történhet meg, én gazdag leszek, milliárdos.

Mai gazdasági rendszer alapja a kiszolgáltatott ember, olcsó munkaerő, szellemi tudás.

Emberi érték csak addig létezik, míg értéket teremt olcsón, mások hasznára.

 

Elkel döntenie a társadalomnak milyen gazdasági rendszerben, akar élni, és hangot adni akaratának.

 

2010. 06. 17. 16:06

 

Piac sosem a valós értéket képviseli, hanem a divatot, és fizető keresletet.

 

 

2010. 06. 15. 20:24

Úgy másfél éve beszélgettünk egy kollégával arról, hogy itt a kilakoltatások megkezdésével fog eljönni igazán a puskaporos hangulat. Úgy látom nem tévedtünk.