Fejtörő 4.
Helytörténet
2010. máj. 27.

<p>A korábbi ígérethez híven, a „kereszt-rejtvény" után - és ahhoz hasonlatos módon - új városismereti játék indult <em>fejtörő</em> néven <br />Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található valamelyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.
( Ennek egyik lehetséges módja, hogy a „Fejtörő X" fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu" -ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno" kép alatti menüsorban az „üzenetküldés" menüpontot választjuk ki. )

 

A múlt heti fejtörő:

 

Megfejtés:

Az e heti szobrunk az ülő Krisztust (Szentgyörgymezeiesen: seggen ülő Jézuskát) ábrázolja. Ganóczi István Esztergom Szabad Királyi városi lakos állíttatta 1766-ban a Zamárd hegyre (ma Szamárhegy) vezető út mellé az apácák akkori majorságával szemben. Az idők folyamán megkopott szobrot kővel dobálták, ezért megsérült, a kezében tartott nád buzogányt el is lopták. A hengeres oszlop tetején, négyzetes kőlapon, az ostorozás és töviskoronázás utáni állapotban ülő Krisztust 1997. tavaszán Bádé György kijavította és újrafestette.(Ötvennyolcas)


Az e heti feladványban az Ülő Krisztus szobra látható. A szobor a Szamárhegy felé vezető Kettőspince soron található. A barokk stílusú szobrot ismeretlen művész alkotta, Ganóczi István 1766-ban állítatta. Szobron Krisztus fején tövis koszorúval, vállán palásttal látható.(Akincilar)

Ez a sok viszontagságot megért szobor a töviskoronás Krisztust ábrázolja. Vállán palást, kezei megkötözve. Egy magas oszlop tetején ül a Kettőspince sor első harmadában. (Anyu54)


Megfejtés képekben 1.

Megfejtés képekben 2.

 

PS: Örvendetes hír, miszerint a szobor hamarosan mintegy 2,5 millió Ft-os felújítás útján szépül meg. ( szerk.)

 

Térképen

 

GPS Koordináták:

É 47 48.216'

K 18 45.466'

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54

Ötvennyolcas

Lacikabácsika

Gerdy

Akincilar

Összesítve:

Anyu54 (3)

Ötvennyolcas (3)

Lacikabácsika (3)

Gerdy (2)

Light of Reason (1)

Akincilar (1)

 

(forrás)