Nem békült Bayer Zsolt
Közélet
2010. máj. 5.

<p>Három magánvádas eljárásban indult büntetőügy békéltető előkészítő tárgyalása zajlott ma délután az Esztergomi Városi Bíróságon. Mindhárom ügyben meg kellett jelennie Bayer Zsoltnak, mint vádlottnak. Az újságíró még 2009. októberében a Hídlap hetilapban, majd a Magyar Hírlapban és több vidéki helyi lapban is megjelentetett "Dózsafalva" c. cikke miatt került rágalmazás és becsületsértés vádja miatt bíróságra.</p>

Először a Cserép János feljelentése alapján indult büntetőügyben zajlott le sikertelenül a békéltetés. A feljelentő - ahogy arról korábban is nyilatkozott - hajlandó lett volna a vád elejtésére és békülésre, feltételül csupán azt szabta volna, hogy Bayer Zsolt saját költségén a Hídlapban, a Magyar Hírlapban és az összes többi olyan orgánumban, mely átvette és terjesztette a "Dózsafalva" cikket saját költségén jelentessen meg egy ugyanakkora terjedelmű, a valóságot feltáró cikket. Erre Bayer Zsolt nem volt hajlandó, és dacára annak, hogy a "Dózsafalva" cikk állításai miatt jogerős sajtóhelyreigazítási per ítélete szerint is valótlanságot állított cikkében, ügyvédje már az előkészítő tárgyaláson a saját valóságának bizonyítását kérte volna. Ez főleg annak viszonylatában igen érdekes, hogy a sajtópereken a Hídlapot képviselő ügyvéd még azzal próbált sikertelenül védekezni, hogy Bayer cikkében nincsenek is tényállítások, csak az újságíró véleménye.

Bayer a békülési szándék elutasításánál arra hivatkozott: ez már személyes ügy, be akarja bizonyítani, hogy valóság amit leírt - láthatóan fogalma nem lehetett arról, hogy a sajtóhelyreigazítási polgári peres eljárás során a felperes Cserép János a saját megjelentetni kívánt tényállításainak bizonyítását sikeresen elvégezte, és a Hídlapban immár hónapok óta meg nem jelentetett sajtóhelyreigazítás szövegezésénél erre is figyelemmel volt a Győri Ítélőtábla.

A tárgyalásra gyanúsítottként idézett Bukovics Krisztián - a Hídlap főszerkesztője - kimentette magát a békéltetésről, vele egy új alkalommal ismételt békéltetést fog tartani a bíróság. Mivel ugyanezen - bár nem tökéletesen egyező - cikk Magyar Hírlapbéli megjelenése miatt Cserép János a Pesti Központi Kerületi Bíróságon is feljelentést tett a Magyar Hírlap felelős szerkesztője és Bayer Zsolt ellen, az Esztergomi Városi Bíróság kezdeményezni fogja a két ügy egyesítését is. Várhatóan szeptemberben tehát a Hídlap főszerkesztője, a Magyar Hírlap főszerkesztője és Bayer Zsolt együtt fognak szembenézni a rágalmazás vádjával az esztergomi bíróság épületében.

A nap második békéltető tárgyalásán a "Dózsafalva" cikkben ismeretlen tettes által "gazember" jelzővel illetett Schleifer Miklós volt a magánvádló - ez a jelző ugyanis csak a megjelentetett cikk egyik változatában volt olvasható, vagyis vagy a szerző, vagy egy szerkesztő tette azt oda bele, vagy vette ki onnan, és ennek tisztázásáig ismeretlen tettes ellen folyik az ügy. A tárgyaláson Bayer nem tudta megmondani, hogy a jelzőt ő helyezte-e el a megjelent cikkben, vagy sem.

A harmadik tárgyaláson Kovács Géza volt a magánvádló, aki nem ajánlott békülési lehetőséget Bayernek. Az ügyük szeptemberben folytatódik.

A Szeretgom értesülései szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróságon további büntetőügyek megindulása várható ugyanezen cikk miatt Bayer Zsolt ellen - hiszen a cikkben szereplő több személy is magánvádas feljelentést tett a Magyar Hírlapban országos nyilvánosságot kapott hamis tényállítások és becsületsértő mondatok miatt.

A cikk miatt eddig három helyreigazítást volt kénytelen a Magyar Hírlap megjelentetni:

http://www.magyarhirlap.hu/levelezes/helyreigazitas.html Lapunk 2009. október 16-i számában, a Majdnem Dózsafalva című cikkben valótlanul állítottuk, hogy Horváth Mihály lakást vett volna Esztergom főterén, amelyet aztán busás haszonnal akart visszaszolgáltatni a városnak.

http://www.magyarhirlap.hu/online/_helyreigazitas.html 2009 október 16-án megjelenített „Majdnem Dózsafalva" című közleményünkben Valótlanul állítottuk, hogy dr. Haller Zoltánnal szemben 52 rendbeli bűncselekmény, 18 rendbeli sikkasztás, 16 rendbeli hűtlen kezelés és 18 rendbeli csődbüntett miatt volt bűntetőeljárás Valótlanul állítottuk, hogy perének első tárgyalására 10 év múlva került volna sor, dr. Haller Zoltánnak nem volt olyan peres eljárása, ahol az első tárgyalásra 10 év után került volna sor. Olyan hamis látszatot keltettünk, hogy az időmúlás és a bizonyítékok eltűnése okán születhetne büntetőügyben őt felmentő döntés.

http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/helyreigazitas_1103b.html A Magyar Hírlap 2009. október 16-i lapszámában megjelent: Majdnem Dózsafalva című cikkben valótlanul állítottuk, hogy a Cserép János által létrehozott SZERETGOM nevű közösségi portált Horváth Mihály finanszírozza. A valóság ezzel szemben az, hogy a portál fenntartási költségét a honlapot fenntartó cég egyéb projektjeiből, valamint a portál önálló reklámbevételeiből finanszírozza. (ezt a helyreigazítást per nélkül hozta le a Magyar Hírlap, a többi tényállítás kapcsán még zajlik másodfokon a peres eljárás, mely július elején folytatódik).

(forrás)