Első fokon bűnös Kolumbán
Közélet
2010. ápr. 29.

<p>A mai napon Komáromi Városi Bíróság első fokon bűnösnek találta és egy év próbaidőre bocsátotta dr. Kolumbán György önkormányzati képviselőt nagy nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett rágalmazás bűncselekményének elkövetése miatt.</p>

A büntetőeljárás dr. Kolumbán György 2008. április 8-án, Meggyes Tamás házfelgyújtásának napján az iwiw.hu internetes fórumain közzétett hozzászólásai miatt indult. Kolumbán egy fórumon a Szeretgom és Cserép János felelősségét hangoztatta, tényként jelentette ki, hogy a Szeretgom és annak létrehozója a felelős a hajnalban történtekért, és minősíthetetlen, közhatalmat gyakorló hivatalos személyhez méltatlan hangnemben nyilvánult meg. A vádlott  dr. Kolumbán György nem tagadta, hogy ő tette közzé a kifogásolt hozzászólásokat.

A bíróság elsőfokú ítélete szerint dr. Kolumbán György azzal, hogy egy bűncselekményben való részvételt tényállításként fogalmazott meg nagy nyilvánosság előtt, elkövette a rágalmazás bűncselekményét, és ezért 1 év próbaidőre bocsátotta és a magánvádló Cserép János felmerült bűnügyi költségének: kb. 18 ezer forintnak megtérítésére kötelezte.

A magánvádló tudomásul vette a bíróság ítéletét, a vádlott Fideszes helyi politikus 3 nap gondolkodási időt kért. Az ítélet ez után emelkedhet jogerőre, ha Kolumbán nem fellebez.

Az ügy másik érintettje, az ugyancsak vádlottként idézett Pataki István kimentette magát a tárgyalásról, mivel állítása szerint külföldön tartózkodik - az ő vonatkozásában később folytatódik a büntetőügy. Távol maradása miatt az addig két vádlott ellen folyó büntetőügyet a bíróság szétválasztotta - így lehetőség nyílt csak az egyik vádlott tekintetében ítéletet hozni a másik vádlott távolmaradása ellenére is.

(forrás)