Az ETV célja, hogy a tulajdonosok elégedettek legyenek
Gazdaság
2010. ápr. 29.

<p>Sommásan így foglalható össze az ETV üzleti tervének lényege. Hogy ez mennyiben fog megvalósulni 2010-ben, azt nem tudjuk, ami viszont tény: 31 milliós minusszal zárta  a 2009-es évet a város médiabirodalmának televíziója. Ez megelégedettségre semmiképp sem adhat okot.</p>

A cég szokatlan őszinteséggel tesz "vallomást" a függőségi viszonyairól:

"A vállalkozás működésére természetesen a helyi politikai is kihat. Jelen esetben külön megjegyzendő, hogy olyan vállalkozásról van szó, ahol a tulajdonos a városi önkormányzat, aki egyben a televízió fő anyagi forrása is. 2010 a választások éve, a televízió fontos médiuma a választásoknak, így maga a választási kampány, és annak eredménye is erős befolyással bír a cégre."

Ha mélyebben akarnánk elemezni ezt a néhány mondatot, akkor nagyon borús képet kellene festeni a helyi televíziózás helyzetéről, főképp ha egy kicsit visszatekintünk a mögöttünk lévő kampányidőszakra. Azt hiszem minden túlzás nélkül kimondhatjuk: a műsorok teljes mértékben kiszolgálták Meggyes Tamás kampányának érdekeit, hiszen minden egyes megmozdulásáról részletesen tudósítottak, míg a politikai ellenfelek nagyrészt csak lejáratás céljából szerepelhettek műsoron. Nagyszerű példája ennek az ide importált Obersovszky-féle 18+ című műsor.

A televízió bevételei mint már említettük, főképp az önkormányzattól származnak, az ETV-től nem igazán vásárolnak a vállalkozók sem képújságot sem reklámfilmet. Jellemző bevételi forrás még, hogy a szereplők vagy az országos csatornák megvásárolnak egy-egy műsort.

Az összesen 16 fő munkaszerződéssel, 7 fő megbízási szerződéssel és 5 fő vállalkozási szerződéssel működő cég mérleg szerinti eredménye 2009-ben 31 millió forint mérleg szerinti veszteséget mutat, ez "hozzáadódik" majd a már meglévő közel nyolc milliós negatív eredménytartalékhoz. Hosszú lejáratú kötelezettsége a cégnek 2,9 milliót, a rövid lejáratú pedig több mint 51 millió forintot tesz ki.

A cég összesen 61 ezer forintos mérleg szerinti nyereséget prognosztizál 2010-re, azonban kiemelik, hogy az ORTT által biztosított támogatásokkal jelenleg még tervezni nem tudnak, valamint a "megörökölt el nem számolási problémák" is megoldásra várnak. A vállalkozás veszélyként értékeli a céges háttérproblémákat és a likvid gondokat. (Az ETV több hónapig szerepelt az APEH adótartozásokkal rendelkező vállalkozásokat nyilvántartó feketelistáján.)

Érdemes megemlíteni még, hogy 2010. április 9-i hatállyal az ETV ügyvezetőjét, Silye Józsefet a képviselő-testület visszahívta megbízatásából, amelynek indoklásában ez állt:

"...az előzetes 2009. évi tényadatok az üzleti terv adataitól jelentősen elmaradtak, valamint a társaság nem minden esetben működött a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően, a jövőben jelen ügyvezetői gyakorlat vélelmezhetően veszélyeztetné a közvagyont és a Képviselő-testület által kitűzött célok megvalósulását..."

Silye helyett Arató Verát (Steindl Balázs esztergomi Fidesz elnök élettársát) bízták meg december 31-ig, havi bruttó 150.000 forint díjazásért. Már csak egyetlen érdekesség maradt: a 2010. januárra dátumozott, azonban a testület által most tárgyalt üzleti tervet, már Arató írta alá...

(forrás)