Vége az esztergomi gyermekjólétnek?
Közélet
2010. ápr. 28.

<p>Esztergom Város Önkormányzata, a fenntartásában működő Majer István Nevelési Tanácsadó, Logopédiai Intézet és Gyermekjóléti Szolgálat intézményének jogutód nélküli megszüntetését tervezi 2010. július 31-ei hatállyal.</p>

A fenntartó a nevelési tanácsadást a Montágh Imre Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola intézményben önálló intézményegységként, a logopédiai szolgálatot a Montágh feladatbővítésével a megszervezésre kerülő Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény keretein belül, a gyermekvédelmi szolgálatot a Gyermek Kert Szociális és Kulturális Alapítványnak történő feladatátadással kívánja ellátni.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Osvai László képviselő - a birosag.hu portálon nyilvántartott adatok szerint.

Weblapjukon a következő célokat sorolják fel:

  • A hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok értelmi és érzelmi fejlődésének, az iskolai előmenetelük megkönnyebbítésének, a környezetükbe való beilleszkedésüknek szakmai segítése. Minél kevesebb gyermek maradjon ki az oktatási rendszerből, - még mielőtt valamiféle szakképzésben részesülne. Az alapítvány olyan fiatalokkal is foglalkozik, akik önmagukra, vagy a környezetükre veszélyesek, destruktív életmódot folytatnak, vagy akiknek szűkebb, tágabb környezete veszélyezteti a fiatalok normális életvezetését. Dohányzás, alkohol és drog-mentes, tartalmas szabadidő eltöltésére sarkaljuk a fiatalokat, így csökkentve az érintettek számát, megelőzve az alkohol- és drogfogyasztással kapcsolatos bűncselekményekben való részvételt.
  • Az általános és középiskolai korosztály folyamatos tehetség-kutatása és tehetséggondozása, Tudós-klub létrehozása, amely kiscsoportos foglalkozásokból, matematikai és számítógép kezelési ismeretekből Windows és Linux operációs rendszer alatt, valamint programozási nyelvek (Basic, HTML, Perl, Php, Flash) és az Internet használatának oktatásából áll.
  • TELEHÁZ létrehozása, Esztergom Város és vonzáskörzetének információs ellátottsága érdekében. A hét öt munkanapján, 9:30-18:00 óráig, tizenöt számítógépes munkaállomással felszerelt teleház működtetése.
    A létrehozott Teleház formabontó, mert egyrészt szorosan kapcsolódik az első két Alapítványi cél megvalósításához, ezzel aktív szerepet vállalva a közösségi célok elérésében és a problémák kezelésében. Egyszerre információt szolgáltat, egyszerre nevelő célzatú és egyszerre kínál alternatív elfoglaltságot.
    Másrészt túlnyúlik a szokásos teleház méreten és történelmi adottságokat is kezelni kényszerül. Esztergom város, a hajdani Esztergom vármegye központjaként néhány négyzetkilométeres területtel maradt a trianoni diktátum után, a mai Magyarország területén. A hozzá szervesen kapcsolódó települések túlnyomó többsége a mai Szlovákia területén található.

A Majer István Nevelési Tanácsadó, Logopédiai Intézet és Gyermekjóléti Szolgálat a weben is megtalálható 2010-es városi költségvetés szerint 81,6 millió forinttal gazdálkodik, amelynek jelentős részét a bérköltség teszi ki. A rendelet szerint a Tanácsadó létszáma 23 fő főfoglalkozású munkavállaló.

Családbarát városunkban a 81,6 milliós éves költségvetésű intézmény működtetése valóban problémákat okoz? Csak emlékeztetőül: a város a Hídlapban havi 11 millióért vásárol felületet saját nagyságának hirdetésére. Az élményfürdő csak 2009-ben 190 millió forint feletti veszteséget produkált. A Városőrséget üzemeltető Védvár Zrt megalakulása óta ennek az összegnek közel ötszörösét kapta meg.

Vajon mik a városvezetés valódi céljai? A köz vagy netán valamiféle egyéni érdek az, ami valóban mozgatja ezt a megszüntetést?

A megszüntetésről szóló önkormányzati levél letöltése: majer.pdf

(forrás)