Alternatív Energia Műhely a tatabányai főiskolán
Környezetünk
2010. ápr. 28.

<p>Hazai fejlesztésű nap és szélenergián alapuló hő és villamos energiatermelő berendezéseket és a hozzájuk kapcsolódó mérőberendezésekből és számítógépekből álló mini-laboratóriumot adtak át szerdán a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, a Klímanarát Települések Szövetségének országos konferenciáján, ahol előadást tartott Sólyom László köztársasági elnök.</p>

A projekt a MÜTF Alapítvány Kuratóriumának és a MÜTF fenntartójának (EDUTUS Zrt.) támogatásával valósult meg, a berendezéseket Prof. Dr. Hajtó János tudományos és nemzetközi rektor-helyettes mutatta be az érdeklődőknek. A Tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája stratégiai célja a „zöld főiskolából" az „öko-egyetemmé" válás

A Főiskola Műszaki Intézetének „Alternatív Energia Műhelye" az Élő Energia Kft által kifejlesztett szolár parabolát helyezett el a Főiskola Kollégiumának tetején. A szolár parabola 15.5 négyzetméter összfelületű tükrei a napsugárzást a szolár parabola fókuszában elhelyezett hőcserélőre vetítik, mely főiskola kollégiumának meleg víz ellátásához járul hozzá.

A Főiskola „Alternatív Energia Műhelye" a szolár parabola mellé az Auróra 2003 Kft által kifejlesztett vertikális tengelyű szélkereket is felszerelt a Főiskola Kollégiumának tetejére. A szélkerék függőleges tengelyén elhelyezett elektromos generátor a forgó mozgást elektromos energiává alakítja át. A szélkerék által megtermelt elektromos energiával a Főiskola számítógép központjának elektromos energiaellátására lehet rásegíteni, így jelentős megtakarítást lehet elérni az áram számlában.

A három rendszer, a szolár parabola, a vertikális tengelyű szélkerék és az elektromos napelemek együttes működtetésével összesen a Főiskolán 21,5 tonna széndioxid kibocsátás csökkenést érhetünk el, ezzel is hozzájárulva Tatabánya város klímakoncepciójának megvalósításához, annak sikeréhez. Az alkalmazott új technológia felhasználásával éves szinten 41.000 kWh elektromos energiatermelést, 36,7 tonna széndioxid kibocsátás csökkenést és 840.000 Ft megtakarítást ér el a Főiskola.

A szolár parabola, és vertikális tengelyű szélkerék eredeti hazai fejlesztés eredményeként született magyar gyártmány. A Főiskola, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, mint a hazai alkalmazott kutatások kiemelt innovációs központja, valamint az Élő Energia Kft, az Auróra 2003 Kft., az IPTECH-INNO Ipari Technológiai Innovációs Központ, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a MANITU SOLAR Kft. és a FEGISZ Kft. közötti kutatás - fejlesztési együttműködés alapján a berendezések továbbfejlesztésén és széles körű hasznosításán kívánunk dolgozni.

(forrás)