Az OVB nem foglalt állást jegyző ügyben
Közélet
2010. ápr. 13.

<p>Az OVB korábbi állásfoglalás kérésemre válaszul felvilágosított, hogy nincs jogköre önkormányzati ügyekbe beavatkozni, esetleges panaszommal vagy kifogásommal pedig bátran forduljak az illetékes helyi vagy területi választási irodához. Ma éjfél előtt pár perccel éltem is a bizottság felhívásával és az alábbi tartalmú faxot küldtem el a HVB publikált elérhetőségeire.</p>

Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság
Elnök: Dr. Dinnyés József
2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.

Tisztelt Helyi Választási Bizottság!

Alulírott Cserép János az 1997. évi C. törvény (továbbiakban Vt.) 77. §. szerinti kifogást jelentek be a 2010. április 11-én lezajlott Esztergom városi országgyűlési választás eredményeivel szemben, az alábbiak alapján.

Véleményem szerint a választási eljárás során Esztergom város területén súlyosan megsértették a Vt. 3. § d) bekezdés által előírt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A Vt. 35. § 3) bekezdés szerint a helyi választási iroda vezetője a település jegyzője.

Esztergom Város Önkormányzata immár 3 éve, 2007 tavasza óta nem hajtja végre a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős bírósági ítéletét amely arra vonatkozik, hogy a 2003-ban kinevezett jegyző munkaviszonyát felmondó önkormányzati döntés jogellenesen lett meghozva, és ezért Esztergom Város jegyzője - és így a Helyi Választási Iroda vezetője de jure nem más, mint dr. Csomor Sándor.

Esztergom Város Önkormányzata egy bizonyos dr. Marosi György nevű urat nevezett ki jogellenesen 2006-ban jegyzővé Esztergomban. Azóta törvénytelenül ő bitorolja a jegyzői posztot. A jogerős bírósági ítéletek tükrében egyértelműen megállapítható, hogy dr. Marosi György kinevezése jegyzővé az Önkormányzati törvény rendelkezéseibe ütközik, és mint ilyen semmis. A semmisséget azonban sem Esztergom Város Önkormányzata, sem Marosi, mint a törvényesség őre három éve nem hajlandó megállapítani. Határozott véleményem, hogy ezzel mind az Önkormányzat tagjai, mind Marosi hivatali visszaélés bűncselekményt követnek el, ezen gyanúm alapján feljelentést is tettem a Központi Nyomozó Főügyészségen, és ez ügyben jelenleg is folyik nyomozás az Esztergomi Önkormányzat tagjai ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen 449/2009-es ügyszámon az én feljelentésem alapján a hivatalába vissza nem engedett valódi jegyzővel kapcsolatban. Néhány dokumentum az ügyben, melyek hivatkoznak több korábbi bírósági ítéletre és ügyszámra letölthető az alábbi címekről:

http://www.metaprime.hu/users/cserepj/csomor_elsofok.pdf
http://www.metaprime.hu/users/cserepj/csomor_jogeros.pdf

A fenti indoklás alapján megállapítható, hogy a 2010 tavaszi országgyűlési választások előkészítése során a Választási törvény alábbi paragrafusait sértette meg az esztergomi Választási Iroda amikor nem dr. Csomor Sándor, Esztergom város törvényes jegyzője vezette le a választási eljárást:

 

  • A Vt. 10. § szerinti szavazókörzetek megállapítását nem Esztergom törvényes jegyzője végezte.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője végezte a Vt. 12. § szerinti névjegyzék összeállítást.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője végezte a Vt. 14.-16., 20/A.-20/D. § szerinti névjegyzékkel kapcsolatos feladatokat, a választási értesítőket nem az arra hivatott jegyző kézbesíttette a választópolgároknak.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője tett indítványt a Vt. 23. § (1) szerinti szavazatszámláló bizottságának tagjainak személyére.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője fogadta a Vt. 25. § (2) szerinti bejelentéseket.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője tett esküt helyi választási iroda vezetőként a Vt. 36. § (2) szerint.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője adta át a jelölteknek a Vt. 45. § szerinti névjegyzék másolatokat.
  • Nem Esztergom törvényes jegyzője vette fel a névjegyzékbe a lakhelyüktől távol szavazókat a Vt. 89. § szabályai szerint, tehát a máshol szavazók nyilvántartásba vétele sem volt szabályos a választókörzetben és így a szavazás eredménye sem lehet törvényes.

 

Kérem ezért a Választási Bizottságot, hogy a fenti jogsértések alapján állapítsa meg az Esztergom város területén lefolytatott választási eljárással kapcsolatban a választási jogsértést és tiltsa el Marosi Györgyöt a további jogsértéstől, valamint semmisítse meg az Esztergom városában lefolytatott választási eljárás eredményét és ismételtesse meg a szavazást a törvényes esztergomi jegyző, mint a Helyi Választási Iroda vezetőjének felügyeletével.

2010. április 12.
Tisztelettel,

Cserép János

(forrás)