Illegitim jegyző miatt lehet érvénytelen a választás Esztergomban?
Közélet
2010. márc. 25.

<p>A mai napon az alábbi levélben kértem az Országos Választási Bizottság állásfoglalását az Esztergomban a legitim jegyző távoltartása miatt kialakult ex-lex állapot miatt. Nem árt tisztában lennünk az illegitim jegyző ténykedésének lehetséges következményeivel.</p>

Tisztelt Országos Választási Bizottság!

Alulírott Cserép János az alábbi ügyben kérném az állásfoglalásukat.

Esztergom Város Önkormányzata immár 3 éve, 2007 tavasza óta nem hajtja végre a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős bírósági ítéletét amely arra vonatkozik, hogy a 2003-ban kinevezett jegyző munkaviszonyát felmondó önkormányzati döntés jogellenesen lett meghozva, és ezért Esztergom Város jegyzője - és így a Helyi Választási Iroda vezetője de jure nem más, mint dr. Csomor Sándor.

Esztergom Város Önkormányzata egy bizonyos dr. Marosi György nevű urat nevezett ki jogellenesen 2006-ban jegyzővé Esztergomban. Azóta de facto ő tölti be a jegyzői posztot és így a Helyi Választási Iroda vezetését is ő látja el, meglátásom szerint jogalap nélkül.

Az elmúlt években több jogerős bírósági döntés is született a jegyző ügyében, és jelenleg is folyik nyomozás az Esztergomi Önkormányzat tagjai ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen 449/2009-es ügyszámon az én feljelentésem alapján a hivatalába vissza nem engedett valódi jegyzővel kapcsolatban elkövetett hivatali visszaélések miatt.

Néhány dokumentum az ügyben, melyek hivatkoznak több korábbi bírósági ítéletre és ügyszámra:

http://www.metaprime.hu/users/cserepj/csomor_elsofok.pdf
http://www.metaprime.hu/users/cserepj/csomor_jogeros.pdf

A kérdésem az OVB-hez az lenne, hogy vizsgálják meg a lehetséges következményeket az esztergomi választási eredmények szempontjából az alábbi kérdésekben:

- Tény, hogy az esztergomi polgárok választási névjegyzékét nem Esztergom Város jegyzője állította össze.

- Az esztergomi választókörzetek kijelölését ugyancsak nem a legitim iroda vezető végezte.

- A helyi választási iroda legitim vezetője helyett egy arra jogosultsággal nem rendelkező személy járt el minden a választást érintő ügyben a helyi választási iroda vezetőjeként a választás ajánlási szakaszában.
- Ha a helyzet nem változik, akkor ugyanez az illegitim személy fogja a választás további szakaszaiban is a helyi választási iroda vezetőjének kiadni magát.

Úgy gondolom, hogy mindez azt eredményezheti, hogy az esztergomi választás eredményeit meg kell majd semmisíteni és az egészet meg kell ismételni a legitim jegyző vezetésével.

Valamint úgy látom, hogy dr. Marosi György ténykedése kimerítheti a Büntető törvénykönyv 211. § d) pontjában megfogalmazott bűncselekményt, amennyiben jogosulatlanul magát Esztergom Város jegyzőjének és a Helyi Választási Iroda vezetőjének kiadva írt alá nem egy esetben ezen választási eljárás során.

Kérem ezért az OVB-t, hogy előzetesen foglaljanak állást ebben a jogi helyzetben.

 

Tisztelettel,

Cserép János

(forrás)