Mintegy 50 millióval támogatja évente Esztergom a Helyi Témát
Közélet
2010. márc. 10.

<p>Esztergom önkormányzata, a város elismerten nehéz anyagi helyzete ellenére februárban évi csaknem 50 milliós szerződést kötött a Helyi Téma nevű hetilap elkészítésére és terjesztésére egy városi tulajdonú Kft.-n keresztül - tudta meg a Népszava.</p>

Az Esztergomi Hirdető Kft. 37,44 millió forint+áfa összegű szerződése "a Helyi Téma országos hetilap Esztergom és térsége kiadvány elkészítésére és terjesztésére szól, hetente 12000 példányban." A 2007-ben alapított Esztergomi Hirdető Kft. a Strigonium Holding tagja, és az Esztergom Város Önkormányzatának kezelésében lévő média "gazdája" - olvasható a cég honlapján.


Mint írják, feladataik közé tartozik a Helyi Téma hetilap kiadása. Ha az éves bruttó 46,8 milliós szerződéses összeget lebontjuk, kiderül, hogy egy lap bruttó 80 forintba kerül, ami piaci becslések szerint nem éppen olcsó. Eközben a városi tulajdonú Aquasziget fürdőt csak az utóbbi hónapokban többször is be kellett zárni átmenetileg, mert több tízmilliós közműtartozása miatt kikapcsolták a létesítményben például az áramszolgáltatást. Takarékossági okokból korábban már korlátozták a város nevezetességeinek díszkivilágítását, az önkormányzatnak pedig 500 milliós hitelszerződést kellett kötnie nemrég egy bankkal, amely "átvállalta" a városi cégek adósságát. Eközben az önkormányzatnak összességében a 18 milliárd forintot megközelítő adósságállománya van.

A Helyi Téma hetilapcsaládot egyébként 2004 őszén indította el Vitézy Tamás vállalkozó, aki a száz leggazdagabb magyar listáján az első ötven között szerepel.

 

Az ő testvére Vitézy András, Antall József egykori tanácsadója, a BÁV volt vezére, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) korábbi miniszteri biztosa.

 

A harmadik testvér Vitézy László filmrendező. Az ő és korábbi felesége. Hankiss Ágnes jelenlegi Fideszes EU képviselő fia Vitézy Dávid, a BKV egykori felügyelőbizottsági tagja. Dávid "élettársa" a BKV előzetese letartótztatásban lévő informatikai igazgatója. Az ő féltestvére pedig Vitézy Zsófia, aki anyai ágon Orbán Viktor unokatestvére, és a 2005 végén újraindított, majd meg is szűnt Reform lapigazgatója volt, jelenleg a Magyar Nemzet kulturális rovatát szerkeszti.

(forrás)