Knapp összeférhetetlen?
Közélet
2010. febr. 26.

<p>Miavecz Jenő, a Polgáregylet tagjaként és önkormányzati képviselőként a 2000. évi XCVI. törvény 9.§ (1) alapján a mai napon kezdeményezte Knapp János Pál önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítását!</p>

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Jegyző Úr!
A Népszava mai számában megjelent írásban olvasható, hogy Knapp János Pál Esztergom Város önkormányzati képviselője az Esztergomi Tükör című lap lapkiadója.
Ezt a tényt egy rendőrségi tanuvallomásban ő maga ismerte be. / http://www.szeretgom.hu/content/60846-meggyes-ellen-vallott-knapp /

A 2000. évi XCVI., a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény részletesen felsorolja azon tevékenységeket, amelyeket önkormányzati kérviselő nem tölthet be.

*Összeférhetetlenség*
5. § Az önkormányzati képviselő nem lehet:

j) helyi és körzeti műsorszolgáltató, lapkiadó, lapterjesztő vezetője, vezető testületének tagja, ügyvezetője, ezek vezető állású alkalmazottja.

Mivel Knapp János Pál annak az esztergomi Polgáregyletnek az elnöke, amely egyesület az Esztergomi Tükör című lapot kiadja, egyértelmű az összeférhetetlenség.
Az Esztergomi Tükör című újság több éve jelenik meg. A 2006-os önkormányzati választásokkor már ő volt az egyesület elnöke. Ennek alapján az is megállapítható, hogy Knapp János Pál önkormányzati képviselőnel már az 2006-os önkormányzati választásokkor, a képviselői eskü tételekor fennált az összeférhetetlenség.

Tisztelt Pogármester Úr!
Tisztelt Jegyző Úr!

A hivatkozott törvény 8. és 9. §-a taglalja az összeférhetetlenségi eljárást:


*Összeférhetetlenségi eljárás*

8. § (1) Az önkormányzati képviselő a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot köteles haladéktalanul bejelenteni a polgármesternek.

(2) Az önkormányzati képviselő a megbízólevelének átvételét, illetve az összeférhetetlen helyzet keletkezését vagy annak az önkormányzati képviselő tudomására jutását követő 30 napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni, az összeférhetetlen tisztségről való lemondását írásban benyújtani és annak másolatát átadni a polgármesternek.

9. § (1) Az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének a megállapítását bárki kezdeményezheti a polgármesternél.

(2) A polgármester az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott bizottságnak adja át kivizsgálásra.

(3) A bizottság, ennek hiányában a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület a következő ülésén, legkésőbb az összeférhetetlenség megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül határozattal dönt az összeférhetetlenségről.

A törvény 9.§ (1) alapján kezdeményezem Knapp János Pál önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítását!

Esztergom, 2010. 02. 26.

üdvözlettel:

Miavecz Jenő sk
önkormányzati képviselő
Civil Összefogás

Miavecz Jenő a Polgáregylet alapító tagja, de mint a Szeretgomnak elmondta, 2002 óta nem kapott értesítést a civil szervezet rendezvényeről, ugyanakkor a tagsága esetleges megszüntéről sem kapott értesítést. Többször írt korábban Knappnak, nehezményezte az újságban a róla is megjelent tartalmakat, és rákérdezett honnan van pénze az egyletnek az újság megjelentetésére. Választ eddig nem kapott a kérdéseire.

Információink szerint Csomor Sándor is megpróbálkozott betekinteni a Polgáregylet működésébe, hiszen az egyesület alapszabályának 22. pontja szerint ezt bárki megteheti:

Az egyesület elnöke a szervezet alapszabályával ellentétesen mégsem tette lehetővé a rágalmazás miatt az egyesület (Esztergomi) Tükör c. kiadványát feljelentő jegyző számára az iratok megtekintését az általa javasolt időpontokban.

Érdekes elolvasnunk, hogy mi is lenne ennek az egyesületnek a deklarált célja, feladata:

 

(forrás)