Meggyes ellen vallott Knapp
Közélet
2010. febr. 25.

<p>Egy rendőrségi vallomás szerint, Knapp János Pál alpolgármester elismeri, hogy Meggyes írta azt a névtelen cikket, ami miatt a város - hivatalába a jogerős bírósági döntés ellenére sem visszahelyezett - jegyzője rágalmazási pert indított. A bíróság újra Meggyes mentelmi jogának felfüggesztését kéri.</p>

Meggyesnek szembe kell néznie azzal: ha a választáson megőrzi országgyűlési képviselőségét, az ügyészség kérni fogja a parlamenttől mentelmi jogának felfüggesztését. A T. Ház mentelmi bizottsága február elején három másik ügy miatt már tárgyalt Meggyes kiadatásáról, ám ezt végül elutasították. Megírtuk: a mostani "kiadatás" egy negyedik rágalmazási feljelentéssel függ össze, amit Csomor Sándor hivatalába visszahelyezett, ám posztját elfoglalni nem tudó esztergomi jegyző indított ismeretlen tettes ellen, egy az Esztergomi Tükör című újságban vele kapcsolatban - névtelenül - megjelentetett cikk miatt. A komáromi városi bíróság az eljárást felfüggesztette, mivel abban a mentelmi joggal rendelkező Meggyes is érintett. (Csomor ezen kívül nemrég három közvádas bűncselekmény - hamis vád, hivatali visszaélés és hatóság félrevezetése - miatt büntetőfeljelentést is tett Meggyes ellen - a szerk.)

A feljelentések Csomor hivatalvesztésével, illetve vissza nem helyezésével függnek össze. Emlékezetes: 2005-ös eltávolítása előtt a jegyző több dolgot kifogásolt, illetve jogszerűtlenségekre hívta fel a figyelmet az akkoriban épülő helyi élményfürdő-beruházással kapcsolatban. Erre fegyelmi eljárást indítottak ellene, majd menesztették. Az önkormányzat közlése szerint a jegyző "kerékkötőjévé vált a városban a közakarat érvényesülésének". Csomor viszont állítja: az volt a baj, hogy "a polgármestert zavarták a jogszabályok". Csomort ugyan 2007-ben jogerősen visszahelyezte hivatalába a bíróság, valójában a mai napig más látja el a jegyzői feladatokat. Meggyes ugyanis nem vesz tudomást a jogerős ítéletről és nem hajlandó visszahelyezni Csomort. Az utóbbi években a jogsértés miatt négyszer szabtak ki bírságot az önkormányzatra, összesen 1,7 millió forintot.

A Csomor által kifogásolt - őt a bíróság félrevezetésével és hazugsággal vádló - cikket közlő lap kiadója az Esztergomi Polgáregylet, melynek elnöke Knapp János fideszes alpolgármester. Információnk szerint az ismeretlen tettes elleni feljelentés nyomán indult nyomozás során Knapp azt a vallomást tette, hogy "a cikk írója Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere volt."

A cikket visszaolvasva, elég tudathasadásos állapotban íródhatott az. A gyáván, szerző megjelölése nélkül megjelent írásban Meggyes folyamatosan egyes szám harmadik személyben beszél önmagáról. Hány ilyen névtelen cikk jelenhetett meg még a polgármester tollából?

Knapp János Pál szerepe azonban két szempontból is érdekes. Vajon miért nevezte meg Meggyest? Talán mert őt védi a mentelmi jog és rágalmazási perben a Parlament nem szokott kiadni senkit sem? Valamint miképp lehet egy lapkiadó vezetője az alpolgármester, mikor a a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény egyértelműen tiltja ezt?

Aktuális kérdésként az is felmerülhet, hogy vajon a március 3-án városunkban előadást tartó Kövér László - a Fidesz Választmányának elnöke - vajon tud arról, hogy meghívója a Knapp vezette Esztergomi Polgáregylet miféle gyáva, névtelenül rágalmazó kiadványok gazdája?

A Népszava írása alapján

(forrás)