Manus manum lavat - FRISSÜLT
Közélet
2010. febr. 22.

<p>Meggyes Tamás javaslatára állásfoglalást készül elfogadni az esztergomi testület a Dr. Kiss-Rigó László püspököt, Esztergom Város Díszpolgárát ért sajtótámadásról.</p>

Kiss-Rigó László szegedcsanádi megyés püspök azért került a sajtó célkeresztjébe, mert a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szálló báltermében nemcsak magánemberként, hanem egyházmegyéje képviseletében is beszélt és a Fidesz-KDNP szövetséget és Lázár Jánost ajánlja a szavazóknak.
Egy futballból vett hasonlattal úgy fogalmazott: "ha egy bajnokságban több népszerű csapat is van, ahol mindenki profi, becsületesen és sportszerűen küzd, akkor nem volna illendő, hogy egy hitoktató a hittanórán arra buzdítson, hogy csak egynek szurkoljanak a tanítványai. De ha ilyen csapat csak egy van, mert az összes többi sportszerűtlen, doppingol, pénzmosodaként működik, akkor bátran mondhatja a példabeszédbeli hitoktató, hogy azért kell csak egy csapatot támogatni, mert a többi nem méltó rá."

Bár Meggyes Tamás saját kezűleg űzte ki az öncélú kampányolást a testületi ülésekről - ezzel országos botrányt keltve - most mégis előterjeszti a püspök kampánytevékenységének megvédését a képviselők elé.

Kiss-Rigó szegedcsanádi püspökként is szoros kapcsolatot ápol a Meggyes-féle városvezetéssel. A püspöknek - információink szerint - jelentős szerepe volt abban, hogy több mint két év után Orbán Viktor átvette a díszpolgári címet Esztergomban.

Alapítványa a Rudnay alapítvány egyik szervezője volt a Meggyes melletti "szimpátiatüntetésnek".

A Hídlapban akkor így méltatta Meggyes munkásságát:

Esztergom az értékek városa lett, és a valódi értékeket terjesztőké, mert azok részesülnek a városvezetés részéről erkölcsi és anyagi támogatásban, akik az egész közösség, a helyi társadalom számára értéknövelő tevékenységet folytatnak: családok, egyházak, oktatási intézmények, valódi civil szervezetek.
Az esztergomiak többsége ezért örülhet annak, és büszke arra, hogy egy minden szempontból gyarapodó városban él. Ezt csodálják azok, akik Esztergomba látogatnak. És hogy közben néhányan, akik számára a saját szűk és önző érdeke fontosabb, mint a közös érték, sértődötten, vagy gyűlölettől elvakulva mindent megtesznek, hogy romboljanak és lerontsák a többség örömét és önbecslését, ez éppen annak a jele, hogy a város jó úton halad. Ráadásul teszi mindezt külső ellenszélben és belső, a közszolgálatot hatalomnak vélő és éppen ezért ezt betegesen irigylő és arra törekvő figurák saját magukat is beszennyező köpködése közepette. De annál inkább csak így tovább.

Tehát a püspök kiállt Meggyes Tamás mellett, most pedig Meggyesen a sor, hogy viszonozza ezt a nagyon sokat érő szívességet.

Már csak egyetlen dolgot kell tisztázni: Orbán Viktor egy hete egy frakcióülésen leszögezte: a kampányban nincs magánvélemény, nincs kibeszélés. A mostani állásfoglalás ezek szerint a Fidesz hivatalos álláspontja lesz. Az lesz?

 

Elfogadták a nyilatkozatot

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök, Esztergom Díszpolgára mellett azokban a támadásokban, amit személye és rajta keresztül a magyar katolikus egyház ellen indítottak baloldali sajtótermékek, különösen a Népszava és a Népszabadság.

2. Képviselő-testületünk kifejezi háláját dr. Kiss-Rigó Lászlónak azért a több évtizedes tevékenységéért, amit Szeged-Csanádi püspöki kinevezését megelőzően, és azt követően is Esztergomban és Esztergomért végzett. A Képviselő-testület véleménye az, hogy dr. Kiss-Rigó László püspök egyházmegyéje éppen úgy megbízhat püspökében, ahogy Esztergom város lakói is, akik nevében ezt a bizalmat Esztergom Város Önkormányzata 2004. március 15-én az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címmel is elismerte.

3. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll a keresztény alapértékekért és az ezeket képviselő egyházakért és egyházi személyekért.

4. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tiltakozik az egyházak vezetői, képviselői, és rajtuk keresztül a keresztény értékek és értékrend ellen indított nemtelen támadások ellen, mint amilyen dr. Kiss-Rigó László püspököt érte.

5. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozott véleménye szerint a XXI. századi Magyarországon sem az egyház, sem képviselői nem lehetnek jogfosztottak: álláspontja szerint ugyanúgy véleményt nyilváníthatnak közéleti kérdésekben, mint bárki más. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elveti azt a dogmát, ami szerint az egyházak nem adhatnak iránymutatást, sőt meg sem szólalhatnak a hazánkat és társadalmunkat érintő témákban.

6. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy mivel a Népszava egyre többször közöl Esztergom és az esztergomiak jóhírét romboló, sértő állításokat, ezért Esztergom Városát megtestesítő Önkormányzat, mint jogi személy jó hírnevének megsértése címén személyiségi jogi per előkészítésével bízza meg Esztergom Város Jegyzőjét, és felkéri a polgármestert, hogy ezekben a perekben Esztergom Város képviseletében eljárjon.

7. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy Esztergom Város Polgármestere és Jegyzője útján felajánlja segítségét dr. Kiss-Rigó László püspök úrnak, Esztergom Város Díszpolgárának, hogy az őt ért támadásokért jogi úton elégtételt vegyen" - szól az esztergomi képviselők határozata.

Dr. Kiss-Rigó László több mint húsz évig szolgált különböző egyházi beosztásokban Esztergomban, előbb káplánként, majd plébánosként vezette a Szent Anna plébániát, ezen állomáshelyén is szolgálva látta el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki feladatait, főigazgatóként vezette az Esztergomi Hittudományi Főiskolát. Évekig vezette az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóságot.

Múlhatatlan érdemeket szerzett Canterbury-i Becket Szent Tamás esztergomi kultuszának felújításában és megismertetésében, valamint Esztergom és Canterbury közötti testvérvárosi kapcsolatok építésében. Alapítója és kurátora a Rudnay Sándor Alapítványnak, amely többek között létrehozta a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolát, és Esztergom egyik új jelképét, a Szent István megkoronázása-szobrot a Várban, Melocco Miklós alkotását.
Szeged-Csanádi megyéspüspöki kinevezését követően sem szakadtak meg kapcsolatai Esztergommal, aktív szereplője a város kulturális- és közéletének. Esztergomért végzett tevékenysége elismeréseként 2004. március 15-én vehette át az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címet.

(forrás)