Petőfi конец?
Közélet
2010. febr. 17.

<p>Az iskolakeringő folytatódik. A Szent Istvánból és a Bottyánból összegyúrt "elit" iskola új taggal fog bővülni. A Petőfi iskolát is beolvasztják ebbe az új intézménybe, ha holnap megszavazza a testület Meggyes Tamás előterjesztését.</p>

Bár az iskolabotrány kipattanásakor 2007-ben az önkormányzat sajtóközleménye azt tudatta mindenkivel, hogy „Esztergomban nem kerül sor sem intézmény-bezárásra, -összevonásra, -megszüntetésre, sem tanárok elbocsátására. Éppen azok, akik a szocialisták, szabaddemokraták tragikus kormányzásáról kívánják a figyelmet elterelni, állnak a Szent István Gimnázium körüli álviták kirobbanásának hátterében", ma már tudjuk: tanárokat is bocsátottak el, sőt az iskolaösszevonás is a küszöbön áll.

Mint a ma napvilágra került előterjesztésből kiderül: nem is két, hanem három iskola összevonását tervezi Meggyes Tamás.

Minden egyéb kommentár helyett lássuk az előterjesztést.


Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület a 2009. márciusi 19-ei ülésén, a 141/2009. (III. 19.) esztergomi öh. határozatával úgy döntött, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi Információs Technológiai Kara hallgatói létszámának folyamatos biztosítása érdekében egy megfelelő szakirányú és magasan képzett hallgatókat biztosító, esztergomi elit középiskolát kíván létrehozni. A Képviselő-testület a 460/2009. (VII. 9.) esztergomi öh. határozatával úgy döntött, hogy az elit középiskola létrehozását a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola, Esztergom (a továbbiakban: Szakközépiskola) és a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) összevonásával kívánja megoldani.

A Képviselő-testület olyan elvi döntést hozott, hogy az új középiskolában 2010. szeptember 1-jétől 2 hatosztályos gimnáziumi osztály (matematika és fizika tantárgyak emelt szintű oktatásával), 1 informatika szakmacsoportos nyelvi (0. évfolyamos) szakközépiskolai osztály (5 év), és érettségire épülő OKJ technikus- és mérnökasszisztens képzés indítását engedélyezi. Természetesen a Szakközépiskola jelenlegi osztályait „kifutó" rendszerben továbbviszi, illetve a Gimnázium meglévő osztályait is befogadja, hiszen a Gimnázium megszűnik.

Annak érdekében, hogy az új középiskola hosszú távon megvalósítsa a fenntartói szándékot, ennek további megerősítése érdekében kezdeményezem, hogy egy nyolc évfolyamos általános iskolával is bővítsük a képzési kínálatát. Ezzel módjuk nyílik a szülőknek a beiskolázás kezdetén arra, hogy a ma egyik legjövedelmezőbb, a munkaerőpiacon legkeresettebb szakmacsoport felé irányítsák gyermeküket, megalapozva a jövőjüket. Ennek érdekében a Szakközépiskola 1. évfolyamának (az általános iskolai tagintézménynek) városi beiskolázású körzetet kívánunk kialakítani, biztosítva azt, hogy az egész városból bekerülhessenek az intézményt választó gyermekek. Az új intézményt választó tanulók pedig 6. osztály után - a pedagógiai programban meghatározott feltételek mentén - folytathatják tanulmányaikat a gimnáziumban, vagy 8. osztály után a szakközépiskolában, illetve mehetnek más középfokú intézménybe továbbtanulni.

Természetesen az új intézményben nem új általános iskolai évfolyamokat kívánunk indítani, hiszen ezt a városi gyermeklétszám nem indokolja, nem teszi lehetővé, hanem a Petőfi Sándor Általános Iskola, Esztergom (a továbbiakban: Általános Iskola) bevonását tervezzük az új középiskolába. Az általános iskolai intézményegység a jelenlegi épületében (Esztergom, Petőfi Sándor u. 20.) maradna, az épület a Szakközépiskola tagintézményévé (telephelyévé) válik. Bár a testületi döntés alapján az új középiskola neve Szent Imre Gimnázium és Szakközépiskola, Esztergom, székhelye: 2500 Esztergom, Főapát u. 1. lett volna, az általános iskolai bővítéssel a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Esztergom (a továbbiakban: Szent Imre Iskola) nevet javaslom. Rendkívüli nevelőtestületi ülés keretében megkérdeztük az Általános Iskola nevelőtestületét a tervezett összevonásról, és a jelen lévő pedagógusok mindannyian támogatták intézményük bevonását az új középiskolába.

Mivel az új intézmény struktúrájába nem illeszkedik a Szakközépiskola elektrotechnikai szakmacsoportja, de a Komárom-Esztergom Megyei Szakképzés-szervezési Társuláson belül fontos fenntartói szándék, hogy a kiemelten támogatott szakmacsoport Esztergomban továbbra is elérhető és választható legyen a leendő szakmai kínálatban, kezdeményeztem a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola (2500 Esztergom, Budai Nagy Antal u. 38., a továbbiakban: Géza Iskola) fenntartójánál (Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, a továbbiakban: Megyei Önkormányzat), hogy engedélyezze a Géza Iskola számára a szakmacsoportban a beiskolázást, illetve a Szakközépiskola jelenlegi elektrotechnikai osztályainak (9., 10., 11. évfolyamok) átvételét. A Megyei Önkormányzat elnöke nem zárkózott el a feladat átvételétől, de válaszában kifejtette, hogy a közgyűlés csak a beiskolázással és átvétellel kapcsolatos pénzügyi, szakmai, épület-elhelyezési kérdések tisztázása után tud dönteni. Bízom benne, hogy a Megyei Önkormányzat a kérdések tisztázása után átvállalja a fenti feladatokat, és továbbra is biztosított lesz városunkban az elektrotechnikai szakmacsoportban a beiskolázás. Javaslom, hogy amíg eldől, hogy a Géza Iskolában megvalósul-e az elektrotechnikai szakmacsoportban a beiskolázás (várhatóan 2010 novemberéig) a Szakközépiskolában a beiskolázást szüneteltessük.

A fentiek alapján a Szakközépiskola átszervezése során:
• meg kívánjuk változtatni a nevét: Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Esztergom
• bővíteni kívánjuk 1-8. évfolyamos - évfolyamonként két osztály - általános iskolai, napközis feladattal;
• bővíteni kívánjuk 6 évfolyamos (7-12. osztály) - évfolyamonként két osztály - gimnáziumi (matematika és fizika tantárgyak emelt szintű oktatásával) feladattal;
• bővíteni kívánjuk 5 évfolyamos (nyelvi előkészítő) - évfolyamonként egy osztály - informatika szakmacsoportos szakközépiskolai feladattal;
• csökkenteni kívánjuk a jelenlegi 9-12. évfolyamos szakközépiskolai szakfeladatokkal (4 évfolyamos informatikai (2 osztály) és elektrotechnikai (1 osztály) osztályok). A jelenlegi osztályokat „kifutó" rendszerben tovább működtetjük;
• bővíteni kívánjuk székhelyen kívüli telephellyel: Esztergom, Petőfi Sándor u. 20. (Általános Iskola épülete).
Javaslom, hogy a Szakközépiskola tervezett átszervezésével összefüggő alapító okirat módosítását a Képviselő-testület legkésőbb 2010. május 15-ig tűzze napirendre.

A Szakközépiskola tervezett átszervezése érinti a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: törvény) 37.§ (5) bekezdés b) pontjában foglaltakat, ezért a törvény 121. § (1) bekezdés 15. pontja értelmében intézményátszervezésnek minősül.

A törvény 102. § (3) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat a tervezett intézkedés véleményezése céljából, döntése előtt beszerzi az intézmény alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek (nincs az intézményben), az iskolai szülői szervezetnek (közösségnek), az iskolai diákönkormányzatnak, szakközépiskola és szakiskola esetén a megyei gazdasági kamara véleményét (vélemények mellékelve). A Szakközépiskola alkalmazotti közössége támogatja a tervezett átszervezést, de az elektrotechnikai szakot továbbra is szeretnék megtartani, de legalább a „kifutó" évfolyamokat a Szakközépiskola keretei között megtartani. A Szakközépiskola szülői szervezete, és diákönkormányzata is hasonló véleményt fogalmazott meg azzal a különbséggel, hogy a szülői szervezet a névváltoztatást nem támogatja (vélemények csatolva). A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményében kifejti, hogy a tervezett döntés alapján létrejövő Szent Imre Iskola működési struktúráját támogatandónak tartják. Az elektrotechnikai képzés megszüntetését a kamara azonban csak abban az esetben támogatja, ha - szándékunknak megfelelően - az elektrotechnikai osztályok indítása 1-2 éven belül a Géza Iskolában vagy más esztergomi intézményben megvalósul (vélemény csatolva).

A törvény 88. § (6) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat a tervezett intézkedés véleményezése céljából az Országos szakértői névjegyzékben szereplő szakértő véleményét köteles beszerezni. A szakértői vélemény elkészítésére - az Oktatási Hivatal ajánlása alapján - Nánai Sándor (szakértői ig. száma: 008228-02) közoktatási szakértőt kérte fel az Önkormányzat. A szakértő véleményében megfogalmazta, hogy a Szakközépiskola átszervezése gyermeknek, tanulónak, szülőnek nem jelent aránytalan terhet (szakértői vélemény mellékelve).

A tervezett intézkedést és a szakértő véleményét a törvény 88. § (6) bekezdése értelmében megküldtük a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak véleményezés céljából. Megküldött véleményük alapján a tervezett átszervezés nem ellentétes a Komárom-Esztergom megye közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési tervben rögzített fejlesztési elképzelésekkel (vélemény mellékelve).

A fentiek alapján kérem az alábbi határozati javaslat elfogadását:

Határozati javaslat:
............./2010. (II.18.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a fenntartásában működő Bottyán János Műszaki Szakközépiskola, Esztergom (2500 Esztergom, Főapát u. 1., a továbbiakban: Szakközépiskola) intézményét 2010. július 15-ei hatállyal az alábbiak szerint szervezi át:
• megváltoztatja a nevét: Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Esztergom
• bővíti 1-8. évfolyamos - évfolyamonként két osztály - általános iskolai, napközis feladattal;
• bővíti 6 évfolyamos (7-12. osztály) - évfolyamonként két osztály - gimnáziumi (matematika és fizika tantárgyak emelt szintű oktatásával) feladattal;
• bővíti 5 évfolyamos (nyelvi előkészítő) - évfolyamonként egy osztály - informatika szakmacsoportos szakközépiskolai feladattal;
• csökkenti a jelenlegi 9-12. évfolyamos szakközépiskolai szakfeladatokkal (4 évfolyamos informatikai (2 osztály) és elektrotechnikai (1 osztály) osztályok). A jelenlegi osztályokat „kifutó" rendszerben tovább működteti,
• bővíti székhelyen kívüli telephellyel: Esztergom, Petőfi Sándor u. 20. (általános iskola épülete).

2. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy az 1. pontban szereplő döntésének megfelelő tartalommal terjessze be a Képviselő-testület elé a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola, Esztergom intézmény alapító okiratának módosítását.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: az intézmény értesítésére: a döntést követő 15 napon belül
az alapító okirat módosításának beterjesztésére: 2010. május 15.

Esztergom, 2010. február ...

Meggyes Tamás
polgármester

 

(forrás)