Mádi Lászlót levette listájáról a Fidesz
2010. jan. 31.

<p>Leveszi listájáról a Fidesz, így nem indulhat a választáson Mádi László, a párt lakáspolitikusa, mert egy szakmai rendezvényen olyan kijelentéseket tett az ingatlanadóról, amelyek ellentétesek a Fidesz hivatalos álláspontjával. Mádi László arról is beszélt, hogy a szocialista kormány „lényegében kivonult a lakáspolitikából". Nyakó István MSZP-szóvivő viszont az ingatlanadótól félti az embereket, annak ellenére, hogy azt a szocialista kormány vezette be ja­nuárban, amíg az Alkotmánybíróság a héten el nem törölte. A Fidesz ismét hangsúlyozta: elutasítja az új adónem bevezetését.</p>

Nem szerepelteti listáján az áprilisi országgyűlési választásokon a Fidesz Mádi Lászlót. Az ellenzéki párt szerint Mádi a Fidesz hivatalos véleményével szembemenve nyilatkozott az ingatlanadóról. „A Fidesz álláspontja világos és egyértelmű: elutasítjuk az ingatlanadót, amelynek bevezetése igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak" - közölte Cser-Palkovics András helyettes szóvivő. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint viszont Mádit a Fidesz azért távolította el a párt országos listájáról, mert bevezethetőnek tartja az ingatlanadót.

Mádi László, a Fidesz lakásügyi szakpolitikusa a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének (MIÉSZ) csütörtök esti rendezvényén elhangzott beszédéből a távirati iroda csupán annyit tartott fontosnak közölni: „Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető." Mádi László azonban nem csak ezt mondta, és ezt sem egészen pontosan így. Úgy vélekedett, hogy hosszabb távon, egy polgárosultabb időben, több évig tartó társadalmi egyeztetés után lehet létjogosultsága egy ilyenfajta adónemnek, de nem ekkora csődhelyzet idején, amikor az emberek teljes létbizonytalanságban élnek. „A vagyonadó ebben a depressziós és feszült helyzetben úgy hiányzott, mint hátunkra a púp" - jelentette ki Mádi László, aki rendszerváltó politikusként úgy látja, hogy az ország rosszabb helyzetben van, mint húsz évvel ezelőtt. „A szocialista kormány az előző években gyakorlatilag kivonult a lakáspolitikából" - zárta beszédét az ellenzéki politikus.

Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetjének vezetője hangsúlyozta: „Nem ördögtől való az ingatlanadó." A Jobbik azonban csak olyan formában tudná ezt elképzelni, ha a multik ingatlanvagyonát is megadóztatnák, az értékhatárt pedig legalább ötvenmillió forintban állapítanák meg.