Polgári Fórum Meggyesnek: törölje el Esztergom a telkeket sújtó ingatlanadót!
Közélet
2010. jan. 29.

<p>A Meggyes Tamás vezette önkormányzat még 2007-ben döntött a belterületi beépítetlen telkeket érintő ingatlanadó bevezetéséről, mely adónem mai napig fenyegeti az esztergomi telektulajdonosokat, különösen az újonnan belterületbe vont szamárhegyi és búbánatvölgyi üdülőrészen. 2008-ban az Önkormányzat úgy döntött, hogy 2010-ig a magánszemély telektulajdonosok számára 100% adókedvezményt ad a fizetendő adóból, és 2010-ben felülvizsgálja ezen döntését.</p>

A 2008. március 6-án meghozott önkormányzati határozat szerint a 2010. évben a Képviselő-testület áttekinti a jövedelmi viszonyokat, a gazdasági helyzetet, és annak függvényében dönt a telekadó - magánszemélyek esetében való - újbóli kivetéséről.

Mivel immár 2010-et írunk, a jövedelmi viszonyok és a gazdasági helyzet pedig lényegesen romlott 2007 óta, a Polgári Fórum ezúton felszólítja az esztergomi képviselőtestületet, hogy a legközelebbi testületi ülésen döntsön az esztergomi telek-ingatlanadó magánszemélyekre vonatkozó teljes megszüntetéséről.

A rossz gazdasági helyzetre tekintettel javasoljuk, hogy a telekadót a vállalkozások esetében is vizsgálja felül a képviselőtestület, és adókedvezményről, vagy amennyiben a város pénzügyi helyzete megengedi az ingatlanadó teljes eltöréléséről hozzon határozatot.

 

Polgári Fórum

 

Esztergom, 2010. január 29.

(forrás)