A 122-es csapdája
Gazdaság
2010. jan. 27.

<p>Ősszel jelent meg egy kormányrendelet a köztulajdonban álló gazdasági társaságok átláthatóbbá tételéről. A kormányrendelet után most egy törvény is rendelkezik ezen társaságok gazdaságosabb működtetéséről.</p>

Nem erőssége az Esztergomi Önkormányzatnak a törvények betartása, főleg olyan esetekben nem, amikor adatokat kellene közölnie a pénzügyeiről.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/A. és 15/B. §-ainak, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII.30.) Kormányrendelet 157/D. §-ának érelmében az önkormányzati vagyongazdálkodással összefüggő közérdekű adatok havi frissítéssel jelennek meg Esztergom Város honlapján. Elméletben.
A 2009-es év januári adatai a mai napig az ismeretlenség homályában burkolóznak. A tavalyi év más hónapjainak adatai is jelenős késésekkel jelentek meg a lapon.


A 175/2009. kormányrendelet szabályozná a köztulajdonban álló gazdasági társaságokban vezető pozíciót betöltő tisztségviselők járandóságainak közzétételét.
„Maga a felvetés, az ötlet alkalmas arra, hogy az amúgy is kifosztott, és a költségvetés-tervezetben újabb elvonásokkal szembesülő önkormányzati szféra ellen hangoljon azzal, hogy azt sugallja: a helyhatóságoknál kell kutakodni a kassza kiürülésének okai után. A rendelkezés (...) figyelemelterelés, a gazdasági összeomlás valódi okainak elkendőzése és bűnbakképzés" - nyilatkozta ősszel Takács István, a város sajtóreferense.
Esztergom városa azonban a mai napig nem tett eleget teljeskörűen ennek a kötelezettségének. Az itt ott megjelentetett adatok hiányosak, a városi tulajdonban álló cégek egy részének adatai pedig teljes mértékben hiányoznak. Példaként hoznám fel az UD Zrt leányvállalatával közösen létrehozott Védvár Kft-t, amelyről semmiféle adat nem szerepel sehol, a többi cégnél is maxium az ügyvezetők járandósága nyilvános.

A 2009. évi CXXII. törvény - a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről még nagyobb nyilvánosságot teremt azonban a köztulajdonban - így önkormányzati tulajdonban - álló gazdasági társaságok gazdálkodásáról.

Nézzük mire kötelezi a 2009. december 4-én hatályba lépett törvény az gazdasági társaságokat és azok tulajdonosát, esetünkben Esztergom városát.

A 2. § alapján kötelesek ezek a társaságok nyilvánosságra hozni vezető tisztségviselőik, felügyelőbizottsági tagjaik és a vezető állású munkavállalók nevét, munkakörét és javadalmazását.

Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése szerint:

A köztulajdonban álló gazdasági társaság a közzététel időpontjában fennálló adatok alapján gondoskodik a pénzeszközei felhasználásával, a gazdasági társaság vagyonával történő gazdálkodással összefüggő - az egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatárát elérő vagy azt meghaladó értékű - árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezésének (típusának), tárgyának, a szerződést kötő felek nevének, a szerződés értékének, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamára vonatkozó adatoknak, valamint az említett adatok változásainak közzétehetővé tételéről. Önkormányzati rendelet a kötelezően közzétételre kerülő szerződések értékhatárát az egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatáránál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.

Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét a (3) bekezdés szerinti közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani.

Ezen rendelkezések a kihirdetést követő nyolcadik napon léptek hatályba.

Január 1-gyel azonban más szigorítások is megjelentek ezen törvénynek köszönhetően.

A 6.§ (4) kimondja: Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás, valamint legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban.

A köztulajdonban álló gazdasági társaság a társasági szerződését (alapszabályát, alapító okiratát), illetve működését az e törvény hatálybalépését követő első taggyűlés/közgyűlés napjáig, de legkésőbb 2010. január 31-ig köteles összhangba hozni ezen ponttal.

Esztergomban több személy is érintett ebben a pontban.

Balogh Zoltán a Strigonium Zrtben 750ezer, az Esztergomi Fürdő (SPA) Zrtben 250ezer forint javadalmazásban részesül, valamint ügyvezetője a frissen megalakított Egom-Garázs Kft-nek is.
Nagy Attila a Zöld-út és az ESZKÖZ Kft-ben is 400-400ezer forintot keres.
Szintén pozícióhalmozó Silye József, aki az EHÍR Kft-ben 400ezer forintos bérezést kap, de ügyvezetője az ETV Kft-nek is, azonban ezen kft a kormányrendelettel ellentétes módon nem jelentette meg a bérezésének adatait.
Álláshalmozó még Sasvári Szilárd, aki tudomásunk szerint 2, és Zoltai Dániel aki a Gran Tours mellett legalább még két céget vezet Esztergomban.

 

Kiváncsian várjuk, hogy a rendelkezésre álló 4 napban milyen megoldást találnak ki városunk és a cégek vezetői!


Új ügyvezetőket találnak a több tisztséget is betöltő emberek helyére, esetleg a vezetők ezentúl ingyen fogják ellátni az egyik cég vezetését?

Egy harmadik lehetőség is felmerült bennünk, de ezt soroljuk a fikció kategóriába: ugye nem abban a megoldásban gondolkodnak vezetőink, hogy egy adott személy eddigi összes bérét összegezve fogják kifizetni egy kiválasztott gazdasági egységnél, miközben a máshol betöltött pozíciókban nullás bért jelentenek le!

Nemsokára okosabbak leszünk!

 

(forrás)