Megalakult az LMP megyei szervezete. Valóban Lehet Más a Politika?

Megalakult az LMP megyei szervezete. Valóban Lehet Más a Politika?

2010. 01. 19. 13:48

Az oldalt nem a politikai csatározások színterének szánom. Egyszerűen az érdekel, ki hogyan látja a kis pártok helyzetét.

Van létjogosultságuk a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben?

Lehet komoly szerepük a politikai életben?

Bekerülnek-e egyáltalán a parlamentbe?

És ha igen, milyen hatással lesznek a közéletre?

Nyújthatnak alternatívát egy tisztább politizálás reményében?

 

Bevallom én kedvelem Őket. A Centrum, az LMP, a Civil Szövetség, a Válalkozók Pártja, a Zöldek, stb... mind alulrol építkezve kampány milliárdok nélkül értek el helyeként nagyon szép sikereket.

Azt gondolom, ha átlépnék az 5%-os küszöböt, színesebbé tennék a jelenlegi parlamentet, a nagy pártokat rákényszerítenének a konszenzus keresésére, és akadályoznák az egy- ,vagy kétpártrendszer kialakulását. Próbálkozunk egy ideje a két nagy és egy két középpárt variációival. Láthatóan nem nagy sikerrel, úgy látszik, nem vagyunk ehhez még elég érettek.

2010. 02. 22. 8:36

Magyar pártok blog: Lehet Más a Politika? - Interjú Schiffer Andrással http://www.magyarpartok.hu/2010/02/18/lehet-mas-a-politika-interju-schiffer-andrassal/   "Mit gondol, mely megyékben lesz/lehet erős az LMP?

Mint ahogy minden új párt az LMP is alapvetően a központi régióban, Budapesten és az agglomerációban erősebb. Feltehetően a nagy egyetemi városokban, főként Pécsen, Szegeden illetve az ezeket körülvevő megyékben - Baranyában, Csongrádban - számíthatunk az átlagnál jobb eredményre. Az agglomerációhoz kötődő vidékeken Komárom-Esztergom megyében illetve Nógrád egyes részein szintén várható az, hogy az LMP sikeres lesz. Az Európai Parlamenti Választás azt mutatta, hogy azokban a városokban, településeken vagy akár falvakban, ahol egy erős kampányt folytattunk jóval küszöb fölött végeztünk."

2010. 02. 02. 9:59

Szerdán déleőtt 10 órátol az esztergomi piac bejáratánál információs standot nyit az LMP városi szervezete.Várják a párt iránt érdeklődők kérdéseit a szinpatizánsok segítségét .

2010. 01. 24. 14:16

41. Mégis létezik az LMP?

"A hozzászólásokban többen megfedtek már amiatt, hogy - próbálom idézni - túl sokat foglalkozom egy „nem létező" párttal. A Lehet Más A Politika (LMP) nevű formációról azért írtam többször, mert meggyőződésem, hogy ez a politikai alakulat sokkal esélyesebb annál, mint amit sokan gondolnak róla - s különösen, mint amilyen módon a párt eddig politizált. Mindezzel arra próbálok utalni, hogy az LMP - nagyrészt függetlenül valódi tartalmától, egyelőre számomra nem teljesen világos politikai irányvonalától - valami olyannal rendelkezik, amivel a Jobbikon kívül más pártok ma nem: az újdonság erejével és ezzel összefüggésben a még ki nem próbáltak furcsa hitelességével. Márpedig egy olyan választás előtt, amikor a kiábrándultság, az apátia és az ismert politikától és politikusoktól való elfordulás döbbenetes mértéket mutat, ezek a tulajdonságok (pontosabban ezek a percepciók) kiváló dobbantónak tűnnek.

Az LMP mindezek ellenére a kampány eddigi szakaszában úgy politizált, mintha nem lenne tudatában annak, hogy történelmi lehetőség előtt áll. A párt szinte láthatatlannak tűnt, nem kapcsolódott be a főcímeket uraló vitákba, nem próbálta támadni - hitelteleníteni - a hasonló politikai piacon vadászó parlamenti pártokat (elsősorban a potenciális szavazóira leginkább veszélyes MDF-et), s nem állt elő érdekes és új arcokkal. Aki a lehetmas.hu-t használja nyitólapként, bizonyára mást gondol ugyanerről, feltehetően lát témákat, politikusokat és megszólalásokat, ezek azonban alig-alig lépték át a média ingerküszöbét. Úgy tűnt, hogy az LMP-t nem is annyira az elutasítás, hanem az ismeretlenség (a láthatatlanság) fenyegeti leginkább a választás előtt.

Most azonban mintha valami változna. Schiffer András mai sajtótájékoztatóján szokatlanul keményen bírálta az MDF-et és Bokros Lajost, ráadásul mondatai átgondolt, tudatos stratégiáról árulkodtak. Amit erről egy szorgalmas kampányblog írt, az szerintem is helytálló. Talán csak a viccesnek szánt újabb performance tűnt fárasztónak, de bizonyára a videómegosztón így több érdeklődő jut el a szóvivő kevésbé ingergazdag beszédéhez. S már itt van egy új arc is: a párt kampányfőnöke - aki nem mellesleg munka- és szobatársam a Corvinuson, ráadásul az egyik legfelkészültebb honi közvélemény-kutató - a most megjelenő HVG-ben hosszú cikkben beszél arról, hogy miért vállalta el a feladatot, s miért csatlakozott az LMP-hez (ma reggel a tévében is elmondta).

Érdekes küzdelem lesz az öt százalékért: az egyik oldalon Karácsony Gergely, a másikon Somogyi Zoltán írja a kottát. Tényleg nehezen megjósolható, hogy a szociológus párbajból - nem mintha számítana, de: minden ellenkező híradással szemben egyikük sem politológusként végzett - ki kerül ki győztesen. S hogy ezt ma - használhatatlan elemzőként - miért nem "tudom" megmondani? Többek között azért, mert a kampány hátralévő része ebből a szempontból valóban döntő jelentőségű lehet."

 

Ezt is Török  Gábor blogján találtam érdemes elolvasni

2010. 01. 21. 16:11

Szertném mindenki figyelmébe ajánlani ezt az interjút. Már a stílus is meghökkentő, annyira el vagyunk szokva az ilyesmitöl.

2010. 01. 21. 11:20

Ha jól tudom az LMP egyik kiemelt választási stratégiéja a tiszta választásokról szól .Másrol sem beszélnek mint a tiszta közéletröl .Ennál tisztábbat nem nagyon tudok elképzelni hogy induló párt ként a lehetséges választóitol kér anyagi segítséget .

Tisztességesebbnek tartom mint a multikat körbeugrálni akik előbb vagy utóbb benyújtják majd a számlát ,vagy levitézlett pártok kasszéját kisöpörni . A kétes hírű mecénásokrol már nem is beszélve .

Én elküldtem nekik azt az ezrest mert úgy érzem a törekvéseik válalhatóak és örülnék ha bekerülnének a parlamentbe ,de mint tudjuk ez pénz nélkül nem megy .

Ha játékgép függő lennék bizonyára beszórtam volna egy gépbe és akkor valami egészen mást támogatnék ,döntse el mindenki melyiknek van több értelme .

Ami miatt különösen szinpatikusak hogy nem az köti le az energiájukat hogy mások mit csinálnak vagy épp nem csinálnak ,hanem a saját elkápzelésükröl próbálnak beszélni.

2010. 01. 21. 10:48

Nekem szimpatikus a támogatói körtől származó microfunding bevezetése a magyar köztudatba, ez mindenképpen jó ötlet. Vagy legalábbis jobb, mint innen-onnan "nagybefektetőktől" legalábbis félillegális módon összeszedni a kampányravalót, mint teszi azt a többi párt.

2010. 01. 21. 8:43

 

Akciós ajánlat.  ( es ha nem vagyok megelégedve, akkor természetesen visszaadják az árát )Király

 

2010. 01. 20. 22:05

A cikk jó összefoglalja a dolgot, de az indexesek nem hagyták ki a (szerintük) poént: nem tudtak közelebb menni a hirdetőtáblához, csak úgy tudtak fotózni, hogy a másik tábla is látszódjon. Határozatlan

2010. 01. 20. 8:38

Hitelesnek kell lenni

Ehhez az kell, hogy bizonyíthasson az ember. Vagy el kell fogadni, hogy ha x, y és z magánemberként hiteles, akkor x+y+z csapatban szintén az.

 

hálózatot építeni

Erre megy el az ember összes ideje. Nem könnyű ma Magyarországon megtalálni azokat az embereket, akikkel

- szívesen dolgoznál együtt

- hajlandó politikához adni a nevét

 

mindenhol megtalálni a kulcsembereket

Ez a legnehezebb feladat, de természetesen ez sem lehetetlen.

2010. 01. 19. 16:41

Hitelesnek kell lenni, hálózatot építeni, mindenhol megtalálni a kulcsembereket - csak így lehet. Aki ezt nem vállalja be, az ne is próbálkozzon.

2010. 01. 19. 16:35

Nem tudom a Centrum annak idején milyen pénzböl kampányolt ,gondolom Kupa és holdudvarának támogatását élvezték .A felsorolásomba azért kerültek mert ők is kicsik ,lehet hogy már nem is léteznek .

Szerintem hiányoznak is pártok .A szociáldemokráciának nagy hagyományai voltak ebben az országban ami Petrasovics Annával ért csúfos véget végérvényesen .

Egy a nyugati demokráciákbol jól ismert néppárt is elférne .Nam a Fideszes hitgyülekezetre gondolok

22%-nyi parasztság tünt el egyik naprol amásikra Torgyán Dr levitézlése után ,az érdekeiket a mai napig nem képviseli senki de még csak meg sem szólitja őket a kutya sem .

Az a baj hogy az emberek mélyen csalódtak minden politikai irányzatban szkeptikusan figyelik az eseményeket és azt is megprobálják elfelejteni hogy időnként rajtuk is múlik valami .

Így aztán nincs könnyű helyzetben egy új vagy egy kis párt ha fe akar kerülni a politikai palettára .

2010. 01. 19. 14:45

A Centrumot kár emlegetni, az tudtommal masszívan mszp-s gazdasági köröktől származó pénzből kampányolt.

2010. 01. 19. 14:33

Egy dologban egész biztos vagyok .A kis pártok nem fognak megrogyni a kormányzati feladatok súlya alatt,és nagy valószínűséggel igérgetni sem fognak .Jószerivel még azt sem ígérhetik hogy átlépik az 5%-os küszöböt de legalább próbálkoznak .

Kicsit idealisztikusan de legalább őszintén .Szertnének eredményeket elérni de nem minden áron .

A jobbitó szándékuk viszont elvitathatatlan mint  általában minden alúrol induló  szervezkedésnek.